Dat het eenvoudig is met grote sommen belastinggeld er vandoor te gaan als je ‘voor het klimaat’ bezig bent, blijkt ook nu het proces begint in Frankfurt tegen 6 fraudeurs met Europese emissierechten. Dat meldt persbureau Reuters. Enkele Britse firma’s staan terecht voor zeker 5 miljard euro belastingontduiking. Interpol heeft ze opgespoord.

Het was eenvoudiger een account voor emissierechten te openen bij de EU dan een kleuter een bankrekening kon openen. Het persbureau Reuters presenteert een korte factsheet, met daarin ook een overzicht van andere fraudegevallen met emissierechten.

The carbon market has suffered scandals besides VAT fraud, including a phishing attack, the circulation of used emissions permits and cyber theft of EUAs

The market has seen near-record low prices in recent weeks as the threat of a new downturn widens a glut in permits. Low carbon prices fail to tip competitiveness in favor of clean technologies, one of the aims of the scheme

Koolstofbubbel
Twee weken geleden stond de prijs voor een emissierecht van één ton CO2 op de laagste stand in twee en een half jaar met 11 euro per ton. Tijdens het ongeluk met de reactor in Fukushima steeg die prijs even naar ongeveer 18 euro.

De emissierechten zijn bedacht door klimatocraten om fossiele energie en uw leven kunstmatig duur te maken, zodat middeleeuwse energieopwekking als windenergie en het verbouwen van paardenhaver (biobrandstof) voor in de auto eindelijk zou kunnen concurreren. Echter, volgens sommige bedrijven loont investering in dergelijke gemankeerde technologie pas als die prijs boven de 50 of zelfs 100 euro per ton komt te liggen. Die rekening komt uiteraard bij u, geachte melkkoe/boze burger.

Op 14 december 2009 meldde de International Herald Tribune al in het artikel ‘As clean energy grows, a dirty trail emerges’, dat Interpol constateerde dat verkeerde partijen in Europa miljarden euro’s windenergiesubsidie hadden verduisterd. De bedragen zijn immens, per 83 euro inkomsten per Megawatt in Duitsland stopt de overheid daar 30 tot 70 euro subsidie bij. Het bericht is helaas digitaal niet meer te vinden.

En dan nog kan het niet concurreren. Volgens mij besteedt geen enkel Nederlands medium aandacht aan dit schandaal, of heb ik me vergist?