Breaking nieuws vanochtend in alle media:

Nederlanders steeds realistischer

AMSTERDAM – Sinds het begin van de economische crisis zijn Nederlanders een stuk realistischer geworden. Ze maken zich nu terecht zorgen over echte problemen als pensioenzekerheid en economische groei en nemen afstand van leugenachtige mythes zoals luchtvervuiling (lees uitstoot van plantenmest CO2) en ontwikkelingshulp (lees: steun aan Melkert-NGO’s en corrupte dictators).

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 1500 mensen van Bureau Veldkamp in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving. Onderzoeker Dieter Verhue van het bureau bevestigde maandag een bericht hierover in Trouw. Veldkamp maakte gebruik van een internetpanel, waarvan de deelnemers zelf door Veldkamp zijn benaderd.

Tot de crisis hadden dit soort onderzoeken helaas meestal een stabiele droevige uitkomst. De grootste zorg uit 2007, het wereldwijd bestrijden van oorlog en terrorisme – grotendeels opgeklopt door de regering Bush –  is dit jaar gezakt naar de vijfde plek. Sterkste dalers zijn luchtvervuiling (waartoe uitstoot van CO2  tegenwoordig kritiekloos wordt gerekend) en het gat in de ozonlaag (waarvoor steeds meer aanwijzingen bestaan dat dit door natuurlijke variatie en niet door menselijke invloed wordt gestuurd). Nu deze beide zaken 22 plekken naar beneden zijn gekukeld en men zich weer richt op “It’s the economy stupid” zijn de kansen gestegen dat de welvaart in ontwikkelingslanden snel verder zal toenemen. Dat ontwikkelingshulp zestien plekken is gedaald doet niet ter zake omdat echte structurele welvaartsgroei in de derde wereld door de ook wel dead aid genoemde ontwikkelingshulp alleen wordt gedwarsboomd. (ANP)

Hieronder dan wat er in werkelijkheid kritiekloos wordt overgenomen…

Nederlander minder idealistisch

AMSTERDAM – Sinds het begin van de economische crisis zijn Nederlanders minder idealistisch. Ze maken zich eerder zorgen over problemen als pensioenzekerheid en economische groei dan om zaken als luchtvervuiling en ontwikkelingshulp.

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 1500 mensen van Bureau Veldkamp in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving. Onderzoeker Dieter Verhue van het bureau bevestigde maandag een bericht hierover in Trouw. Veldkamp maakte gebruik van een internetpanel, waarvan de deelnemers zelf door Veldkamp zijn benaderd.

Tot de crisis hadden dit soort onderzoeken meestal een stabiele uitkomst. De grootste zorg uit 2007, het wereldwijd bestrijden van oorlog en terrorisme, is dit jaar echter gezakt naar de vijfde plek. Sterkste dalers zijn luchtvervuiling en het gat in de ozonlaag (beide 22 plekken naar beneden) en de welvaart in ontwikkelingslanden (zestien plekken omlaag). (ANP)