Sceptisch aartsvader Fred Singer met Lord Monckton tijdens lezing Berlijn

Komende woensdag spreekt fysicus Fred Singer bij het KNMI, de aartsvader van klimaatscepcis die met zijn boek ‘Unstoppable Global Warming‘, de natuurlijke klimaatinvloeden op een rijtje zette voor het grotere publiek. Met een opsomming van studies naar bijvoorbeeld de Middeleeuwse Warmteperiode stelde hij: waar komt al die zekerheid vandaan dat alle tot 1998 gemeten opwarming beslist alleen door CO2 moet komen?

‘Wie twijfel zaait wordt betaald door de olie-industrie’
De fysicus werd dankzij zijn rol als veelgelezen criticus van het IPCC-establishment main target van sociale rancune wetenschapster Naomi Oreskes in ‘Merchants of Doubt’. Hierin geeft zij een Cosmopolitan-achtige psychoanalyse van Singer zonder hem zelf ooit te spreken, en plakt zij het label ‘gesponsord door de olie-industrie’op Singer. Zijn horoscoop ontbrak er nog aan, en Oreskes verkocht natuurlijk zuivere onzin. Maar wel invloedrijke onzin.

Belgische lezing Fred Singer door IPCC-vicevoorzitter tegengehouden
Vice-voorzitter van het IPCC/Greenpeace (wie ziet het verschil), de klimaatactivist Jean Pascal van Ypersele blokkeerde de Belgische lezing van Fred Singer op 1 september bij ingenieursgezelschap SEII in Brussel, middels een brief met het ‘olie-industrie-argument. Daarover blogt Claes Johnson, een fysicus die ook voor de lezing was uitgenodigd die daarna werd afgeblazen.

Van Ypersele schreef de SEII

Vous devez savoir que MM Fred Singer est une personne dont l’honnêteté scientifique laisse fortement à désirer. Ses activités de désinformation sont financées par les lobbies des combustibles fossiles (voir XXXXXXXXXXXXXX) , et il est scandaleux qu’une telle personne puisse être associée, de près ou de loin, à la SEII et à la Fondation universitaire.


Mijn Frans is waardeloos, maar ‘combustibles fossiles en ‘il est scandaleux’, laat ook voor polderbewoners weinig twijfel bestaan: Ypersele is een typische IPCC’er – en Hans Labohm heeft tijdens een interview al eens vergeefs getest of hij tot kritisch denken in staat is.

Singer antwoordt:

Why am I not surprised by this disreputable action of this IPCC officer. After all, we know from Climategate emails that these people will go to any length to suppress scientific dissent. Even to libel and to use bald-faced lies. Of course, I am not supported by fossil-fuel industry. That is complete nonsense and invention. My Europe visit is paid by the Ettore Majorana Foundation

Intellectuele luiheid
Waar is toch die reusachtige pot oliegeld, waarover klimaatalarmisten steeds reppen? Wij van Climategate hebben hem niet kunnen ontdekken, terwijl we toch kandidaat hadden moeten zijn. En dan nog: de olieindustrie, daar is niets mis mij. Zij laten onze auto’s rijden, doet de boer zijn gewas oogsten met trekker, doet klimaatalarmisten van conferentie naar conferentie vliegen. Zij zijn dus een fatsoenlijke bron van financiering. Het doet er ook niet beslist toe wie geld geeft, de vraag moet zijn: klopt het wat iemand zegt.

Het oude klimaatestablishment in Nederland denkt zo
Het oude establishment dat haar reputatie en financiering bouwde op klimaatoverdrijving, gelooft allemaal in die mysterieuze oliebron waaruit dat hinderlijke zelfstandige nadenken betaald zou worden. Mensen als klimaatcommunicatieman van ECN Bart Verheggen geloven dat soort onzin, Jean Paul van Soest, schrijver van het grappigste klimaatboek aller tijden ‘De Aarde heeft Koorts’ gelooft dat. Ook de Vlaamse klimaathumorist Peter Tom Jones ziet Oreskes als bijbelschrijfster.

Huilend binnenvallende Bregman bij Marcel’s KNMI-lezing: ook bij Singer?
Bram Bad Breath Bregman, de Nijmeegse hoogleraar Klimaat en Zuurademigheid begon bij Marcel bijna te huilen van zelfrechtvaardiging, toen Marcel zijn lezing bij het KNMI gaf over De Staat van het Klimaat. Ik verwacht ook dat Bregman – net als tegen Marcel-in de Buys Ballot zich heeft voorbereid, voor een moralistisch pleidooi tegen Fred Singer: dat hij gemeen is en zo.

Een boze Bregman is op zich best leuk om mee te maken – het herinnert mij aan mijn tijd als leraartjepester in de brugklas- maar je moet zorgen dat je buiten de actieradius van zijn uitgeademde CO2 blijft. Dan zou je namelijk bijna geloven dat CO2 giftig is. Laten we hopen dat de kritiek op Singer bij het thema blijft en bij de feiten. En constateren dat het jammer is dat er een meer dan 80 jaar oude buitenstaander nodig is om nog iets van discussie los te krijgen. Omdat de wetenschappers die kritisch zijn, te laf of te lui zijn zich uit te spreken (afgezien van paleo-bioloog Bas van Geel) en de rest het wel best vindt: slacht niet de kip met gouden eieren.

KNMI zoekt alibi, maar toch aardig van ze
Natuurlijk dient de uitnodiging van het KNMI slechts als alibi, ‘zie, wij nodigen ook de sceptici uit’, waarna men net als bij breker van de Hockeystick Steve McIntyre vrolijk bloemkolen in de oren stopt en weer blijft roepen in de Papegaiology van het IPCC: het is CO2, het is CO2 het is CO2. Maar toch, ze doen het wel en dat gebaar is op zich al een verademing als je het met Belgie vergelijkt.