Klimaatbanneling Henk Tennekes bloeit op

tennekes1302

Koop vandaag eens een Telegraaf en ga meteen naar pagina 5. Niets op de voorpagina, maar de belangrijkste pagina van de zaterdagkrant is volledig gevuld met een posterwaardig opgemaakt verhaal over en interview met Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, geschreven door parlementair redacteur Edwin Timmer die de klimaatdiscussie al jaren volgt en die in een grijs pre-climategate verleden eens een halve pagina met onze eigen Marcel Crok vulde. Alternatief: surf naar telegraafi en neem voor 1,10 euro een dagabonnement.

„Ik maak me grote zorgen deze dagen. Over de arrogantie van wetenschappers die stellen dat ze het klimaatprobleem wel even oplossen, mits ze veel meer subsidie krijgen. Zorgen over de wijze waarop zij nieuwe supercomputers begeren. Sommigen spreken over ’het stabiliseren van het klimaat’. Doodsbang ben ik voor de overmoed, de ijdelheid en de arrogantie van deze woorden. Waarom is het zo moeilijk om een beetje bescheidenheid te tonen?”

Met deze quote van Tennekes opent het artikel van Edwin Timmer. Het blijkt niet afkomstig uit het recente interview maar uit een precies 20 jaar geleden in een Brits wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd artikel. Prof. dr. ir. H. Tennekes, destijds dus nog onderzoeksdirecteur van ons KNMI  en voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts kreeg destijds van zijn directeur Harry Fijnaut te verstaan dat deze publicatie en zijn algemene klimaatsceptische houding hem zijn baan zouden kosten. En zo geschiedde: Tennekes werd eerst overgeplaatst en bij de eerstvolgende reorganisatie eerloos ontslagen. De geschiedenis van het klimaatscepticisme die in de komende decennia geschreven zal worden staat vol van dergelijke persoonlijke intimidatie van dwarsliggers. Nederland kreeg op deze manier in ieder geval zijn eerste klimaatbanneling.

Lees verder: Tennekes is terug van weggeweest!

Echtscheiding en depressies
In feite ben ik zelf ook een klimaatbanneling die nu met Climategate.nl weer van zich doet spreken. In 1991 studeerde ik mede dankzij een bijzondere studiebeurs van Pier Vellinga, destijds verbonden aan VROM, cum laude af in klimaatmodellering na een jaar studie in de Amerikaanse GCM-groep van Michael Schlesinger en drie maanden aan het Max Planck Instituut van nobelprijswinnaar Paul Crutzen waar ik me bezig hield met de quantum mechanica van IR-straling in de atmosfeer. Terwijl ik in 1991 na 3 dagen werkzaamheid op het KNMI (waar ik Tennekes helaas niet tegenkwam omdat het KNMI toen al onder Fons Baede IPCC-gelovig was gemaakt) afzwaaide naar de Alpen – waar ik verschillende jaren werkte als skileraar en bergwandelgids – verloor Tennekes zich in een echtscheiding, depressies en veelvuldig bezoek aan het RIAGG zoals  hij het zelf in het Telegraaf-artikel eerlijk benoemt.

This is a men’s world, but it would mean nothing without a woman or a girl“, gaat zeker op voor de 71-jarige nog zeer vitale Tennekes. Hij heeft een vaste vriendin en dus heeft hij er weer duidelijk zin in. En zo komen we hem de laatste weken weer regelmatig in de vaderlandse kranten tegen. Als ras-socialist wil hij niets liever dan bij de Volkskrant aankloppen, maar vanwege redactionele blamages zoals in een eerder artikel beschreven (link), klopt hij steeds vaker aan bij het NRC (link primeur afscheid van KNAW) en doet hij zelfs de deur open voor De Telegraaf.

Gisteren publiceerde de sceptische klimaatwetenschapper Roger Pielke Sr. op zijn blog (jakkes alweer die blogosfeer) een lang artikel over het recente terugtreden van Henk Tennekes uit de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (link). Daarin wordt de afscheidsbrief “Hermetic Jargon” van Tennekes integraal weergegeven. Het is een prachtig persoonlijk essay dat iedereen die vanuit alarmistische of sceptische zijde oprechte interesse in wetenschapsfilosofie heeft dit weekeinde echt eens moet printen en lezen (download pdf).

Tennekes stuurde me dit essay al eerder onder embargo toe en verzocht:

Doe me een lol: vertaal het niet. De Engelse tekst is practisch een dichtwerk, in de geest van Allen Ginsberg’s leerdicht Howl (“I saw the best minds of my generation destroyed by madness …..”) ( ik heb een prachtig door Ginsberg zelf gesigneerd exemplaar van zijn verzameld werk in m’n boekenkast).

Hele rits
Het is duidelijk: Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, is terug van weggeweest! Wie Tennekes niet kent en zijn reputatie binnen de meteorologie die moet dit eerdere artikel eens nalezen en vooral onderaan het opstel The limits of Predicability van Lawrence Solomon. Dat is dezelfde Lawrence Solomon die ook het baanbrekende boek The Deniers schreef waarin hij vaststelt dat onder de klimaatsceptici een hele rits zeer gerenommeerde wetenschappers te vinden is. Waaronder Prof. dr. ir. H. Tennekes, de oud-onderzoeksdirecteur van ons KNMI, en oud-voorzitter van het Scientific Advisory Committee van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Amen.

Door |2010-02-13T12:52:16+00:0013 februari 2010|30 Reacties

30 Comments

 1. Balling 13 februari 2010 om 12:35 - Antwoorden

  Tranen is mijn ogen!

  Niet de natuur maar de menselijke natuur wordt hier vernietigd.

  Mensen zoals Tennekes zijn de echte slachtoffers van de Klimaatsverandering.

 2. seven 13 februari 2010 om 12:57 - Antwoorden

  Voor degene die het te koud vinden om een krant te kopen(ook digitaal 😉 hier een gratis versie
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6024018/__HET_

  Viel hier al voor 7 uur in de bus, goed verhaal bij een eerste bakje koffie.

  • seven 13 februari 2010 om 15:58 - Antwoorden

   Excuus, het verhaal in de krant zelf is uitgebreider dan de gratis versie.

   • curvedwater 13 februari 2010 om 17:48 - Antwoorden

    Toch bedankt!

 3. Frans 13 februari 2010 om 13:28 - Antwoorden

  "Ik maak me grote zorgen deze dagen. Over de arrogantie van wetenschappers die stellen dat ze het klimaatprobleem wel even oplossen, mits ze veel meer subsidie krijgen…"

  Ik denk dat deze zorgen door inmiddels vele mensen worden gedeeld. Laten we toch afstappen van het idee dat de aarde een thermostaatknop zou hebben. Het onzinnige klimaatbeleid moet dus worden gestopt.

 4. Vince 13 februari 2010 om 14:05 - Antwoorden

  Even ter zijde: ik word ook emotioneel door het feit dat in Nerderland de discussie ten minste leeft in de grote media, hier steken journalisten hun kop nog steeds in het zand en schilderen sceptici af als paria's. De staat heeft grootse, ambitieuze plannen om Belgie finaal naar de Filistijnen te helpen.

  Zou Nederland niet voor 55% onderlopen ik kwam zo over de grens wonen 😉

 5. Niek Rodenburg 13 februari 2010 om 14:31 - Antwoorden

  Over hooguit 2 jaar zullen we inderdaad zien dat het klimaatprobleem ons is aangepraat door de 'wetenschappers' die Prof. Tennekes in het uitstekende artikel aanhaalde.

  Ik stel voor, haal te zijner tijd alle onderscheidingen die Harry Fijnaut ooit kreeg, postuum terug.

 6. front 13 februari 2010 om 15:49 - Antwoorden

  De alarmisten, politici en meerderheid van de bevolking hebben zich zo ingegraven dat dit niet meer kan omslaan.

  We zullen nu zogenaamd bewijs op bewijs krijgen dat het toch echt waar is allemaal.

  In het uiterste geval wordt de nadruk niet meer zo op co2 gelegd maar maakt co2 plaats voor echte problemen als overbevolking, boskap en dergelijke.

  Er zal echt niets veranderen hoor.

 7. sander 13 februari 2010 om 16:09 - Antwoorden

  er is niks aan de hand hoor mensen. gaat u rustig slapen en morgen weer lekkr zaniken in de media.

  Vancouver 2010 to Be Warmest Winter Olympics Yet: http://news.nationalgeographic.com/news/2010/02/1

  maar ja dit is grijze literatuur. Ow ja de el nino speelt natuurlijk hierbij een rol…

  • Gerard 13 februari 2010 om 17:23 - Antwoorden

   Heb je gezien waar Vancouver ligt op de kaart? Het was sowieso al de warmste stad waar ooit de winterspelen zijn gehouden. En ja het is op dit moment de piek van de El Nino en als je je daar ooit in verdiept hebt dan weet je dat Noordwest Canada een van de plekken is met de hoogste temperatuurstijging, net zo goed als de VS kouder is bij een El Nino, ook dat is regelmatig in het nieuws.

   Je post is dus behalve dat het niets met Henk Tennekes te maken heeft ook nog eens nietszeggend…

  • sander 13 februari 2010 om 17:37 - Antwoorden

   hm ja, je heb gelijk. el nino heeft weinig te maken met het artikel van Tenneks

   • Gerard 14 februari 2010 om 01:40 - Antwoorden

    @Sander: dat kan ik weer waarderen. Ik had je eigenlijk voor een troll gehouden maar daar had ik dan weer ongelijk in. Ik kan me ook goed voorstellen dat je hierop reageerde. Het lijkt mij uitstekend als we ons in plaats van CO2 gaan bezighouden met het kappen van regenwouden, overbevolking, educatie etc etc. Er zijn urgente wereldproblemen genoeg.

 8. Ron de Haan 13 februari 2010 om 16:13 - Antwoorden

  Congenital climate abnormalities!

  Must read.
  http://wattsupwiththat.com/2010/02/13/congenital-

  Henk Tennekes heeft wat die andere wetenschappers niet hebben!

  Integriteit, objectiviteit en onafhankelijkheid.

  Bovendien heeft hij de ballen om er iets aan te doen.

  Respect!

  • sander 13 februari 2010 om 16:41 - Antwoorden

   ach wat een overgedreven gedoe is dit. omdat die men een gelijkgestemde is, dan is die opeens een sympathieke vent. Jullie zijn net zo erg als de klimaatalarmisten. alleen maar zoekend naar eiegn gelijk. maar eigen gelijk is geen waarheid

   • Jaap Verhoeven 13 februari 2010 om 17:05 - Antwoorden

    Och, kom, het gaat hier niet om wie aardig is, maar wie het het als een van de eersten juist benoemde. Dus graag iets minder zuur graag, dat pas nl. meer bij het weblog van de buren.

   • sander 13 februari 2010 om 17:19 - Antwoorden

    dag,

    hebben jullie wel ondergezocht of die persoon idd de eerste was die dat onderwerp benoemde? Of is het plakken en kopieren uit de Telegraaf. Salle Kroonenberg zit toch wel wat langer in het vak hoor. Ik wil alleen maar aangeven dat het alleen maar zoeken naar gelijkgestemden niet altijd de waarheid behoeft te zijn. En ja bij de azijnbode Telegraaf kun je je zuur kwijt.

   • curvedwater 13 februari 2010 om 18:01 - Antwoorden

    van mij krijg je gelijk.

    Maar is dát de waarheid ?

   • sander 13 februari 2010 om 18:19 - Antwoorden

    nee, zal ook niet helemaal de waarheid zijn, maar dat pretendeer ik ook niet in mijn reactie. het gaat er mij om dat: 1 met die idiote fouten van het ipcc het nu lijkt of de klimaatsceptici opeens gelijk hebben en de waarheid spreken; 2 dat op dit platform soms arrogante en ongenuanceerde opmerkingen worden geplaatst die overeenkomen met die van klimaatalarmisten. Gelukkig zijn er ook sceptici die standvastig en rationeel reageren. Daar kom je in ieder geval verder mee.

  • curvedwater 13 februari 2010 om 17:59 - Antwoorden

   Goed commentaar van je Ron, op http://wattsupwiththat.com/2010/02/12/scientist-i

 9. EVI 13 februari 2010 om 16:30 - Antwoorden

  Maar je vraagt ook heel wat van 'de mens'! Het is net als dat een ongelovige een christen wil overtuigen dat Jezus toch echt niet bestaat. Of die moslim die zo stellig overtuigd is van zijn geloof dat hij helemaal niks anders wil zien en er zelfs voor wil sterven… Iedereen heeft jaren achtereen alleen maar gehoord dat het over een paar jaar gedaan is met onze planeet, als we niet heel snel iets doen. En diegenen die dat roepen zijn zo overtuigd van hun gelijk dat ze andere mogelijkheden helemaal niet zien. Niet begrijpende dat de aarde in al die miljarden jaren nooit een en dezelfde temperatuur heeft gehad. Toen de mammoeten hier over het land stampten was het hier een stuk frisser dan nu. En we hebben het vast niet aan het schijten van die beesten te danken dat de aarde even later weer opwarmde. Natuurlijk moeten we zuiniger worden met onze olie en natuurlijk moeten we zuinig zijn op de natuur. Maar kijk bijvoorbeeld eens naar die landen die massaal hebben geinvesteerd in windmolenparken. Dat was je van het. Maar met het gevolg dat ze veel te veel energie maken als het hard waait, en dat goedkoop verkopen aan het buitenland. En op zonnige mooie dagen waarop het niet warmt moet er weer dure stroom aangekocht worden uit het buitenland. Het idee is goed, is geboren uit een goed hart, maar dan wordt er ook weer niet even verder gedacht. Dingen als gerecycled papier liggen ook al steeds meer onder vuur. Want als je kijkt naar wat er nu nodig is om van oud papier weer nieuw te maken… Transport, chemicalien… Nieuwe bomem planten voor papier is dan misschien nog wel beter voor het milieu. Moeten we dat dan maar laten? Nee maar wel eens nadenken over wat nu echt de gevolgen zijn, en eens kijken of we hier en daar niet een beetje te naief zijn is soms wel aan te raden. Ik vind het al heel wat dat er toch steeds meer mensen op de gedachte komen dat de aarde mischien wel helemaal niet opwarmt. Wat ze dan voor argumenten verzinnen dat is dan nog niet eens zo heel belangrijk. Het besef begint te komen. Mensen beginnen zelf na te denken! Hun geloof in CO2 begint te wankelen. En dat in een paar maanden tijd. Gelukkig maar want anders hadden we volgend jaar echt de adem-belasting gekregen. Ik ben blij met sites als deze. En ik was zeer aangenaam verrast met die pagina in De Telegraaf. Mischien warmt de aarde wel op, mischien staat straks de helft van Nederland onder water. Maar laten we dat eerst eens met gezond verstand gaan uitzoeken en berekenen in plaats van dat clubje IPCC-'experts' te geloven dat hun kennis haalt uit de Panda en de Donald Duck. Gewoon blijven roepen dan gaan er vanzelf wel mensen luisteren…

  EVI

 10. Maarten 13 februari 2010 om 18:50 - Antwoorden

  Zijn dat nou twee meeuwen onder het artikel Hermetic Jargon van Tennekes?

  Dan ben je volgens meneer Daanen van de NSB en/of nog veel erger…

  Nog iets anders en een persoonlijke vraag, 3 dagen KNMI en vervolgens jarenlang gids in de bergen…vrijwillig of onvrijwillig 'berufsverbot'?

  Tot slot, de benaming 'socialist' is de slechtst denkbare aanbeveling voor een nuchtere wetenschapper. De nationale en internationale socialisten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de meest massale slachtingen onder de wereldbevolking. Zonder enig resultaat dan rivieren van bloed.

  Overigens, een prima artikel, Hermetic Jargon.

  • Hajo Smit 13 februari 2010 om 23:18 - Antwoorden

   @Maarten: het was vrijwillig… ik was me ook niet helemaal bewust toen wat er mis was…. ik was gewoon op na dat jaar in Amerika… ik was te groen destijds om te kunnen overzien wat er mis was in het wetenschapsveld waar ik in was gerold… ik was met Vellinga mee gelopen in de Nederlandse IPCC afvaardiging ter voorbereiding van Rio en dat vond ik enerzijds spannend en passend bij mijn maatschappelijke ambitie en anderzijds ook een heel bizar fenomeen. Voor ik naar Amerika vertrok had ik twee opties: veldwerk a la Bas van Geel voor een hoogleraar in Boston (pollenonderzoek naar klimaatverandering onder meer op Groenland) wat ook erg goed had gepast bij mijn outdoor liefde… dat was degelijke wetenschap… maar ik koos omdat ik ook erg goed was in computerprogrammeren voor de klimaatmodellering ook omdat dat gewoon hot (beeldspraak!) was. Ga er zelf eens een jaartje tussen zitten. Dan zul je snappen dat dat met wetenschap echt niets meer van doen heeft… modelleren om het modelleren…. zoals een bevriende glacioloog het noemt: niet garbage in, garbage out, maar garbage in, god's truth out…… toen was ik te groen…. nu ben ik 43 en doorzie ik het spel….. als ik terugkijk heb ik het te doen met het 24-jarige aanstormende talent dat zich verloor in deze wereld…. ook wel trots dat ik toen vrijwillig heb bedankt…. in plaats van een maatschappelijke carriere te kiezen a la Vellinga…

 11. J.F.Besseling 13 februari 2010 om 18:59 - Antwoorden

  De VN met al zijn organen, waaronder het IPCC, is nu eenmaal een door en door corrupte club. Het merendeel van de landen, die er lid van zijn, zouden er meteen uit moeten worden getrapt als men het handvest ook maar een moment serieus zou nemen.

 12. apec-c. age 14 februari 2010 om 11:53 - Antwoorden

  wat een milde reacties weer…

 13. Wilma de Graaf 14 februari 2010 om 12:48 - Antwoorden

  Nederland wordt geregeerd door linkse maffia die de zakken vult met leugens over klimaatverandering. Het is goed dat de Telegraaf dit complot aan het licht brengt, want de kleine man is weer de dupe van dit alles. De Telegraaf is tegenwoordig de enige krant die nog de waarheid durft te schrijven over dit megaschandaal. Wanneer opent Nederland eindelijk eens de ogen dat we worden voorgelogen door de wetenschappelijke elite!

  *kuch*

  PS. ook de groene zaterdagpagina gelezen in de Teletoeter? De meest opportunistische krant van Nederland.

  • Robert 14 februari 2010 om 22:23 - Antwoorden

   Hou nou toch op met dat nutteloze rechts tegen links geklaag. Nederland heeft voornamelijk rechtse regeringen.

   Ik ben links en weet van de AGW fraude al lang voor Climategate.

Geef een reactie

Solve : *
27 + 27 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK