“Mayday, mayday, mayday” is het signaal van een kapitein op een zinkend schip. Het komt van het Franse “m’aidez” oftwewel “helluppie”. Onlangs moesten we al erg lachen toen bleek dat Griekenland om zijn begroting op orde te krijgen snel 1 miljoen carbon permits van de hand wilde doen, maar er slechts 6000 aan de straatstenen kwijt raakte.

Greece sold 6,000 European Union carbon permits at an auction offering 1 million allowances after prices dropped below a floor of 16.11 euros ($23) a metric ton. Bron: Bloomberg

Vandaag heeft de Britse klimaat NGO met de weinig hoopvolle naam Sandbag een rapport uitgebracht met als nog minder optimistische titel “Buckle up” (download pdf). Waar Sandbag op uit is, blijkt uit de ondertitel van het rapport: “Tighten the cap and avoid the carbon crash”. Wat zo veel wil zeggen als:

Politbureau in Brussel wordt wakker en stel het vijfjarenplan bij zodat onze some-animals-are-more-equal-vrienden op de duurzame kolchozen hun omzet en winst zullen behalen.

Maar het zal niet lukken. Ik voorspel dat het Ponzi Emission Trading Scheme zal vallen in het jaar dat Kyoto afloopt. Zie de teller rechts boven.