Bishop Hill heeft een opmerkelijke vondst: Ondanks de aanbevelingen van de door Nederland geleide onderzoekscommissie die de procedures van het IPCC doorlichtte en aanbeveling gaf tot meer transparantie:

Het IPCC kan de kans op fouten verder verkleinen door meer mensen bij de totstandkoming van de rapporten te betrekken. Zowel voor als na publicatie zou het IPCC geïnteresseerden via het internet de gelegenheid kunnen bieden mogelijke fouten te melden. Door deze openheid kan de geloofwaardigheid van het IPCC toenemen.

heeft het IPCC besloten dat alle drafts niet meer openbaar gemaakt zullen worden.

At its 33rd Session, the Panel decided that the drafts of IPCC Reports and Technical Papers which have been submitted for formal expert and/or government review, the expert and government review comments, and the author responses to those comments will be made available on the IPCC website as soon as possible after the acceptance by the Panel and the finalization of the report. IPCC considers its draft reports, prior to acceptance, to be pre-decisional, provided in confidence to reviewers, and not for public distribution, quotation or citation.

http://www.bishop-hill.net/blog/2011/5/23/the-ipcc-goes-closed-and-opaque.html
Wikileaks aan het werk!