Frans Timmermans.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland

Geheel in de stijl zoals we Frans Timmermans zo goed kennen deed hij het deze week weer. Vorige zondag sprak hij met een groep jongeren in Valkenburg over de toekomst van de politiek en over klimaatverandering. Hij pleitte daar voor ‘politieke’ verjonging’: ‘De nieuwe generatie moet aan de knoppen.’ Jongeren denken niet in hokjes, zo vond hij. En zie drie dagen later: de 62 jarige Frans Timmermans, de scheidend Euro-commissaris die al 36 jaar meedraait in politiek en diplomatie, wil zelf premier van Nederland worden.

Geen ruim baan voor een nieuw gezicht: nee Frans zelf! Het maakt hem ook niets uit wat hij eerder heeft gezegd. Je kan Timmermans ook als opa bestellen: ‘Grootouders en kleinkinderen kunnen het verschil maken.’ Dan heeft hij een kleinzoon en maakt zich ernstig zorgen om zijn toekomst. Zo is hij ook voor AS Roma omdat hij naar eigen beleving een ‘Romein’ is.

De tranen van de met mouwen-opgestroopte ‘new kid on the block’ Jesse Klaver, die altijd zo de verjonging van de politiek voorstaat, spraken boekdelen. Hij is net zo oud als dat Timmermans in de politiek zit, en bij zo’n voorgekookte machtswisseling mag je al huilen als je je eigen generatie in de steek laat. Klaver eerder over verjonging:

‘Wat ik zo mooi vind aan deze generatie, is dat ze niet meer genoegen nemen met bullshit.’

Hopelijk zien ze in Timmermans een kerstman met cadeau’s.

Voor het klimaatrealisme is het niettemin een grote kans, omdat we in vol ornaat het vleesgeworden alarmisme in de politieke arena krijgen.

Nu Timmermans naar ons eigen land komt om hier de scepter te zwaaien – politieke journalisten spreken van een ‘kroning’ in plaats van een ‘verkiezing’ – zal hij in de campagne zich moeten verantwoorden. We zullen maar geen word-cloud over hem construeren maar er is de laatste dagen veel negatiefs over hem gezegd, zowel over zijn persoon als over zijn natuur- en klimaatbeleid.

Oud-kamerlid en humanist Boris van der Ham (D66) schoot helemaal uit zijn slof op Twitter:

‘Prima om een zeer ervaren persoon te sturen. Maar deze is wel zo onsympathiek. Echt type: naar beneden trappen, naar boven likken En iedereen die hem kent weet dat. Daarom verbaast het me zo.’

Hij trok van schrik zijn tweet weer in.

EU en NL-Rekenkamers vernietigend over klimaatbeleid

Jan van Friesland.

Voor het klimaatrealisme is het niettemin een grote kans, omdat we in vol ornaat het vleesgeworden alarmisme in de politieke arena krijgen. Elk groot uitgemeten argument kan van weerwoord worden voorzien en iedereen kan het meemaken. Want nu klimaatverandering inmiddels over de bekostiging en toekenning van miljarden gaat, kunnen ook de rekenmeesters aan de slag.

De Europese Rekenkamer is al ronduit vernietigend over het Europees klimaatbeleid van Timmermans. Van de 72 miljard gaat het grootste deel naar landbouw-financiering. Maar de ‘klimaatwinst’ van deze subsidies is miniem.

Ook de Algemene Rekenkamer is zeer kritisch: de door Europa ingezette klimaatuitgaven zijn een rommeltje. De Tweede Kamer krijgt daardoor een verwarrend beeld van wat maatregelen kosten. In een enkel geval loopt het verschil tussen de overzichten zelfs op tot ruim 200 miljoen euro.

Timmermans zal met de billen bloot moeten.

***