Flashback maart 2000: een interview met David Viner in The Independent (’t is cru maar hij was destijds werkzaam voor CRU):

“Within a few years winter snowfall in Britain will become a very rare and exciting event. Children just aren’t going to know what snow is. … Snowfalls are now just a thing of the past.  … Within a few years winter snowfall will become a very rare and exciting event”.

Hieronder een recente satellietopname van Groot-Brittannië en een link naar een artikel dat uitlegt dat er in 9 van de 10 winters sinds Viner’s klimaatvoorspelling behoorlijke sneeuw in Groot-Brittannië is gevallen.
brittainsnow

Wat komen wij aan de weet over deze David Viner, destijds dus CRU en nu leider van het klimaatveranderingsprogramma van de British Council? Ten eerste zien we al gauw dat het om een andere David Viner gaat dan de cult blueszanger Mr. David Viner. In de gehackte CRU mails (doe search) leren we hem kennen als iemand die minder heeft met nauwgezet onderzoek (“doe maar een waarde tussen 2.5 en 4.1 voor de climate sensitivity“) en iemand die tenminste een keer tegen het advies van Phil Jones in naar miljoenen hengelt (“ehh, ja het zou super zijn om mee te doen“).

Uit deze publicatie tijdens COP15  en  ook van dit project van zijn British council weten we dat hij vooral jongeren wil aanspreken en inspireren om het klimaatevangelie te verbreiden. Misschien moet hij die Britse jongeren dan eerst even uitleggen hoe het kan dat zij nu toch nog zo veel sneeuw op de stoep hebben. Hij blijkt veel “onderzoek” te hebben gedaan naar, dat  wil zeggen veel rapporten te hebben gepubliceerd over de impact van klimaatverandering op het toerisme. Zie in deze pdf hoe hij zich daarbij toch wel erg laat beetnemen door de extreem warme zomer van 2003. Beetje dom!

Misgekleund
Met zijn misgekleunde voorspellingen schuift Viner aan in het rijtje dat loopt van de beroemde verloren Ehrlich-Simon-weddenschap tot aan onze eigen Pier Vellinga die tenminste al sinds 1991 te pas en te onpas roept dat er nooit meer een elfstedentocht gereden zal worden. De tochten van 1996 en 1997 hebben hem daarbij niet van zijn stuk gebracht. We twijfelen er niet aan dat cognitieve dissonantie (zie pdf) ook Viner op koers zal houden. En inderdaad:

Dr Viner last week said he still stood by that prediction: ‘We’ve had three weeks of relatively cold weather, and that doesn’t change anything. ‘This winter is just a little cooler than average, and I still think that snow will become an increasingly rare event.’

De bron van deze recente quote is dit hoogst intereressante artikel waarin IPCC-man Mojif Latib nog verder gaat in zijn inschatting van 20 tot 30 jaar afkoeling. Hieronder nog een afbeelding van het oorspronkelijke artikel in The Independent en wat links met analyses.

David Viner in The Independent in maart 2000.

independentuk_03202000

Bron is de nieuwe website climategate.tv.

Het artikel in The Independent bevat ook de volgende sfeerpassage waarin Viner is geparafraseerd:

Britain’s winter ends tomorrow with further indications of a striking environmental change: snow is starting to disappear from our lives. Sledges, snowmen, snowballs and the excitement of waking to find that the stuff has settled outside are all a rapidly diminishing part of Britain’s culture, as warmer winters – which scientists are attributing to global climate change – produce not only fewer white Christmases, but fewer white Januaries and Februaries (Bron).

Menselijke maat
Ten overvloede herhalen we nog maar eens dat bijzonder weer veel directer aan het hele klimaatschandaal gekoppeld is dan we rationalistisch durven aannemen. Zeker de alarmisten die verder van echt onderzoek en echte metingen af staan en die het meer moeten hebben van koketteren met politici en zakenmensen, blijken – zoals Viner – maar wat graag bereid het weer voor hun karretje te spannen. De weergoden laten zich echter niet voor welk karretje dan ook spannen! Zo veel is nu wel duidelijk, maar dat wisten we al uit Salomon Kronenbergs Menselijke Maat.