Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het stond al een tijdje in de weerkaarten en het gaat nu echt gebeuren, aldus de Alpenweerman. De winter gaat zijn intrede doen in West-Europa en dus ook in de Alpen! Behalve koude vrieslucht staat er ook sneeuw op het programma. En sinds tijden gaat de zuidkant van de Alpen goed meedelen in de sneeuwpret.

Jackpot in Italië, met een gunstige stau kan het daar zeer lokaal weleens oplopen tot een 100cm sneeuw! Verder op de meeste plaatsen een vers dek tussen de 20 – 50 centimeter.

Vrijdag volgde de weeromslag. Een storing trok ten zuiden van de Alpen langs richting de Tyrreense zee. En vandaag gaat vanuit het zuidwesten sneeuwen. Het zwaartepunt is voor de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en de westkant van de Italiaanse Alpen. De zuidkant van de Dolomieten krijgen in de middag te maken met sneeuw door ‘stau’ vanuit het zuiden. Door de zuidelijke koers van het lagedrukgebied gaat koude lucht vanuit het noordoosten worden aangezogen richting de Alpen.

De sneeuwvalgrens zal dan ook een daling in gaan zetten. In de gebieden waar het sneeuwt daalt deze komende vanaf ongeveer 1500 meter op vrijdagnacht naar 800 a 900 meter op zaterdagnacht. De oostkant van de Alpen hebben morgen minder neerslag en daar zal de sneeuwvalgrens juist nog iets oplopen van gemiddeld 1200 meter hoogte naar 1600 meter. Dit komt door föhn die samengaat met de stau aan de zuidkant.

Sneeuwhoogte.nl:

‘6 januari 2024.

Vandaag wordt met een naar noordoost draaiende wind koudere continentaal polaire lucht vanuit Oost Europa naar de Alpen aangevoerd. Met een dalende sneeuwgrens valt er met uitzonding van de Zuidelijke Franse Alpen op uitgebreide schaal sneeuw. De temperatuurdaling is in het noordelijk Alpengebied duidelijk het grootst.’

Vandaag verplaatst de sneeuwval zich richting Oostenrijk, het zuiden van Duitsland en nog steeds volop sneeuw in de Dolomieten. De wind draait overal naar steeds meer een oost tot noordoostelijke richting en daarmee gaat steeds koudere lucht worden aangevoerd. In Zwitserland en Voralberg daalt de sneeuwvalgrens naar 500 tot 900 meter hoogte.

De meeste sneeuw valt op zaterdag ook in de Dolomieten. Met gemak lokaal meer dan 35 centimeter. Ook het zuiden van Zwitserland en het westen van Oostenrijk valt lokaal meer dan 20 centimeter. De minste sneeuw is voor de regio Salzburg. Op zondag verwacht ik aan de noordkant van de Alpen nog wat sneeuwval. Op zondag kan daar lokaal nog meer dan 10 centimeter bijvallen.

De aangevoerde lucht wordt echter steeds droger en daarmee zal het uiteindelijk op zondagavond overal droog gaan worden.

Bekijk de onweerstaanbare beelden van de seizoensstart in Frankrijk met de vroege sneeuw hier.

***

Bronnen: hier en hier.

***