Milieuactivist José Bové en de burgemeester van Millau

De titel van dit bericht had eigenlijk moeten zijn: “Europa stap dichter bij achterlijkheid”. Want Europa dat is Duitsland + Frankrijk en die door de Romantiek aangestoken landen van Jean Jaques Rousseau en Johan Wolfgang von Goethe zijn De Verlichting echt voorbij. In Frankrijk kraait de anti-McDonalds strijder José Bové victorie nu 3 vergunningen voor schaliegas-exploratie zijn ingetrokken. Duitsland twijfelt nog maar ook daar dooft het spreekwoordelijke licht.

Ondertussen lazen we op 10 september in de Volkskrant Wetenschapsbijlage dat in Nederland de omstreden schaliegasmethode al 40 jaar probleemloos wordt toegepast. Gelukkig is het artikel door iemand opgevist en hier als pdf downloadbaar. Niet Griekenland is dé reden om ons van Europa af te wenden. Het zijn Duitsland en Frankrijk die Europa in het verderf storten. Een bittere pil.