Jan Terlouw. Schermafbeelding.

Van een onzer correspondenten.

Ooit was Jan Terlouw bijzónder trots op ‘onze jeugd’ die zou beseffen ‘dat mensen als Thierry Baudet onwaarheden verkondigen’. Terlouw droomde van een Nederlandse jeugd die in opstand komt, zoals met scholierenstakingen tegen het klimaat.

Hij komt van een koude kermis thuis, zo blijkt uit Europees onderzoek waar nu.nl over schrijft. De jeugd wordt steeds conservatiever en neemt de moreel-politieke houding aan van oudere generaties.

Nu.nl:

‘Als je conservatisme associeert met oude witte mannen, zit je mis. Het zijn juist de jongeren die tegen alle verwachtingen in minder vooruitstrevend zijn.’

Jongeren zijn minder progressief en meer vatbaar voor autoritaire politiek en minder voor democratie, ze zoeken waarden en verbeelding die zich tegen de riedel van crises keert, zoals het tekort aan woningen. Ook de ‘crisis van klimaatverandering’ wordt als oorzaak van de steeds conservatievere jeugd genoemd. Dit valt ook samen met het succes van de PVV onder jongeren bij de recente kamerverkiezingen.(red Climategate.nl) Nu.nl maakte er een zeer eenvoudige video van met het frame van klimaatidool Greta Thunberg op de cover. Spreekt zij nog tot de verbeelding?

***

Zie hier,

***