Foto: Vattenfall.

Door Balkan Green Energy News.

De Zweedse regering heeft een project voor de bouw van een offshore windpark voor de westkust van het land afgewezen vanwege milieuoverwegingen en mogelijke negatieve gevolgen voor de nationale scheepvaartbelangen. Het Stora Middelgrund-windpark, voorgesteld door energiebedrijf Vattenfall, zou tussen de 2,5 TWh en 3 TWh per jaar hebben geproduceerd, een equivalent van 1,5% van het totale Zweedse elektriciteitsverbruik.

De regering heeft vastgesteld dat het offshore windpark Stora Middelgrund het risico zou lopen “gevoelige natuurlijke waarden op een onaanvaardbare manier” te beschadigen en zelfs een risico zou vormen voor “nationale belangen in de scheepvaart”, aldus de Zweedse minister van Klimaat en Milieu Romina Pourmokhtari. Dat hebben persbureaus gemeld.

Zweden heeft onlangs twee andere offshore windparkprojecten goedgekeurd

Romina Pourmokhtari.

Pourmokhtari zei ook dat de regering hard werkte om de productie van fossielvrije elektriciteit te vergroten en onlangs toestemming had gegeven voor twee offshore windparken voor de westkust van Zweden.

Het was de bedoeling dat het windpark Stora Middelgrund in 2030 voltooid zou zijn.

Volgens een persbericht van Vattenfall zou het Stora Middelgrund-windpark uit maximaal 50 turbines hebben bestaan met een hoogte van 290 meter. Het was de bedoeling dat het in 2030 operationeel zou zijn, met een totaal geïnstalleerd vermogen tussen 600 MW en 750 MW.

Vattenfall heeft in de winter van 2019 het project Stora Middelgrund verworven. Het project was oorspronkelijk ontwikkeld voor 108 turbines met een vermogen van elk 8 MW, waardoor het totale vermogen 864 MW bedraagt. Dankzij de technologische vooruitgang kon Vattenfall aan de overheid voorstellen om de bestaande vergunning te wijzigen om minder maar hogere en efficiëntere turbines te bouwen.

Vattenfall heeft aanpassingen doorgevoerd om de impact van het windpark op het milieu te minimaliseren.

Het was de bedoeling dat de windturbines binnen beschermde Natura 2000-gebieden zouden worden geplaatst, maar de positie van de turbinefundaties was aangepast om de impact op kwetsbare natuurlocaties te minimaliseren.

Vattenfall zei dat het de aanvraag had aangevuld met een Natura 2000-beoordeling “die aantoont dat co-existentie tussen windenergie en het milieu in het gebied mogelijk was door een aantal aanpassingen en toezeggingen.”

Natura 2000 is een netwerk van natuurbeschermingsgebieden in de Europese Unie, dat zowel land- als zeegebieden omvat.

***

Bron hier.

***