De NOS belde me om in 5 voor 12 te reageren op het PVV-plan om alle exotische grote grazers te verwijderen. Dat is een goed plan, omdat die modieuze oerpaarden en oerkoeien concurreren met onze inheemse grazers als ree en edelhert om beperkte voedselbronnen. Er bestaan ook veel slechte plannen. Zo kunnen we bijvoorbeeld kort zijn over de quickscan van het Planbureau voor de Leefomgeving over de Ecologsiche Hoofdstructuur, die net uit is: zonde van de 50.000 euro die Henk Bleker aan een paar Wageningse glazen bollen spendeerde, die zich te buiten gaan aan klimaatesoterie en valse concreetheid.
Typische PBL-uitspraken als ‘wanneer we in 2018 x hectare extra natte zone realiseren, blijft x procent biodiversiteit behouden’: Voorspellingen zonder onzekerheidsmarges en enige concretisering of bronvermelding, die als ze wel zouden zijn opgegeven, tegen 100 procent onnauwkeurigheid aan zouden lopen. Zonde van het papier, laten we hopen dat het van FSC-bomen kwam..
Klimaatalarmist Paul Opdam achter verder abstract maken van natuurbeleid NL
Volgende patient: ons goeie oude ministerie aast al langer op het over boord gooien van zinvolle traditionele natuurbescherming en natuurstudie, het doel van de quickscan, omdat dankzij de aftakeling van het natuuronderwijs toch niemand meer een mus van een spreeuw kan onderscheiden: die missie volbracht de Werkgroep IBO Natuur in maart 2010, bij monde van Wagenings klimaatalarmist Paul Opdam. Dat deed hij samen met een groene glazen bol van het PBL. Je hoopt dat géén politicus aan dit geneuzel serieuze aandacht dan wel subsidie wil schenken. Neem dan liever mijn EHS-plan.
‘Als soorten schuiven door dé klimaatverandering’
Opdam is close friend van onze eigen Al Gore Pier Vellinga, en zijn mantra is ‘als soorten gaan schuiven door DE klimaatverandering’: wanneer je hem vraagt om die esoterie te specificeren weigert hij verder iedere verklaring en wordt hij boos/arrogant. Je kunt dat biologisch ook niet onderbouwen. Hoe dan ook, dankzij alarmist Opdam komt het K-woord liefst 155 maal voor in 90 pagina’s met veel plaatjes, en getallen die valse concreetheid geven.
Spoedcursus Klimaatesoterisch dialect
Bij klimaatverandering zijn drie vragen belangrijk:
– Hoe passen we de sturingssystematiek aan de toenemende dynamiek aan?
– In welke mate, voor welke ecosysteemtypen en waar in Nederland willen we de EHS klimaatbestendig maken door hem ruimtelijk aan te passen?
– Hoe kunnen de nutsfuncties van de natuur maatschappelijke betekenis krijgen en hoe kan daardoor de aanpassing van het natuurbeleid en de EHS worden gerealiseerd?
En zo leutert men verder, het lijkt deskundig maar is fundamenteel ontoetsbaar en dus geen wetenschap. Deskundologie, bedoeld om politici te plezieren.
Wat schuift het?
Alsof robuuste bureauecoloog Opdam één flauw benul heeft hoe klimaat zich gaat ontwikkelen, en hoe soorten daarop reageren, roept hij nu dat ‘De klimaatverandering’ de grootste bedreiging is voor onze natuur. Pinokkio. Zoals Joop Schaminee al liet zien met hulp van de vegetatiedatabank sinds 1950 zijn veel koudeminnende soorten juist toegenomen, vooral door effecten van bosbeheer. Bij moerassoorten trad géén verschuiving op. Dus wat schuift er nou? Ja wat schuift het, is misschien een betere vraag: Opdam, wat heb je voor die modieuze klimaatquatsch gekregen van de overheid?
Ontmaskerd door Oud Directeur Staatsbosbeheer
Toen stuitte ik op het opinieverhaal van Frits van Beusekom, oud SBB-directeur die ik vertrouw omdat ik hem ooit voor een NRC-artikel interviewde over falende grazers. Hij is nuchter en wars van modieuze flauwekul. En dus ontmaskert hij het kletsverhaal van Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds, waarover ik hier eerder blogde. Van de Gronden herkauwt namelijk gewoon Opdam’s werk uit het IBO-rapport.
Sommige zaken kun je met 100 procent zekerheid voorspellen, zoals het gedrag van WNF
In een eerder blog verbaasde ik me al over de gratis advertentie die Johan van de Gronden van het Wereldnatuurfonds kreeg van de krant van goedgelovigen Trouw, om zijn combinatie van bureau-ecologie, natuurvervreemding en klimaatesoterie te promoten.
Je weet bij het WNF altijd: dat hebben ze niet zelf bedacht, ze gaan aan de haal met de verdiensten van anderen om zichzelf aan consultingopdrachten te helpen. En nu grijns ik: je hebt geen glazen bol of Wagenings computermodel nodig om het gedrag van een Wereldnatuurfonds-employee te voorspellen.
Laat ik Van Beusekom maar citeren: ‘Warhoofderij van het ergste soort’
Hoort u het ook ééns van ander, een oudgediende in het natuurbeheer, mijn kritiek op biologische klimaatesoterie mag zo langzaamaan bekend zijn (en lees anders De Staat van het Klimaat)
Tot welke conclusies kwam dit tweetal? (Opdam en de glazen bol van het PBL RZ) Niet vermesting, verdroging en verzuring, maar klimaatverandering bedreigt onze biodiversiteit. Wij moeten onze natuur dus klimaatbestendig (jeuk jeuk jeuk RZ) maken. Dat kan alleen in zeer grote eenheden robuuste natuur die bovendien dynamisch moet zijn, zo vinden zij. De kwaliteit van de rest van de Nederlandse natuur, het bekende mozaïek van veel kleine en middelgrote natuurgebiedjes, is volgens beide heren niet houdbaar en kunnen we beter afschrijven.
De consequenties van deze zogenaamd nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn niet mis. Het betekent dat het natuurbeleid van Nederland en Europa als achterhaald zou moeten worden beschouwd. Volgens IBO Natuur stapelen de bewijzen daarvoor zich op. Die bewijzen komen echter niet op tafel! Alle beschikbare gegevens – en dat zijn er veel – wijzen juist op het tegendeel. Die gegevens zijn evenwel weggemoffeld. (standaardpraktijk bij klimaatesoterie RZ)
Het hele verhaal is modieuze warhoofderij van het ergste soort
Kijk, waarom zou ik mezelf nog herhalen, als anderen met een veel betere staat van dienst in natuurland dat ook al voor mij doen. Overigens, de NOS kondigde mij aan als ‘bioloog’, maar ik ben gesjeesd wegens het najagen van alternatieve interesses in mijn studietijd. Nu ben ik eerder een wannabe-oloog. Dus laten we dat bij deze nog even rechtzetten, ik heb geen titel om me achter te verschuilen.
Journalist, mitst niet dogmatisch-politiek verpest / objectief-kritisch / onafhankelijk publicerend is ook een gerespecteerd beroep.
Interessant stukje van Van Beusekom (die overigens flink te keer gaat tegen je held Bleeker). Nog interessanter is het feit dat het in de Groene Trouw staat, de sponsor van het WNF. Een poging tot objektiviteit? Ik wacht met spanning op het volgende sceptische stukje…
PBL-quickscan (door Wageningen geschreven) van 60 pagina's met conclusie,
1) dat als er minder subsidiegeld van het Rijk komt voor de natuur, het in 1990 (achterhaalde) natuurbeleid achteruit gaat en doelstellingen niet worden gehaald. Die zit!
2) dat een politieke pas op de plaats gepast is, voor heroverweging. Die zit ook!
3) M.u.v. versterking recreatieve functie, zitten overige
conclusies scheef in mijn maag,. Conclusie-kretologie is:
(a) Europese verplichtingen(?),
(b) Klimaatadaptatie(?),
(c) Biologisch / duurzame landbouw(?).
Feitelijk moeten we van deze 3 (a,b,c) niks hebben!, maar heroverweging (ad 2) is een goede conclusie, liefst zonder de gepolitiseerde biologen uit Wageningen (= Klimaatbastion) en wel met locale bestuurders samen met burgers uit de regio. Dat is democratie!
Natuur is primair voor de bewoners in de regio's en niet-primair voor de Groen & Linkse gesubsidieerde gepolitiseerde biologen uit Wageningen!
Zouden ze de klimaatadaptatie "van Marcel Crok" bedoelen?
Het is weer eens ergerniswekkende onzin gericht op het krijgen van funding. Dat laatste doen ze wel bijzonder handig. Een stuk beter dan de schrijver van dit uitstekende stuk vrees ik.
Off topic: Ontmanteling windmolenpark A6 begonnen!
Goede zaak! Omhakken die "Klimaat – belastingslurpers"!
Blijkt inderdaad uit de praktijk, dat windturbines een technische levensduur van minder dan 15 jaar hebben! ECN beweerde 25 jaar!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/9027243/__Afbr…
Zo werkt windenergie:
http://www.de-wolff.nl/?p=29
gewoon een constructiebedrijfje dat het hoofd boven water tracht te houden en windenergieadepten het hoofd op hol jaagt.
Godallemachtig: windpark Irene Vorrink!
@DWK
Toch een windbuil gebleken.
Wie heeft een realistische KwU berekening beschikbaar voor windturbines op basis van 15 jaar technische levensduur/gemiddelde opbrengst van een 4,5 Mw windturbine op land / op zee?
Ik kan die nergens vinden, slechts ondoorzichtige gekleurde cijfers van ECN, EZ en alarmistische websites!
Ik zou voor climategate.nl een rekenblad beschikbaar willen hebben (Excel) van gemiddelde KwU opbrengst en alle bijkomende kosten teneinde een KwU kostprijs te kunnen berekenen.
Wie levert ideeën, actuele realistische cijfers aan, en / of bruikbare linkjes?
Turris, die gegevens zou je op moeten/kunnen vragen bij de energiebedrijven of bij een windmolen-eigenaar. Van de week las ik op een blog uit de UK dat er een FOI/WOB verzoek was gedaan en dat precies die cijfers ontbraken en ook niet beschikbaar zouden zijn. Dat de KwU per molen niet wordt bijgehouden.
Een windmolen-eigenaar zou zijn cijfers eens op tafel moeten leggen. Bouw- en onderhoudskosten, verkregen vergoeding over langere periode voor de geleverde energie. Dat soort dingen.
De kamerfractie van Groenlinks een mailtje sturen?
Algemene Rekenkamer:
http://www.rekenkamer.nl/Thema_s/Milieu_landbouw_…
@Turris
Onderhoud en uitval zal erg per type verschillen vermoed ik, maar voor het opgewekte vermogen kun je rekenen met 20% van het vermogen op een ongunstige landlocatie tot 35% op gunstige zeelocatie, nominaal zou ik zeggen 22% land en 33% zee.
Veel goede informatie is te vinden op het webinar van Fred Udo over de desastreuze gevolgen van het inpassen van wind in het net:
Webinar: http://www.groenerekenkamer.nl/webinar_udo
Ouder transcript(enigszins afwijkend): http://www.groenerekenkamer.nl/grkfiles/images/Tr…
Ik ben ook bezig met die inpassingsproblemen, om een netto fossiele besparing (of niet!) te kunnen berekenen van wind, daar komt tzt een blog over.
Deze vondsten had ik vanmiddag:
1) De website van Ir.J.A. Halkema (R.I.P.) over de "geweldige" opbrengst van de windturbine. Die mag een ere-link op climategate.nl krijgen, me dunkt! http://www.wind-energie-halkema.org/ ; zie zijn hoofdstuk 4.
Citaat Halkema: "Men mag de geldwaarde van een "Wind-kWh" nooit gelijk stellen aan die van een normaal opgewekte kWh", is waarheid als een koe!
Halkema: "Uit deze CBS getallen volgt dat in 2006 per gem. windmolen (=alle typen (van klein tot groot) bij elkaar) niet meer geproduceerd werd dan 13 miljoenste delen van ons elektriciteitsverbruik. Immers 0,024 / 1828 = 0,000.013 of 13 miljoenste delen. Niemand van de promotors van windenergie zal u dat ooit vertellen of uitleggen. Dat wordt altijd zorgvuldig verzwegen."
Leuk, we streven er naar 13 miljoen windmolens neer te zetten in Nederland! :-)
2) Verder betrouwbaar en waard te volgen: de huidige Kw opbrengst per periode/provincie! Dit is wel van alle typen (van klein tot groot) bij elkaar.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/defaul…
3) Nu nog de echte stichtingskosten en exploitatie-kosten van één representatief modern type megawindturbine. 3 MW, 5 Mw !!
Verder zoeken dus! Ik kom erop terug!
Wat is er eigenlijk te zeggen over de energetische terugverdientijd van een windturbine?
Er van uitgaande dat het minstens zo'n 15 MJ kost om een kilo staal te produceren, leert een snel rekensommetje dat alleen al het ruwe staal van een mast van pakweg 30 ton 125000 kWh kost. En dan moet dat staal nog tot een mast worden gemaakt.
Voor de overige onderdelen (o.a. fundering, gondel, rotorbladen) ligt dat een stuk moeilijker.
Dat er veel onduidelijkheid over is blijkt wel uit de diverse meningen over de terugverdientijd die variëren van een luttele 6 maanden tot ruim 15 jaar.
Echter, als iemand echt begaan was met de ecologische voetafdruk van zo'n turbine, zouden daar toch allang keurig uitgewerkte rapporten over moeten zijn, maar die kan ik helaas nergens vinden. En aangezien het eenvoudig vast te stellen rendement van een windturbine al in nevelen wordt gehuld, verbaast me dat ook niets.
http://www.ecn.nl/docs/library/report/2008/m08027…
Hier het verhaal van windenergie.nl over een windmolenpark van 15mW.
http://www.windenergie.nl/99/onderwerpen/financie…
De belastingbetaler moet voor een dergelijk park € 1,1 miljoen per jaar betalen om de beheerder van dat park een dikke € 490.000,- winst te laten maken
Als we die winst nog eens afzetten tegen het geïnvesteerd vermogen, dan kun je je geld beter in een woekerpolis steken.
@ Stan: het nieuwe id dat de technische levensduur kleiner dan 15 jaar is (A6-windturbines worden na 14 jaar allen afgebroken!). Het ECN en het ministerie gingen (bij mijn weten) van 25 jaar uit. Impliceert dat economische rendement (voor zover je daar van kan spreken) x% lager uitkomen. Windturbines (alle typen) hebben feitelijk geen economische levensduur, omdat die langer is/moet zijn dan de technische levensduur!
Voordat de de ROI is geschiedt is de windturbine overleden. Echter dat hang samen met de opbrengst/prijs per KwU. Een integrale ROI-berekening omvat sticgtingskosten, rentekosten, afschrijving, onderhoud, exploitatie lengte en exploitatie opbrengst en oeverige netinvesteringskosten en balanceringskosten.
Als wij een degelijke kosten/exploitatie werkblad/spreadsheet kunnen maken zijn we heel ver op climategate.nl. Die is nu nergens te vinden, andesr dan geflatteerde klimaat-alarmistische propaganda cijfers/uitkomsten.
Een dergelijke benadering zoek ik uitgaande van een Mega-windturbine van 3 of 5 Mw.
Ik voel aan mijn klompen dat de kosten 3 tot 10 keer meer kan zijn (bij een windturbine) dan een kerncentrale van equivalent omvang/capaciteit.
We hebben dus een klein projectje uit te zoeken / uit te werken!
‘Het natuurbeleid, de EHS, is niet alleen een zaak van de minister en het PBL. Provincies hebben er een grote rol in.En jij ook. Je stem is natuur waard! Natuurmonumenten wil iedereen in de gelegenheid stellen om te zien hoe provinciale politieke partijen oordelen over natuurthema’s: http://www.natuurmonumenten.nl/natuurkieswijzer.’
Zolang de mens niet centraal komt te staan in het natuurbeleid ben ik niet van plan mijn stemrecht te misbruiken voor het instandhouden van een club onproductieve subsidievangers.
Redt natuur en mens, bestrijdt het groene gif :-)