Van een onzer correspondenten.

Net als zijn naaste concurrenten heeft ook de Deense windmolenfabrikant Vestas een verliesgevend kwartaal achter de rug, meldt NRC. De marktleider maakte woensdag een omzetgroei van 4 procent bekend tot 3,4 miljard euro, maar ook een verlies (voor rente en belastingen) van 70 miljoen. De windmolenindustrie moet nog ‘volwassen worden om efficiëntie, kwaliteit en toenemende schaalgrootte te verzekeren’, stelde bestuursvoorzitter Henrik Andersen tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

NRC:

‘De fabrikanten zien zonder uitzondering de omzet en de orderportefeuille toenemen, maar door hoge materiaalkosten en productieproblemen lukt het niet om weer winstgevend te worden.’

De problemen voor de windmolenbranche zijn niet nieuw. Vorig jaar belandden de grootste producenten (Vestas, Siemens Gamesa, GE en Nordex) bij elkaar opgeteld voor 4,7 miljard euro in het rood. Een belangrijke verklaring voor de productieproblemen is het hoge innovatietempo. Elke twee tot drie jaar komen de bedrijven met een grotere turbine, die weer meer stroom kan leveren. ‘Er moet iets veranderen, we moeten langzamer worden’, zei technologiebaas Anders Nielsen van Vestas eerder tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Deze week maakte Siemens Energy bekend dit jaar zelfs een verlies te verwachten van 4,5 miljard euro.

Een turbine-producent:

‘Een rotorblad heeft meer dan 150 lagen glasvezel. We hebben daarin rimpels gevonden die kunnen leiden tot onregelmatigheden.’ Men erkent dat het tempo bij de producenten te hoog ligt. ‘We hebben turbines, die nog niet afdoende getest waren, te snel verkocht.’

***

Voor het uitgebreide artikel, zie hier.

***