Mensenrechtenhof.

Van een onzer correspondenten.

Reacties op het klimaatvonnis Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Zwitserland met zijn gebrekkige klimaatbeleid mensenrechten schendt. Het vonnis is in Zwitserland hard aangekomen, schrijft Paul Luttikhuis van de NRC.

De Zwitserse reacties op het klimaatvonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van de KlimaSeniorinnen liegen er niet om. Het Hof oordeelde dinsdag dat Zwitserland de mensenrechten schendt door onvoldoende klimaatmaatregelen te treffen.

De meeste politici zien het vonnis als bemoeizucht van rechters met de politiek.

Klimaseniorinnen.

Het hardst is het oordeel van de radicaal-rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), de grootste partij van het land. ‘Ideologie en ontkenning van de werkelijkheid voeren kennelijk de boventoon in de Europese hofpaleizen’, schrijft de partij in een reactie op haar website. ‘De rechtbanken hebben het recht om te spreken, maar niet om politiek te bedrijven.’ De SVP noemt het Zwitserse klimaatbeleid juist ‘voorbeeldig’ en wil dat het land zich meteen terugtrekt uit de Raad van Europa, de organisatie van Europese landen die het mensenrechtenhof als ‘het geweten van Europa’ in het leven hebben geroepen.

 

 

Bevolking had zich uitgesproken tegen strenger klimaatbeleid.

De meeste politici zien het vonnis als bemoeizucht van rechters met de politiek. De centrumrechtse partij Mitte vindt de uitspraak in strijd met de directe democratie. ‘In Zwitserland heeft het volk in een referendum het laatste woord’, aldus Mitte-parlementariër Nicolo Paganini, die eraan herinnert dat de bevolking zich een paar jaar geleden in een referendum heeft uitgesproken tegen strenger klimaatbeleid.

‘Het vonnis van de rechtbank lijkt onze democratische spelregels onvoldoende te respecteren.’

Op wat extra klimaatrechtszaken na zal het vonnis volgens de Neue Zürcher Zeitung geen grote gevolgen hebben voor Zwitserland, zo meldt NRC. Vooral omdat het Hof zich niet uitspreekt over wat de Zwitsers moeten doen. Het land krijgt nog decennia de tijd om het einddoel (netto-nul uitstoot van broeikasgassen) te bereiken.

***

Voor de gehele uitgebreide analyse in NRC, zie hier.

***