Esther de Lange.

Van een onzer correspondenten.

Esther de Lange (CDA) wordt de nieuwe rechterhand van Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra (CDA). De Lange is een van de langstzittende Nederlandse Europarlementariërs, sinds 2007. Ze heeft heeft een goede relatie met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, aldus het Algemeen Dagblad. De benoeming gaat in op 15 februari. De Lange wordt kabinetschef: ze stuurt het kleine team van persoonlijke medewerkers van de Eurocommissaris aan, een machtige functie in Brussel. Samsom deed dit jarenlang voor Timmermans en kondigde eerder deze maand zijn vertrek aan, naar eigen zeggen omdat zijn werk aan de Green Deal, de klimaatmaatregelen die de uitstoot van broeikasgassen naar vrijwel nul moeten terugbrengen in 2050, naar eigen zeggen, vrijwel is afgerond. Eerder ontpopte De Lange zich als een overtuigd klimaat-alarmiste:

Er is nu actie nodig om de klimaatverandering tegen te gaan, de Europese Klimaatwet is daarom hoognodig. De aarde goed achterlaten voor onze kinderen is een vorm van rentmeesterschap, wat wij als CDA hoog in het vaandel hebben staan. En vergis je niet, 55% minder uitstoot in 2030 is een gigantische opgave, daar hebben we nog minder dan 10 jaar voor. Daar hebben we weloverwogen, gedegen onderbouwd én sociaal beleid voor nodig. Met oog voor de gevolgen voor het dagelijks leven van Nederlanders en andere Europeanen. (…) Je kunt niet groen doen als je rood staat en wie net na lang sparen een zuinige verwarmingsketel of benzineauto heeft gekocht, zou nu nogmaals op kosten worden gejaagd. We moeten voorkomen dat woningeigenaren of mensen die hun auto nodig hebben om mobiel te zijn, eenzijdig de rekening gepresenteerd krijgen.’

Maar de Lange keerde zich begin vorig jaar fel, toen de tractoren in Nederland brulden en de vlaggen omgekeerd hingen, tegen de Europese wet voor natuurherstel van Timmermans (PVDA) en Samsom (PVDA), die volgens haar de landbouw in Nederland zou vastzetten.

Het is zeer de vraag hoe het nieuwe heldhaftige tandem Hoekstra & De Lange, gezien de electorale groei van het klimaatrealisme in Europa bij rechtse partijen, op de bres blijft staan voor het groteske gedachtengoed van de roodgroene voorgangers Timmermans en Samsom. Europese verkiezingen zijn in zicht.

***