Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Nog steeds kom ik graag in natuurvoedingswinkels om een helaas biologisch geteeld maar elders helemaal onverkrijgbaar pastinaakje te scoren. Sinds het lezen van Matt Ridleys Rational Optimist mijd ik biologische producten in de supermarkt echter als de pest. Hij opende mijn ogen dat net als windmolens ook biologische groenten ten koste gaan van iets anders: areaal!

Het is dat biologisch net als het dragen van bont een elitair dingetje is voor de upper few, want anders zou er significant minder wilde onproductieve natuur zijn simpelweg omdat biologisch synoniem is met “lagere opbrengst per hectare”. Het is dus niet “elke Chinees een auto kan niet duurzaam zijn”, maar “iedereen biologisch kan niet op 1 planeet”.

De Keurinsgdienst van Waarde – eerder in het zonnetje gezet in dit artikel – maakt gehakt van biologische tomatensoep in bovenstaande video met puike onderzoeksjournalistiek. Kijk de hele meeslepende video, maar als je geen tijd hebt tenminste de passage vanaf 17:05. Het verschil tussen biologisch en conventioneel is:

55 ton opbrengst per hectare versus 80 ton per hectare. We verliezen dus 25 ton.

Sta je dus weer bij de Appie en kun je kiezen tussen biologisch en conventioneel (=biologisch met alleen in uiterste geval beperkte toediening van pesticiden), laat biologisch dan letterlijk links liggen. In het belang van meer ongerepte natuur. Alleen conventionele landbouw brengt ons de mogelijkheid 9 miljard mensen te voeden met een bizar klein areaal waarbij er meer wildernis zal zijn dan ooit.

En wil je nog een argument om nóóit meer biologisch te kopen, bekijk dan ook onderstaande Ames-test video:

httpv://www.youtube.com/watch?v=JxE9sYatPAs