Time Magazine, 1977.

Van een onzer correspondenten.

Bijzonder opmerkelijk zijn de kou op Antarctica en de aanzienlijke positieve sneeuwmassabalans op Groenland aan het begin van het komende winterseizoen, zo meldt het Duitse instituut voor klimaat en energie EIKE.

Augustus was overal in het zuiden van de wereld een ijskoude maand. Vostok, Antarctica, beleefde de koudste augustus sinds 2002, met vliegtuigen aan de grond vanwege de extreme vorst, vooral op het Russische onderzoeksstation Vostok.

Ondanks wijdverspreid alarm over de ‘catastrofale hitte’ en ‘terugtrekking van de gletsjers’ is het Oostenrijkse skigebied Hintertux deze zomer gewoon open gebleven.

Het voorlopige maandgemiddelde voor augustus 2023 op Vostok Station is -71,2 °C. Dit is de koudste augustus sinds 2002 (-71,5°C) en tevens de koudste maand sinds juli 2016 (-71,8°C). De kou van Vostok heeft zich ook verlengd tot in september. Op vrijdag 1 september werd een abnormaal dieptepunt van -77,9°C geregistreerd. Antarctische expeditiereizigers zijn getuige geweest van een ongelooflijk zeldzame gebeurtenis: er vormt zich ijs op een superzout meer op 9 km van Davis Research Station. Volgens antarctica.gov.au is het toepasselijk genaamde Deep Lake in de Vestfold Hills een ‘hypersaline’ meer, dat ongeveer 270 gram zout per liter bevat. Ter vergelijking: zeewater bevat 35 gram zout per liter.

Het meer is 36 meter diep en ligt ongeveer 50 meter onder zeeniveau. Het heeft geen drainage en ontstaat alleen door smeltende sneeuw en stuifsneeuw.

Een daling van de temperatuur in de Alpen leidde in augustus tot meer zomersneeuwval. Weerexpert Fraser Wilkin van Weathertoski.co.uk:

‘Het weer is nu aan het veranderen. Er zal op termijn sneeuw vallen op de gletsjers waarbij 50 cm of meer mogelijk is.’

En ondanks wijdverspreid alarm over de ‘catastrofale hitte’ en ‘terugtrekking van de gletsjers’ is het Oostenrijkse skigebied Hintertux deze zomer gewoon open gebleven, net als de Zwitserse skigebieden Zermatt en Saas-Fee en het Italiaanse skigebied Passp Stelvio.

De Verenigde Staten ervaren over het algemeen een koeler dan gemiddelde zomer – de metingen liegen niet.

De winter in delen van Zuid-Amerika was opnieuw een achtbaanrit van extremen – van recordhitte en recordkoude tot buitengewone hoeveelheden sneeuw.

Een hevige winterstorm bracht ruim 3,5 meter sneeuw naar de skigebieden in de Andes. Het resort Las Leñas in Argentinië is bijvoorbeeld zo’n gebied, waar de afgelopen vier dagen meer dan 3½ meter verse sneeuw is geaccumuleerd bij het middenberg-station: ‘Een ongelooflijke hoeveelheid sneeuw’, schrijft snowbrains.com. Het is niet ongebruikelijk dat stormen met sneeuwhoogtes van 1 tot 1½ meter in de regio voorkomen, maar een storm van deze omvang kan maar eens in de vijf jaar voorkomen.

In Nederland (station De Bilt) was het augustusgemiddelde ook 17,6 °C, wat 0,3 °C lager is dan normaal. Een wat frisse maand.

Voor meer sneeuw, ijs en kou hier.

***