Ik dacht dat de derde wereld gewoon snel conventionele energiecentrales nodig heeft en de rest van het lijstje van Bjørn Lomborg. Maar misschien vergis ik me.
Hajo

‘PVV, VVD verhogen mondiale armoede’

24 mei 2010

AMSTERDAM – De programma’s van vooral PVV, VVD en in mindere mate CDA zijn desastreus voor een effectieve aanpak van de wereldwijde armoede, de klimaatverandering en ‘oneerlijke’ handelsakkoorden. Als hun standpunten worden uitgevoerd, zijn de gevolgen voor ontwikkelingslanden desastreus.

Dat stellen vier ontwikkelingsorganisaties maandag bij de lancering van de zogenoemde Wereldstemkaart op kiesgrenzeloos.nl. De Wereldstemkaart, een initiatief van Oxfam Novib, Icco, Cordaid en Hivos, geeft een overzicht van de belangrijkste standpunten van de politieke partijen over internationale samenwerking.

De organisaties zijn teleurgesteld in het CDA en de VVD, omdat deze partijen zich zouden laten voorstaan op een internationale visie. “Wij hopen dat de kiezers op 9 juni beseffen dat hun stem niet alleen hier maar ook voor de rest van de wereld betekenis heeft”, aldus Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

Onverantwoord
VVD en PVV willen het mes zetten in het budget voor internationale samenwerking. De voorgestelde halvering van bijna drie miljard wordt als ‘onverantwoord’ gekenschetst, mede omdat in het programma van beide partijen geen alternatieve aanpak van de wereldwijde armoede wordt voorgesteld. Het CDA stelt overigens ook een forse korting voor.

GroenLinks komt als beste uit de bus, gevolgd door PvdA en SP. D66, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie volgen op gepaste afstand. De standpunten van SGP en TON worden niet als bevorderlijk gezien voor ontwikkelingslanden.

Bron: ANP