EIB-directeur Taco van Hoek.

Van een onzer correspondenten.

De doelstelling om gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’. Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een nieuwe studie opmerkt dat er veel te weinig bouwvakkers en technici zijn om bijvoorbeeld alle gebouwen van het gas af te halen. De denktank heeft berekend dat 7 miljoen woningen en 480 miljoen vierkante meter aan overige gebouwen van het aardgas moeten worden gehaald.

Puur economisch is het voor een groot deel kapitaalvernietiging om ons huidige energiesysteem af te breken en iets nieuws op te bouwen.

Naar schatting zijn hiermee 375 miljard euro aan investeringen gemoeid, waarvan een groot deel verliesgevend zal zijn. Het EIB noemt dit een “immense opgave”, maar op zich zou het binnen een periode van 27 jaar niet onmogelijk moeten zijn.

Het probleem ligt bij de arbeidscapaciteit, stelt het kennisinstituut. Bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland zijn momenteel bijna 60.000 voltijdbanen betrokken. Maar om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten volgens het EIB dat jaar ruim 150.000 voltijdbanen worden ingezet.

Tegen de Telegraaf laat EIB-directeur Taco van Hoek weten dat de transitie van aardgas naar groene alternatieven vooral goed is voor het klimaat en niet zo goed voor onze beurs.

‘Lange tijd is een beeld geschetst dat de energietransitie mooi en uitdagend is, goed voor je portemonnee, voor de nieuwe economie met nieuwe groene banen. Maar wij moeten onder ogen zien dat wij het doen voor het klimaat, want puur economisch is het voor een groot deel eigenlijk kapitaalvernietiging om ons huidige energiesysteem af te breken en iets nieuws op te bouwen.’

En de rekening gaat volgens van Hoek de komende jaren alleen maar verder omhoog. Ook is er nu al niet altijd ruimte op het stroomnet, dat veel zwaarder belast gaat worden, om alle woningen en andere panden van het gas af te halen.

***

Bron o.a. hier.

***