Ik zie dat Marcel een kritisch verhaal in voorbereiding heeft over NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip. In dat kader is het misschien goed vooraf kudos te geven aan een goede beslissing van de NRC hoofdredactie. Op de opiniepagina 6 stond gisteren namelijk een kritische halve pagina over het IPCC. Richard Tol, verbonden aan het Economisch en Sociaal Onderzoeksinstituut in Dublin en de Vrije Universiteit te Amsterdam, Roger Pielke Jr., verbonden aan de Universiteit van Colorado te Boulder en Hans von Storch, verbonden aan het GKSS Onderzoekscentrum en de Universiteit van Hamburg eisen daarin radicale hervormingen van het klimaatpanel alsmede het vetrek van voorman Pachauri.

Dit is de link naar het volledige artikel met als kop en subkop:

VN-klimaatpanel moet drastisch hervormen

IPCC-voorzitter schaadde klimaatdiscussie met fouten rond Himalaya-gletsjers en moet daarom opstappen.

De halve kritische pagina is ook maar half kritisch want de drie auteurs behoren net als Bjorn Lomborg tot de sceptici die niet openlijk twijfelen aan de conclusie dat CO2 mogelijk een gevaarlijke opwarming veroorzaakt. Strikt genomen kunnen we ze zien als alarmisten of ten minste alarmistische realisten. Daarom is het NRC artikel ook echt verplichte kost voor iedereen die van deze site vindt dat we op de achtergrond te veel laten doorschemeren dat wij net als bijvoorbeeld Lord Monckton en Richard Lindsen en andere grote Socratische sceptici wel grote wetenschappelijke twijfels hebben over de potentie van CO2 om de aarde überhaupt gevaarlijk op te warmen.

Je zou het artikel van de drie heren kunnen zien als de ground zero waar het IPCC nu staat voor alarmisten en sceptici te zamen uitgezonderd de allernaïefste groengelovige alarmisten dan. Dit stuk is de zwakste kritische positie die bijvoorbeeld Minister Cramer zou moeten aannemen. Hier kan ze echt niet onderuit.

Illustratie kan echt niet
Wat ik nog wel even kwijt moeten tegen het NRC is dat de gekozen illustratie natuurlijk echt niet kan. Twee storende fouten maken de plaat onnodig suggestief: CO2 en andere broeikasgassen (H2O de belangrijkste) pakken de aarde helemaal niet in als een deken, en CO2 is onzichtbaar helemaal niet giftig en zou dus nooit als bruine wolk mogen worden getoond waartegen je je met een gasmasker zou moeten beschermen. De CO2 concentratie die we allemaal uitademen is 4%. Wat we inademen is 0,0380%. Dat scheelt een factor 100. Dit is het type propagandistische onwetenschappelijke illustratie waarmee Al Gore de hele wereld in de maling heeft genomen.

Hieronder afsluitend drie video’s die je kennis laten maken met de drie auteurs:

Richard Tol

Hans von Storch (Climategate-item op Duitse zender ZDF!)

Roger Pielke Jr.