Van een onzer correspondenten.

Steeds meer mensen zijn voorstander van kernenergie, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Ook in de nieuwe Tweede Kamer tekent zich een grote meerderheid af: alleen GroenLinks-PvdA, de SP en PvdD (samen goed voor 32 zetels) zijn nog tegen kernenergie.

Vooral Groenlinks-PvdA leider Timmermans toonde zich tijdens de campagne een fel tegenstander van kerncentrales. Ze ‘duren lang, zijn duur en worden nog duurder’, vindt hij. Dat is waar, zegt energie-onderzoeker Ruut Schalij, maar ook niet de goede reden om geen kerncentrales te bouwen.

 

 

 

Tegelijkertijd is de groep die minder of helemaal geen kernenergie wil gebruiken gekrompen van 43,2 procent naar 27 procent.

Uit een peiling van het CBS  blijkt dat 36 procent van de Nederlanders meer kernenergie wil. Een minderheid, maar wel eentje die groeit: in 2020 ging het om nog maar een kwart van de Nederlanders. 13,9 procent wil evenveel kernenergie gebruiken als nu, de rest heeft geen mening.

Dagblad v/h Noorden: Kernenergie borrelt steeds meer naar de oppervlakte. En alle politieke partijen vinden dat Groningen niet in de kou mag komen te staan.

Overigens lijkt de politieke keuze al gemaakt te zijn door het vorige kabinet. Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten reserveerde al 5 miljard euro van het Klimaatfonds voor het bouwen van twee nieuwe kerncentrales. Met de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer is het onwaarschijnlijk dat een nieuw kabinet deze plannen niet doorzet.

NOS:

‘Voor Marco Visscher, energiedeskundige en auteur van het boek ‘Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie’, is het geen kwestie. ‘Het is haast oneindig beschikbaar. Zonder luchtvervuiling, zonder CO2-uitstoot, het afval dat je produceert is heel weinig’, stelt Visscher. ‘De argwaan zit zo ontzettend diep. Dat afval is niet zo gevaarlijk, als je het vergelijkt met andere afvalbronnen.’

Voor nieuwe centrales wordt gekeken naar Zeeland, de enige provincie die nu al een werkende kernreactor heeft. Opvallend genoeg blijkt uit de nieuwe CBS-cijfers ook dat er in geen enkele provincie zoveel steun is voor kernenergie als in Zeeland.

***

Bronnen hier en hier.

***