Hierboven horen we PvdA-kamerlid Frans Timmermans, tot 2010 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, in Buitenhof van afgelopen zondag zeggen dat de opstand in Egypte mede is veroorzaakt door “de klimaatcrisis – minder water” .

Onze nationale internationaal vermaarde hydrologische goeroe Andries Rosema van EARS liet er zijn licht even op schijnen en destilleerde uit zijn 30-jarige database de volgende kaarten die de verdamping (evenredig met gewasgroei en beschikbaar water) tonen:

Hierbij twee op basis van 30 jaar Meteosat data afgeleide kaartjes van de gemiddelde dekade verdamping (10 daags) over 1981-2009 en 2005-2009. Verdamping is proportioneel met de mogelijke gewasproductie. De verdamping in de Arabisch landen is niet afgenomen, In Tunesie en Egypte (Nijl delta) eerder iets toegenomen. Ik denk dat de opmerking van Timmermans onvoldoende gefundeerd is.

OK. Mooi weten we dat ook weer. Hoe flinterdun de AGW-retoriek inmiddels is geworden wordt duidelijk aan het einde van bovenstaand Buitenhof-fragment. Timmermans zegt:

Dan zullen we onze financiële middelen veel meer focussen op jullie duurzame ontwikkeling…

Dat het woord “duurzaamheid” geleidelijk weer wordt geherdefinieerd naar de economie (waar het thuishoort) in plaats van de ecologie (waar het een fremdkörper is) is toe te juichen. Ook dat een socialist zich wil inzetten voor het verheffen van de massa in de landen waar socialisme als tijdelijk historisch fenomeen nog nodig is. Ik heb zo langzamerhand vrede met de retoriek van onze politici. Het is zoals je in Amerika geen president kunt worden zonder te zeggen dat je Christen bent. Evengoed strooien Europese politici met klimaat en duurzaamheid tussen verder alleszins redelijke betogen. Als dat de manier is waarop de klimaatleugen verdampt… soi!

De mensen die ik wel verachtelijk vind zijn niet de politici die wel mee moeten deinen op de golven van de publieke opinie. Nee het zijn de commentatoren en de zelfverklaarde wetenschappers en subsidiesnoepers die echt een tik op de neus verdienen als ze een absurde link leggen tussen AGW en bepaalde gebeurtenissen. Lubos Motl geeft Joe Romm dan ook terecht een ferme tik op de neus voor diens werkelijk bespottelijke link tussen de opstanden in de Arabische wereld en AGW (zie artikel).

Met dank aan een tip van Harry van Schalkwijk van het politiek incorrecte VKblog Remarque’s Nachtmerrie.