Sinds Richard Feynman weten we dat we de alfa-wetenschap in belangrijke mate uit zinloze cargo cult science bestaat (en stellen we helaas ook vast dat de cargo cult ook de beta-vakken ver is gepenetreerd). Komen we op Roos Vonk hoogleraar sociale psychologie die getrouwd is met een varken. Arnon Grunberg nam haar vegetarisme al eens op de hak in zijn dagelijkse Volkskrant Voetnoot column, zoals we hier nalezen op foodlog. Vandaag was het weer raak met de Voetnoot Ellendig als reactie op een interview in de zaterdagskrant met Roos Vonk.

Gevaar!
De column is zó leuk en zo puntig dat ik hem hieronder stiekem integraal met gevaar van hevig schuddebuiken heb overgetikt
. Behalve dat Youp meer kijkers had, dan Grünberg lezers is dit echt het Buckler-moment voor Vonks en eigenlijk elke misantropie (mensvijandigheid) en voor de doordenkers onder ons dus ook voor elk alarmisme. Lach je krom en stuur dit rond!

Voetnoot Ellendig

Zaterdag stond er een interview in de Volkskrant van Wilma de Rek met hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk.
“De mens is een ellendig wezen”, zo parafraseert De Rek de gedachten van Vonk.
Ik vrees dat zij die spreken over de ellendigheid van de mens nooit zichzelf bedoelen.
Vonk vindt mensen niet belangrijker dan dieren.
Zij ziet weinig verschil tussen “eigen volk eerst” en “eigen soort eerst”; een regenworm is net zo veel waard als een mens. Vonk woont dan ook samen met een varken, kippen, honden en een poes, niet met een mens.
Het interview eindigt met: “Ik vind de liefde niet iets waar je concesies aan doet.”
Vonk zou  het toneelstuk The goat, or who is Sylvia? van Albee moeten lezen, waarin een man verliefd wordt op een geit.
Maar wellicht vindt zij het onrechtvaardig toneelstukken van mensen te lezen, terwijl chimpansees ook veel prachtigs produceren.
Arnon Grunberg