Jarenlang antwoordde je als klimaatscepticus stamelend en hakkelend op de vraag hoe het kan dat Al Gore zijn marketing en PR zoveel beter op orde had. Nu is alles anders. Drie weken na climategate op 12 december stelden we hier de vraag “Is Climategate de ultieme PR-catastrofe?” Peilingen van de BBC en van Peil.nl geven ons het bevestigende antwoord.

Fascinerend
De resultaten van de enquête van Peil.nl zijn summier terug te vinden in dit ANP-tje op Telegraaf.nl.

RIJSWIJK – Nederlanders maken zich minder zorgen over de opwarming van de aarde sinds het VN-klimaatrapport van het IPCC ter discussie is komen te staan. Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl die zaterdag bekend werd gemaakt. De groep die zich zorgen zegt te maken, slonk vergeleken met een peiling in december van 63 naar 48 procent. Aan de enquête deden ruim twaalfhonderd mensen mee.

Ook het aantal mensen dat denkt dat de opwarming samenhangt met activiteiten van de mens, kromp: van 69 naar 62 procent. Verder denkt bijna de helft van de mensen (48 procent) dat de fouten in het rapport „niet per ongeluk” zijn gemaakt.

De complete enquête-uitslag download je via deze link. De resultaten zijn fascinerend omdat niet alleen wordt ingezoomd op de verschuiving voor en na climategate. We zien echte aardverschuivingen binnen bepaalde partijen. Laten we samen eens door die pdf struinen op zoek naar de echt opmerkelijke zaken. Voorzetje:

  • wat meteen opvalt is dat de grootste verschuivingen zijn onder de SP-kiezers;
  • 75% van de SP-ers maakte zich zorgen over klimaatverandering, tegen nu 55%;
  • 3% dacht dat de aarde NIET warmer zou worden de komende decennia, tegen nu 16%;
  • verder zien we ernstige twijfel binnensluipen in de Groenlinkse gelederen;
  • 99% maakte zich zorgen, tegen 95% nu;
  • 1% rekende NIET op verdere opwarming, tegen 3%  nu;
  • PvdA kiezers geloven als enigen onverminderd (82 tegen 82%) in de relatie tussen CO2 en opwarming;
  • Bij de VVD is dit percentage van de krapste meerderheid van 51% gezakt naar een dikke minderheid van 43%;
  • Alleen onder PVV en VVD-kiezers is een meerderheid voor het aftreden van Pachauri;

Hieronder de resultaten van de BBC peiling…

De BBC publiceerde een onderzoek waaruit onderstaande staafdiagrammen zijn overgenomen. De volledige resultaten lees en download je via deze link. Hier alleen even een  veelzeggende BBC-quote:

“It is very unusual indeed to see such a dramatic shift in opinion in such a short period,” Populus managing director Michael Simmonds told BBC News. “The British public are sceptical about man’s contribution to climate change – and becoming more so. More people are now doubters than firm believers.”

climate_poll_B

climate_poll_A