Wybren van Haga.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Nu de veelbesproken klimaat-shredder door de nieuwe coalitie weer keurig in de campagnedoos is gestopt, klinkt er toch zomaar een politiek hernieuwd sterk signaal van klimaatrealisme. Het bloed kruipt kennelijk waar het niet mag gaan. Het komt van Wybren van Haga die zich met zijn partij BVNL opmaakt om zetels te verwerven in het Europees parlement. Haga zegt het onomwonden zo:

‘BVNL wil stoppen met onzinnige klimaatmaatregelen. Dat betekent dat we uit het klimaatakkoord van Parijs stappen en dat we de Green Deal in de prullenbak gooien. In plaats daarvan bouwen we kerncentrales en zorgen we voor betaalbare energie middels technisch haalbare en verantwoorde oplossingen.‘

BVNL: Minder Brussel, meer Nederland

Wie de woorden al lezend tot zich neemt hoort nog de stem van de goede Wilders, maar hij is het niet meer.

Jan van Friesland.

In de Tweede Kamer kenden we van Haga als een bestrijder van het verbod op vleesreclames, het kritisch doorvragen over klimaatstress bij jongeren als gevolg van voortdurend alarmisme van de overheid. In zijn ogen is het klimaat is een religieuze obsessie geworden en wordt er een agenda uitgerold die weinig te maken heeft met de technische werkelijkheid maar meer met een uit de hand gelopen doctrine. Hij hekelde met kracht de in zijn ogen ongefundeerde paniekzaaierij van het IPCC, wilde referenda over windmolens en vond Frans Timmermans een gewetenloze man met slechte plannen voor Nederland.

In zijn ogen waait er een ‘gure collectivistische wind’ door heel Europa en neemt het woke-isme steeds extremere vormen aan, waardoor Nederlandse tradities en normen en waarden worden bedreigd. Nederland rijdt volgens BVNL op tal van linkse stokpaardjes voorop en draagt steeds meer soevereiniteit over aan de EU. Haga vindt dat dat zo snel mogelijk moet stoppen.

Het zal voor BVNL niet gemakkelijk zijn verkozen te worden in het Europees parlement, gezien het teleurstellende verkiezingsresultaat bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Zijn electoraat bevindt zich vooral in Friesland en Zuid-Holland. Maar misschien spreekt zijn prullenbak toch tot de verbeelding.

***