Valentina Zharkova.

Astrofysicus professor Valentina Zharkova legt uit dat het in plaats van CO2 de zon is die de klimaatverandering aanstuurt en dat we vanwege de afnemende activiteit voorbereid moeten zijn op een koudere periode.

Door Hannes Sarv.

“CO2 is geen slecht gas”, zegt Valentina Zharkova, professor aan de Northumbria Universiteit in Newcastle, Verenigd Koninkrijk. Integendeel, zo benadrukt ze, elk tuincentrum gebruikt het in zijn kassen om planten weelderig en groen te maken. ‘We hebben feitelijk een CO2-tekort in de wereld, en dat is drie tot vier keer minder dan de planten zouden willen’, merkt ze op, en voegt eraan toe dat het aandeel CO2 in de atmosfeer in de geschiedenis van onze planeet op veel hogere niveaus heeft gelegen dan nu het geval is.

In feite is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de afgelopen 140 miljoen jaar gestaag afgenomen en begint nu pas licht te stijgen. Het ligt momenteel rond de 420 delen per miljoen (ppm), oftewel 0,042%. 140 miljoen jaar geleden werd deze geschat op 2.500 ppm (0,25%), of ongeveer zes keer hoger. En het betekende ook een groenere en meer biodiverse wereld. Als de CO2-uitstoot onder de 150 ppm (0,015%) zou dalen, zou dit al het uitsterven van de vegetatie en al het andere leven betekenen. We kwamen daar dichtbij tijdens het laatste ijstijdmaximum toen het 182 ppm (0,018%) bedroeg.

Zharkova zegt dat het feit dat het CO2-niveau in de atmosfeer nu stijgt een goede zaak is. “We hoeven CO2 niet te verwijderen omdat we er eigenlijk meer van nodig zouden hebben. Het is voedsel voor planten om zuurstof voor ons te produceren. De mensen die zeggen dat CO2 slecht is, zijn duidelijk niet zo goed opgeleid aan de universiteit of waar ze ook hebben gestudeerd. Alleen ongeschoold. mensen kunnen zulke absurde praatjes verzinnen dat CO2 uit de lucht moet worden gehaald”, zegt Zharkova.

Professor Zharkova kan in feite uitvoerig doorgaan over wat CO2 wel of niet doet in de natuur en hoe het zich gedraagt, maar ze bestudeert het niet direct als wetenschapper. Zharkova is een astrofysicus, oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne. Ze studeerde af in wiskunde aan de Nationale Universiteit van Kiev en promoveerde aan het Main Astronomical Observatory in Kiev, Oekraïne. Ze heeft sinds 1992 gewerkt en onderzoek gedaan aan verschillende Britse universiteiten en is sinds 2013 hoogleraar wiskunde aan de Northumbria University, waar ze wiskunde- en natuurkundemodules doceert.

Haar onderzoek concentreerde zich echter op de zon en ze kan bevestigen dat de zon, in tegenstelling tot CO2, een belangrijke rol speelt in de klimaatverandering op aarde. Zozeer zelfs dat het onderzoek van Zharkova suggereert dat we de komende dertig jaar een koudere periode, of in wezen een kleine ijstijd, zijn binnengegaan, omdat de activiteit van de zon verzwakt in de context van de opwarming van de aarde.Met andere woorden: er is geen sprake van dat Zharkova – of welke andere wetenschapper dan ook die terecht sceptisch is over de almachtige kracht van het CO2-molecuul om de lucht op te warmen – de klimaatverandering zal ontkennen. Integendeel, de klimaatverandering en de afkoeling of opwarming van de temperatuur zijn heel reëel, beweert ze. Zharkova wijst er bijvoorbeeld op dat het weer in Schotland, waar ze al vele jaren woont, 2000 jaar geleden veel warmer was. “De Romeinen verbouwden in die tijd bijvoorbeeld druiven en maakten wijn in Schotland”, zegt ze.

Maar tussen 1645 en 1715, de periode die bekend staat als het Maunder Minimum , toen de activiteit van de zon bijzonder scherp verzwakte, werd het weer in Europa echter veel kouder. Op de grote rivieren van Groot-Brittannië – zoals de Theems en de Tyne – kon worden geschaatst, en de Nederlandse kanalen vroor regelmatig dicht. De gletsjers in de Alpen breidden zich uit en namen grote stukken bouwland in beslag, en de ijsmassa breidde zich vanuit het Noordpoolgebied sterk zuidwaarts uit. De temperaturen over de hele planeet waren veel lager – in Europa en Noord-Amerika bijvoorbeeld, op sommige plaatsen tot wel 5 tot 7ºC kouder. Dit is een enorme verandering.

Zharkova schat op basis van eerder onderzoek dat de temperatuur op aarde gemiddeld – wat natuurlijk veel grotere veranderingen van regio tot regio betekent – ​​de komende dertig jaar met 1 graad Celsius zal dalen, en niet zal stijgen, zoals het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering van de VN heeft gezegd.

Ze legt uit dat dergelijke abrupte veranderingen afhankelijk zijn van de cycli van zonneactiviteit. Wanneer de zon minder actief is, veroorzaakt het afnemende magnetische veld een afname van de stralingssterkte. Minder zonnestraling betekent minder warmte. Volgens Zharkova vindt zo’n verandering elke 350-400 jaar plaats (grote zonnecyclus of GSC), en ze zegt dat we in 2020 een van het Grand Solar Minimum (GSM) zijn binnengegaan die de GSC’s scheidt. Deze GSM zal doorgaan tot 2053,

Zou een investering in zonnepanelen niet aanbevelen

Dus in de nabije toekomst moeten we volgens Zharkova niet denken aan de opwarming van de aarde, maar aan een aanzienlijke afkoeling, zoals die zich in de 17e eeuw heeft voorgedaan, die uiteraard een directe impact zal hebben op onze manier van leven.

Neem bijvoorbeeld energie: onder de vlag van de ‘groene transitie’ en de overgang naar ‘Net Zero’ is het de bedoeling om de huidige energieproductiecapaciteit te vervangen door hernieuwbare energiebronnen, bijvoorbeeld zonnepanelen, terwijl we afstappen van fossiele brandstoffen. Volgens Zharkova is het in tijden van afnemende zonne-intensiteit niet de moeite waard om naïef te hopen dat zonnepanelen een significante hoeveelheid energie zullen kunnen produceren.

Ik heb alleen maar medelijden met de mensen die in zonnepanelen hebben geïnvesteerd”, zegt Zharkova. Als je bedenkt dat we in de lage periode van zonneactiviteit kunnen verwachten dat de winters langer zullen worden en dat het in Noord-Europa in juni zelfs kan gaan sneeuwen, zoals in de 17e eeuw, dan zijn de vooruitzichten voor zonnepanelen niet erg goed. Tijdens het Maunder Minimum waren er jaren waarin er helemaal geen zomer was: er was een korte lente, daarna weer herfst en winter. En als er sneeuw op je zonnepanelen ligt of een bewolkte lucht, zijn ze nutteloos.” ze zegt. We kunnen ook verwachten dat kouder weer de opwekking van windenergie onder druk zal zetten – er zijn genoeg voorbeelden van windturbines die bevriezen en afslaan.

Een andere ernstige zorg, zegt Zharkova, is dat de voedselproductie in Europa onder druk zal komen te staan ​​naarmate het weer kouder wordt en de oogsten verouderd kunnen raken. Dit betekent dat er in Zuid-Europa of zelfs in Afrika betere omstandigheden voor de voedselproductie zullen moeten worden gezocht. In het noorden is meer energie nodig om voedsel te produceren, huizen te verwarmen en voor alle andere activiteiten.

Volgens Zharkova kunnen we onder dergelijke omstandigheden niet meer wegkomen van fossiele brandstoffen, die een betrouwbare energiebron zijn.

Als mensen in de middeleeuwen (de koude periode – HS) overleefden, zouden we beter moeten overleven omdat we beter uitgerust zijn. We hebben iets meer energiebronnen als ze verstandig worden gebruikt”, zegt Zharkova.

De opwarming van de aarde is ook een realiteit

Maar Zharkova zegt dat een koude periode van enkele decennia een korte episode is vergeleken met de huidige lange opwarmingstrend. Hoewel de koudere decennia het gevolg zijn van de afnemende activiteit van de zon, is de opwarming ook te wijten aan het feit dat de zon dichter bij de aarde komt. Nogmaals, er is niets onverwachts aan een verandering in de positie van de planeten en de zon in de ruimte, ten opzichte van ons. Ook dit is gedurende een lange geschiedenis herhaaldelijk gebeurd. Het gebeurt vanwege de zwaartekracht van de grote planeten, en naarmate de zon dichter bij de aarde komt, stijgt de luchttemperatuur hier.

Volgens Zharkova duurt deze zonnecyclus 2.100-2.300 jaar en staat deze bekend als Hallstatt’s cyclus van veranderingen in de zonnestraling, gemeten in het Holoceen door veel onderzoekers op basis van de overvloed aan isotoop C14 in de terrestrische biomassa. De huidige cyclus zal rond het jaar 2600 eindigen, en hoewel er in deze periode opnieuw een lage periode van zonneactiviteit, oftewel GSM (2375-2415), zal zijn, waarin het weer kouder zal zijn, zal er in de loop van de tijd een gestage opwarming plaatsvinden. de volgende vijf eeuwen. Op basis van haar berekeningen schat Zharkova een temperatuurstijging van 3,5ºC in 2600.

Natuurlijk wonen we hier dan niet meer, maar onze erfenis zal voortleven en mensen zullen kunnen nagaan en zeggen dat de blonde vrouw hier vertelde de waarheid over de cyclus van Hallstatt”, grapt ze over zichzelf.

Volgens Zharkova is het, in de algemene context van het CO2-klimaatveranderingsverhaal, belangrijk om te begrijpen dat mensen feitelijk omstanders zijn in dit veranderingsproces.

Wat we ook op aarde doen, we kunnen de baan van de zon en de grote planeten zoals Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus niet veranderen’, legt ze uit. “Wij kunnen er niets aan doen.

“Net als de Spaanse Inquisitie”

Het is echter precies het feit dat dit proces natuurlijk is dat de reguliere klimaatwetenschap momenteel ontkent, en de enige aanvaardbare oorzaak van klimaatverandering is de toename van het aandeel antropogeen CO2 in de atmosfeer. Volgens Zharkova houdt men zich niet bezig met zulke “kleine dingen” als de zon. Ze wijst erop dat het ook wetenschappelijk is aangetoond dat de toename van CO2 in de atmosfeer de stijging van de temperatuur volgt, en niet andersom. Maar dit is een ander punt waar de voorstanders van antropogene klimaatopwarming weigeren rekening mee te houden. rekening.
Dus dit geeft je een idee van hoe ongeschoold en onprofessioneel deze mensen zijn die zeggen dat CO2 tot een temperatuurstijging zal leiden”, merkt Zharkova op. ‘Ze proberen iedereen het zwijgen op te leggen die hun gebrekkige modellen in twijfel trekt’, voegt ze eraan toe.

Zharkova heeft zelf dergelijke pogingen tot zwijgen en vervolging meegemaakt. Ze haalt het voorbeeld aan van een recente intrekking in maart 2020 van een van haar wetenschappelijke artikelen (Zharkova et al, 2019) door redacteur Rafal Marszalek van de Nature Scientific Reports onder druk van de voorstanders van de antropogene opwarming van de aarde, zoals ze had vermeld in de artikel dat de helderheid van de zon kan veranderen afhankelijk van waar de zon precies staat ten opzichte van de aarde. Omdat je logischerwijs kunt beargumenteren dat dit ook van invloed zou kunnen zijn op het klimaat op aarde, moest het artikel worden ingetrokken. Ze is niet langer welkom om in Nature te publiceren, hoewel ze dat in het verleden al meerdere keren heeft gedaan.

Deze intrekking geldt, zegt ze, voor iedereen die de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde in twijfel trekt en de klimaatverandering op een andere manier verklaart.

Ze gedragen zich zoals de Spaanse Inquisitie deed tijdens het Maunder Minimum”, zegt Zharkova met haar karakteristieke humor over de voorstanders van de antropogene opwarming van de aarde, en noemt ze gekscherend de CO2-maffia.

Hannes Sarv.

Een jaar later, na de intrekking in april 2021, publiceerde Zharkova een boekhoofdstuk waarin zij met de officiële efemeriden van de afstanden tussen de zon en de aarde, verstrekt door de officiële partijen van NASA en het Observatorium Parijs-Meudon, Frankrijk, bewees dat deze afstanden tussen de zon en de aarde precies veranderen zoals vermeld in het ingetrokken document. Ze zegt dat het bewijst dat de zon, haar activiteit en haar positie in de baan de natuurlijke bron zijn van elke klimaatverandering op aarde en op andere planeten.

***

Bron hier.

***