Hoe kritisch kun je het krijgen in de NY Times? Niet veel kritischer dan deze en deze column van John Tierney. Volgens Tierney is de kreet – Aarrggghhh! – de beste samenvatting van wat de duizenden e-mails en documenten te zeggen hebben. De opmerking is afkomstig van Harry, dat wil zeggen Ian Harris, de medewerker van CRU, die drie jaar lang als taak had om het softwareprogramma, waarmee CRU temperatuurmetingen verwerkt tot een mondiale temperatuur boven land, op orde te krijgen. In de gelekte file HARRY_READ_ME.txt kon Harris zijn frustratie over de erbarmelijke staat van het programma af en toe niet meer onder stoelen of banken steken, vandaar de Aarrggghhh!

Ondertussen, schrijft Tierney, vlogen de meerderen van Harris naar de volgende internationale bijeenkomst of waren ze druk bezig elkaar te mailen over strategieen om de sceptici af te troeven:

While Harry is puzzling over temperatures — “I have that familiar Twilight Zone sensation” — the scientists are confidently making proclamations to journalists, jetting to conferences and plotting revenge against those who question the dangers of global warming. When a journal publishes a skeptic’s paper, the scientists e-mail one another to ignore it. They focus instead on retaliation against the journal and the editor, a project that is breezily added to the agenda of their next meeting: “Another thing to discuss in Nice!”

Volgens Tierney is zelfgenoegzaam groepsdenken een groot gevaar voor het klimaatdebat:

As the scientists denigrate their critics in the e-mail messages, they seem oblivious to one of the greatest dangers in the climate-change debate: smug groupthink. These researchers, some of the most prominent climate experts in Britain and America, seem so focused on winning the public-relations war that they exaggerate their certitude — and ultimately undermine their own cause.

Het zal nog wel even duren voordat programmeurs alle valkuilen van Harry’s programma gevonden hebben. Een goede introductie van de problemen geeft blogger en programmeur Francis Turner hier: