Koudste mei in twintig jaar

Hardnekkige noordenwind oorzaak koude weer

28 mei 2010

Geert Jan van Oldenborgh

Mei 2010 was zeer koel. De Centraal Nederland Temperatuur komt uit op ongeveer 10,5 ºC tegen 12,8 ºC normaal (langjarig gemiddelde over 1971-2000). Dit is de laagste waarde sinds 1991. In de vorige eeuw kwam zo’n lage meitemperatuur ongeveer eens in de 15 jaar voor, maar door de opwarming is dit een stuk zeldzamer geworden. Een koude meimaand zoals deze komt tegenwoordig ongeveer eens in de 100 jaar voor. De belangrijkste oorzaak is duidelijk: een aanhoudende noordenwind voerde koude lucht naar Nederland en verder Europa in. Tot in Spanje en Zwitserland was het koel voor de tijd van het jaar. De noordenwind werd gecompenseerd door zuidenwind in Finland en Europees Rusland, waar mei juist uitzonderlijk warm was.

Lees hele artikel -> knmi.nl