Nu downloaden: Energy for All – financing energy access for the poor, de vooruitblik op de aanstaande World Energy Outlook van het IEA waar Maria Verhoeven tegenwoordig voorzitter van is. De Volkskrant doet vandaag verslag van de presentatie van het rapport gisteren in Oslo.

Geest van Lomborg
Wat frappeert is dat de hele retoriek is veranderd. Natuurlijk kom je CO2, klimaat en duurzaamheid nog wel tegen in het rapport maar het zijn slechts rudimenten van een inmiddels “fossiel” debat met even weinig waarde als mijn staartbeen of blinde darm. het hele rapport ademt weer een humanitaire missie. De geest van Lomborg waart rond. Theo Wolters zal het rapport inhoudelijk heus wel aan flarden schieten, maar dat we misschien mede dankzij Maria “stop de duurzame energiesubsidies” Verhoeven een nieuw energie tijdperk aan het betreden zijn lijkt duidelijk.

Drie zaken vallen op:
In het rapport stel ik in de gauwigheid vast dat:

  1. er gesproken wordt over een marginale toename van 0,7% aan CO2 emissies binnen het Energy for All scenario, wat natuurlijk verbazingwekkend zou zijn. In werkelijkheid blijkt die minieme toename berekend voor het verschil tussen scenario A (heel veer meer mondiaal energieverbruik)  en scenario B  (heel veer meer mondiaal energieverbruik plus een klein beetje voor de zaklampen en kooktoestelletjes van de allerarmsten)
  2. er veel gezegd wordt over de rol van het frauduleuze Clean Development Mechanism dat zich ook hier weer eens bewijst als verkapte ontwikkelingshulp met alle connotaties van dien (zie ook recente moordpartijen).

Pas echt ergerlijk is opnieuw een stukje over Pachauri’s TERI en de gemeente Utrecht dat we niet in het rapport maar wel in De Volkskrant tegenkomen. Ik citeer:

Eerder dit jaar zei de belangrijke Indiase energiespecialist Atul Kumar, tijdelijkals hoogleraar ‘ontwikkeling en gelijkheid’ gestationeerd aan de Universiteit Utrecht, dat de stroomlozen in zijn land al geholpen zijn met enkele uren licht per dag. ‘We verhuren lampen voor een avond. De lampen worden bij een centraal laadstation opgeladen met zonne-energie, en vervolgens voor 1 of 2 cent per avond verhuurd. De dorpelingen ma ken een keuze: vanavond heb ik licht nodig, morgen niet.’

Op die manier is geen dure centra le energievoorziening nodig. Het instituut van Kumar, TERI, heeft via dit principe nu zo’n zeshonderd afgelegen dorpen in India licht gegeven.

Heel nobel allemaal dat Pachauri’s  met klimaatleugens gefinancierde TERI zich afficheert als Moeder Theresa van de energievoorziening. Me dunkt dat als er in dunbevolkte landen als Canada en Australië vaste elektriciteit is voor iedereen dat je dan een sadistische toekomstvisie bezigt als je Indiase dorpelingen wilt afschepen met samen gedeelde zaklampen. Dat kan hoogstens een tijdelijk tussendoel zijn. Vervolgens is gewoon maar een simpel ethisch doel voor de hele wereld en dat is ubiquitous cheap energy.

Dus hoera voor Van der Hoeven en thumbs down voor Pachauri, TERI en de door Jaqueline Cramer verziekte Universiteit van Utrecht. En dat er bij energy for all veel extra CO2 vrij komt is een positieve externatilteit!