VolkskrantHeleenDeConinck

Krantje kopen? Vandaag moet dat de Volkskrant zijn. Meteen op de voorpagina is het raak: “Onenigheid over CO2-opslag – Geen kritische discussie meer, zegt wetenschapper”. Het blijkt te gaan om Heleen de Coninck van Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN). Het korte voorpagina-artikel is ook online te lezen (link). Het hele verhaal staat op p. 5 van de Kennis-bijlage.

De meest spraakmakende quote uit het artikel is (toegevoegd aan onze nieuwe quote-collectie rechtsonder):

Ik heb de academische gemeenschap daarna [na publicatie van het AR4 IPCC rapport; mod] zien veranderen van een kleine, zelfkritische groep wetenschappers in een veel grotere groep onderzoekers die elkaar voortdurend aan het feliciteren zijn.

In het lange artikel komen we De Coninck zeker niet tegen als klimaatsceptica. Haar onderzoek is een typisch voorbeeld van de myriaden onderzoeken die uitgaan van de CO2-opwarmingshypothese zonder deze zelf kritisch te bevragen. En dat is haar goed recht. Serendipiditeit is een van de meest verijkende aspecten van het wetenschapsbedrijf en wellicht rolt uit CSS-onderzoek ooit nog een bruikbare technologie voor het dempen van aardbevingen om maar eens iets geks te noemen.

Hieronder een kunstig gemaakte “inspirerende” video die uitlegt hoe CSS “werkt”…