Welgeteld 9 miljard euro gemeenschapsgeld vloeit deze jaren in de zakken van het windsyndicaat van windindustrie, subsidiemiljonairs en de in windenergie beleggende milieuclubs.
Dat stelt energietechnicus Pieter Lukkes van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (samenwerkingsverband emeritus hoogleraren TU Delft) vast in de nieuwe Spil in het artikel ‘De Lange Politieke Schaduwen van Windenergie’ Lukkes is nu betrokken bij de bezwaarschriften tegen het windpark Urk.
693 bezwaren tegen windsyndicaat De Koepel Urk
Alleen al het windpark rond Urk (powered by CDA) in Natura 2000-gebied De Steile Bank kost 2 miljard euro. Tevens geeft het syndicaat ‘De Koepel‘, dat deze 2 miljard euro cadeau krijgt van Verhagen nergens uitleg over hoe zij komt tot optimistische schattingen over 3000 vollasturen (dus uren dat het park op een optimum zou draaien.) Opgegeven opbrengst in kWh kan 15 tot 80 procent lager liggen dan wat politici (en de lobby die hen informeert) stellen.
Het windsyndicaat geeft steeds de bruto opbrengst maar netto zal dit volgens Lukkes 1130 miljoen kWh bedragen. Politici laten zich tevens enkel adviseren door financieel belanghebbenden als de windindustrie en milieuclubs. Zoals wij eerder blogden blazen ook Friese windmolenaars de opbrengst op met een factor 5 tot 10, en geloven politici niet de mensen die kunnen rekenen maar de lobbyclubs.
Rechtsstaat in geding?
Tegen het park in werden 693 bezwaarschriften ingediend. Het windsyndicaat komt met advocatenkantoor Stibbe op de proppen, dat een rookgordijn legt bij de raad van state in 109 pagina’s. Samen met de Crisis en Herstelwet – die stelt dat Rode Energie van maatschappelijk zwaarwegend belang is en die rechtsbescherming omwonenden uitkleedt- is nu al duidelijk dat de combinatie van financiele en machtsongelijkheid het verzet formeel wel mogelijk maakt om burgers hun uitlaatklep te geven, maar dat de uitkomst al vastligt.
Zo, boze burgertjes, weten jullie tenminste waarvoor je het doet, het tribuut betalen. Maar er is gelukkig veel amusement in onze massamedia om je af te leiden.
Gaat niet gebeuren.
Die 9 miljard is er zowiezo niet, dus dat zou gefinancierd moeten worden met bv staatsleningen en de 415 miljard staatsschuld wordt ook echt niet (af)betaald.
Als de financiële wereld een motor zou zijn dan draait die motor op dampen, de brandstof is reeds lang op.
Nog meer papier van mooie opdrukjes voorzien (ze noemen het ook wel eens Euro's drukken) is slechts zonde van het papier en dat lost verder niets meer op.
De koek is op, de stekker is er al uitgetrokken maar het apparaat draait nog wat na van de laatste stroomstoot die het een tijdje terug nog heeft gekregen.
Weldra te zien in dit theater…..
Ik besef al een tijdje dat windenergie slechts 16,5% netto-opbrengst heeft (http://www.bmreports.com/bsp/bsp_home.htm)
75% Van die netto-energie moet via gascentrales gecompenceerd worden. Is het dan kort door de bocht om te stellen dat het groene aandeel (CO2-besparing) slechts een 4% van het geinstalleerde vermogen is?
En last but not least: hoe komen groenfondsen dan uit de kosten met 16,5%. Is dat rendement reeds ingecaluleerd bij het vaststellen van de subsidies of mogen we in de nabije toekomst het inklappen van de luchtbel verwachten als kleine investeerders en overheden over kop gaan?