Eilanden die meegroeien met de zee

Vorige week vroeg de Nederlandse geoloog Salomon Kroonenberg in een lezing aan zijn gehoor hoe het toch mogelijk is dat de atollen in de Stille Oceaan uitgerekend precies boven de zeespiegel uitkomen – waardoor ze een gemakkelijke prooi worden voor zeespiegelstijging voor het geval de opwarming van de aarde doorzet.

Kroonenberg herinnerde eraan dat de zeespiegel in het verleden vele meters hoger of lager is geweest. Hoe komt het dan dat de Tuvalu’s van deze wereld net met hun hoofd boven water uitsteken? Louter toeval?

Natuurlijk niet, zegt Kroonenberg, en hij beschrijft het ook in zijn boek De menselijke maat. Die atollen zijn koraaleilanden, en koralen gedijen het best net onder de zeespiegel. Dus groeien ze, simpel gezegd, mee met de bewegingen van de zee.

Een onderzoek uit 2007 (lees hier de samenvatting), dat onlangs nog eens is opgediept door the New Scientist, bevestigt deze visie. Paul Kench van de Universiteit van Auckland en Arthur Webb van de South Pacific Applied Geoscience Commission in Fiji bekeken historische foto’s en satellietopnamen van de afgelopen 19 tot 61 jaar van 27 atollen.

Op grond daarvan hebben ze berekend dat 86 procent van de eilanden niet kleiner is geworden of zelfs is gegroeid. Dat is gebeurd ondanks een zeespiegelstijging van 12 centimeter in die zestig jaar. In een geval werd zelfs een groei van 5,6 hectare gemeten.

De auteurs geven als voorbeeld hoe Tuvalu in 1972 door de orkaan Bebe werd geteisterd. Aan de oostkant van het eiland leverde het 140 hectare aan extra sedimentafzetting op. Het eiland groeide daardoor met 10 procent.

Lees hele artikel: -> weblogs.nrc.nl/klimaatblog