Eerlijk gekregen


Welgeteld 9 miljard euro gemeenschapsgeld vloeit deze jaren in de zakken van het windsyndicaat van windindustrie, subsidiemiljonairs en de in windenergie beleggende milieuclubs.

Dat stelt energietechnicus Pieter Lukkes van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (samenwerkingsverband emeritus hoogleraren TU Delft) vast in de nieuwe Spil in het artikel ‘De Lange Politieke Schaduwen van Windenergie’ Lukkes is nu betrokken bij de bezwaarschriften tegen het windpark Urk.

693 bezwaren tegen windsyndicaat De Koepel Urk
Alleen al het windpark rond Urk (powered by CDA) in Natura 2000-gebied De Steile Bank kost 2 miljard euro. Tevens geeft het syndicaat ‘De Koepel‘, dat deze 2 miljard euro cadeau krijgt van Verhagen nergens uitleg over hoe zij komt tot optimistische schattingen over 3000 vollasturen (dus uren dat het park op een optimum zou draaien.) Opgegeven opbrengst in kWh kan 15 tot 80 procent lager liggen dan wat politici (en de lobby die hen informeert) stellen.

Het windsyndicaat geeft steeds de bruto opbrengst maar netto zal dit volgens Lukkes 1130 miljoen kWh bedragen. Politici laten zich tevens enkel adviseren door financieel belanghebbenden als de windindustrie en milieuclubs. Zoals wij eerder blogden blazen ook Friese windmolenaars de opbrengst op met een factor 5 tot 10, en geloven politici niet de mensen die kunnen rekenen maar de lobbyclubs.

Rechtsstaat in geding?
Tegen het park in werden 693 bezwaarschriften ingediend. Het windsyndicaat komt met advocatenkantoor Stibbe op de proppen, dat een rookgordijn legt bij de raad van state in 109 pagina’s. Samen met de Crisis en Herstelwet – die stelt dat Rode Energie van maatschappelijk zwaarwegend belang is en die rechtsbescherming omwonenden uitkleedt- is nu al duidelijk dat de combinatie van financiele en machtsongelijkheid het verzet formeel wel mogelijk maakt om burgers hun uitlaatklep te geven, maar dat de uitkomst al vastligt.

Zo, boze burgertjes, weten jullie tenminste waarvoor je het doet, het tribuut betalen. Maar er is gelukkig veel amusement in onze massamedia om je af te leiden.