Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De komende jaren worden er 920 nieuwe laadpalen geplaatst in de Gelderse gemeente Duiven (25.000 inwoners). Het besluit van de gemeente zorgt inmiddels voor irritatie bij bewoners die de gewone parkeerplekken nu langzaam zien verdwijnen. Want gaat men staan op de plek van de laadpaal met je niet-elektrische auto, dan wordt hij weggesleept of krijg je een boete. Burgemeester Huub Hieltjes van Duiven zegt in te willen spelen op de vraag van de toekomst:

‘Naar verwachting is over 10 jaar de helft van alle auto’s elektrisch.’

Als er een laadpaal op een parkeervak staat, dan mag je er niet meer met een gewone auto parkeren. Bewoners van de Kuiperstraat zijn ‘not amused’ en hebben een brief geschreven naar de gemeente. Want er zijn in deze ‘drukbevolkte’ straat volgens hen niet tot nauwelijks geïnteresseerden in de elektrische laadpalen. Zo staat in de brief dat ze wel snappen dat er meer laadpalen moeten komen, maar men heeft zelf nooit een elektrische auto in hun wijk hebben gezien:

‘Plaats deze palen dan wel waar ze ook gebruikt gaan worden. Elders in de wijken staan er al een paar van deze palen die alleen maar parkeerplaatsen in beslag nemen.’

De bewoners kunnen door de komst van de laadpaal nu niet meer parkeren

Toch zijn er ook bewoners die er af en toe wel een elektrische auto zien:

‘Ja, ze worden gebruikt, dat verbaasde ons ook. Een zelfs hier in de straat, waarvan we het niet wisten. Ze halen hem ook keurig weg als die vol is. Ze staan er nu twee weken en er staat regelmatig een auto. Niet veel, maar dat is ook inherent aan de maatschappij. Wie kan zo’n dure auto betalen in zo’n wijk als deze?’

Diezelfde bewoner snapt de komst van laadpalen wel, maar zou het graag anders zien:

‘Op zich ontkom je er niet aan, maar ik vind het jammer dat we er hier op de Kuiperstraat niks voor terugkrijgen. En daar bedoel ik mee: twee andere parkeerplekken. Omdat het altijd al zo vol is met auto’s. Had dan op z’n minst twee nieuwe plaatsen gecreëerd, of misschien zelfs meer. Omdat er al zo’n groot parkeertekort is.’

De bewoners kunnen door de komst van de laadpaal nu niet meer parkeren op de speciale plekken. Doen ze dit wel, dan kan de auto weggesleept worden of er kan een boete worden uitgeschreven. Een van de buurtbewoners gokte het erop en parkeerde haar auto in één van de vakken. Tot haar verbazing trof ze een waarschuwing van een boa:

‘Potverdikkeme zeg, dat is wel makkelijke scoren. Zo voelt het echt’, zegt de bewoonster. ‘Makkelijk scoren in het weekend, in een straat waarvan al bekend is dat het drukbevolkt is met auto’s. Dat is een manier van scoren. Nooit zie je ze en nu denken ze, we gaan eens even goed opletten. Op een zondagavond, what the f*ck?!’

Hoe snel de laadpalen er komen, is nog onduidelijk. De gemeente heeft een plankaart gemaakt zodat de laadpalen verdeeld worden. Burgemeester Hieltjes vraagt om begrip en wijst er op dat het halen van klimaatdoelen een belangrijk thema is.

***

Bron her.

***