Van een onzer correspondenten.

Een nieuw onderdeel van onderzoeksfinancier NWO gaat met een andere aanpak – en 20 miljoen euro – het klimaatonderzoek aanjagen, schrijft TU Delta.

Normaal gesproken gaat het bij onderzoeksfinancier NWO ongeveer zo: wetenschappers schrijven voorstellen, reviewers buigen zich erover, de meeste voorstellen belanden in de prullenbak en uiteindelijk krijgt ongeveer één op de zeven subsidie. Maar niet sinds de Amsterdamse internist Marcel Levi (PvdA-GroenLinks) er de scepter zwaait. Hij is van doorpakken als het gaat om klimaatonderzoek. Eerder zei hij in HP de Tijd:

‘Een democratie is fantastisch, maar voor een jaar zou een dictatuur geen gek idee zijn. Zodat er even wat beslissingen kunnen worden genomen. Maar niet langer dan een jaar en nooit meer dan één keer. Daarna moet hij snel weer weg en gaan we weer vier jaar alle voors en tegens doornemen.’

Exit de wetenschappelijke ploeteraars voor onderzoeksgeld naar hersenstoornissen, naar hartfalen, naar psychische stoornissen bij kinderen. Deze zeer geachte wetenschappers blijven achter de slagboom.

TU Delta ondervroeg Gerard van der Steenhoven, hoogleraar in Twente en tot voor kort hoofddirecteur van het KNMI. Hij is, als erkend klimaatalarmist, bij de toedeling van het NWO-geld van 20 miljoen betrokken:

TU Delta: waarom werkt u niet met een competitie waarbij het beste voorstel wint, zoals de rest van NWO?

‘Ons doel is wezenlijk anders. Wij zijn niet per se op zoek naar het beste onderzoek, want het niveau van de Nederlandse wetenschap is toch al heel hoog. Het onderzoek dat wij steunen moet allereerst bijdragen aan de versnelling van de ‘systeemtransitie’ naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving. Daar begint het mee. Er is specialistische kennis nodig, maar ook kennis van het hele systeem.’

TU Delta: en daarvoor is de gewone aanpak van NWO niet geschikt?

‘Dat is geen verwijt, want dankzij alle competitie is de Nederlandse wetenschap supersterk geworden. Maar als alleen de wetenschappelijke kwaliteit telt, dan komt niet altijd het onderzoek bovendrijven dat eigenlijk het meest zou bijdragen aan die transities. Bovendien hebben we haast. De klimaatverandering wacht niet, we moeten echt aan de slag. Een van de beperkingen in het gewone systeem is dat zoveel onderzoekers tijd besteden aan onderzoeksvoorstellen die uiteindelijk geen geld krijgen en die tijd willen we niet verspillen.’

Exit de wetenschappelijke ploeteraars voor onderzoeksgeld naar hersenstoornissen, naar hartfalen, naar psychische stoornissen bij kinderen. Deze zeer geachte wetenschappers blijven achter de slagboom.

Het eerste project dat financiering krijgt gaat over de ‘transitie in stedelijk gebied door de lens van rechtvaardigheid’.

Wat voor rechtvaardigheid bedoelen jullie dan? vraagt Bas Belleman van TU Delta.

Hierop kan nu nog geen antwoord worden gegeven omdat men het nog niet weet. Er volgt een wollig antwoord over ‘welvaartsverschillen’, ‘rechtvaardigheid’, ‘mensen met een laag inkomen die nauwelijks de huur kunnen betalen’. Men wil gemeenten bijstaan voor 20 miljoen.

Van der Steenhoven:

‘We lopen vast tegen allerlei gekke dingen aan, dat kan niet anders. Er zijn altijd valkuilen. Maar daar leren we van.’

Zo ging dat onder Rutte IV.

Voor het hele artikel, zie hier.

***