Het is toch opmerkelijk hoeveel wetenschappers en zelfbenoemde journalisten de handschoen oppikken om pro deo sceptisch te gaan bloggen. Mooiere “grassroots” actie kunnen de duurbetaalde PR-consultants van Greenpeace en WWF en de discussieclubjes van het KNMI niet verzinnen én niet betalen ondanks alle toestromende miljoenen. Langdurige spontaan en authentiek lijkende grassroots protesten zijn op termijn niet betaalbaar.

Ik lag meteen in een deuk toen ik de ondertitel van bovenstaand blog hauntingthelibrary las:

Earth first – we’ll strip mine the other planets later

Kijk dat is het soort Youp van ’t Hek Buckler-taal waarmee we het debat echt kunnen kantelen! En als we de geologisch geschoolde Koos Tjalma mogen geloven dan schiet dat strip minen van de aarde ook nog niet echt op:

Het volume van de aarde wordt door de meeste mensen geweldig onderschat. Op dit moment halen we jaarlijks circa 100 kubieke kilometer aan (brand- en delf)stoffen uit de aarde. Wanneer we hiermee nog 100 miljoen jaar doorgaan hebben we minder dan 1 % van de aarde gebruikt.

De auteur van hauntingthelibrary blijkt een trouwe fan van Bishop Hill die “voor zichzelf is begonnen” wat dankzij wordpress zo snel, eenvoudig en goedkoop is als een bezoek aan de WC.

Bishop Hill sprak op 30 december al zijn goedkeuring uit over dit blog dus wij zijn er laat bij. Een andere Bishop Hill-volger Barry Woods liet via dat BH-artikel ook zijn blog RealClimateGate.org opnemen in het groeiende netwerk aan dankzij WordPress voor noppes Google geoptimaliseerde sceptische sites. Zijn ondertitel – WordPress wil een ondertitel dus krijgen we een ondertitel – is serieuzer. Het is het beroemde hacker-bijschrift van 19 november 2009:

We feel that climate science is, in the current situation, too important to be kept under wraps

Beide blogs zijn via RSS toegevoegd aan de nieuwsstroom in de linker kolom. Best schokkend is het nieuwe artikel van hauntingthelibrary over Paul Nurse, de president van de Royal Society, die wetenschappers openlijk oproept tot politiek activisme:

Nurse’s undergraduate socialist spirit is still alive and well: he wouldn’t be against scientists getting involved in activism. “We are citizens, and citizens should be involved in politics, and I think those that have a strong view should be involved in party politics,” he says. “I’m happy to see fellows of the Royal Society politically engaged, if that’s what they see as right.”

Sceptici hebben nog een lange weg te gaan!