Zoals ik al berichtte, verdwijnen er 18 miljard euro aan SDE en MEP-subsidies zonder dat volgens de Algemene Rekenkamer fatsoenlijk toezicht is op de uitgaven:Geen enkele krant toonde de minste interesse, in een bedrag ter grootte van wat wij dit jaar moeten bezuinigen op natuur, zorg, defensie enz…
Wie het meeste investeert, vangt de meeste SDE-subsidie
Naast windmolens en bijstook van biomassa, zit een groot deel van de SDE-subsidie in de isolatie van woningen. Bij mij in Langweer is het subsidieproject ‘Moai Wenjen yn Langwar’bekostigd door u: waarvoor dank. Al baal ik een beetje, omdat vooral de mensen die nog wat spaargeld over hadden het meeste profiteren van de energiesubsidie. Want wie het meeste investeert, krijgt ook de meeste subsidie.
Iedere woning werd namelijk voor de helft van zijn investeringen in isolatie gesubsidieerd, oplopend met een bedrag van bijna 8000 euro per woning. En in aanloop naar 5 december biedt mijn gemeente nog meer ‘duurzame’subsidies.
Dat is nog niet alles, wanneer je dan dankzij die subsidie in energielabel klimt, krijg je ook nog eens 750 euro subsidie cadeau, omdat je die subsidie aannam. Je wordt dus beloond voor het afnemen van belastinggeld in Sovjetrepubliek Nederland.
Deze praktijk is natuurlijk niet beperkt tot mijn dorp maar een landelijke praktijk. Zie ook de duurzame openhuizenroute op de Veluwe, waarbij burgers lekker worden gemaakt om met subsidiepotjes hun woningen ‘duurzaam’te maken.
Subsidiemiljonairs in wording: ontduiken vermogenbelasting via SDE
Een regionale energieconsultant vertelde me ook al over de ondernemers die op deze subsidiemarkt zijn gesprongen. Ze bieden boeren aan om de bouw van een nieuwe stal te bekostigen, in ruil voor exploitatie van het dakoppervlak met zonnepanelen, die bij mijn weten ook voor de helft van de kosten worden gesubsidieerd. Vooral gunstig voor mensen met vermogen die de vermogensbelasting willen ontlopen.
Je steekt je vermogen in SDE-subsidiabele projecten, vangt zo de helft van je investering aan subsidies terug. En dan begint het subsidie verdienen pas goed. Je verdient zowel aan de levering van stroom, als aan de opslag die de overheid geeft over de levering van die stroom omdat dit ‘duurzaam’zou zijn, wat volgens mij loopt via de duurzame dependance van Sinterklaas die AgentschapNL heet.
Dus het geld dat je anders aan vermogenbelasting kwijt zou zijn, stop je gewoon in ‘duurzaam’, BTW-vrij naar ik begreep en dan loop je nóg een keer binnen. Kortom, wie al geld heeft kan met duurzaam extra rijk worden.
Milieu speelt bij deelnemers géén rol
Nu wil ik allerminst zeggen dat ik tegen investering in isolatie, zonnecollectoren, warmtepompen enz ben. Maar ik krijg het idee, dat de overheid de markt zo bederft waardoor we uiteindelijk netto duurder uit zijn, en de omslag naar minder fossiel energieverbruik veel langer duurt.
Wat de consultant overigens ook zei: bij slechts 1 op de 10 klanten spelen klimaat/milieu-overwegingen een rol. Dat voorspelde ik al in De Ingenieur in mijn verhaal ‘Los van het Net’. Autonomie en kostenbesparing gaan een veel grotere rol spelen in het energieverhaal, nu de overheid samen met de EU failliet zal gaan.
Money, money, money…
Hebzucht ten top.
En de belastingbetaler mag telkens weer de rekening betalen.
Overigens opvallend dat dit veelal ten koste gaat van de burgers met een kleine beurs.
In Nederland is het de regering nog ontgaan dat er zoiets is als OWS en dat de onvrede van het "volk" gigantisch is.
Politici zien dat niet omdat hun extreem grote ego in de weg zit.
Nu heb ik hier buren; die wonen in een soort kasteeltje. Daar is heel veel monumentensubsidie in gegaan. Dat was om het mooi te maken.
Nu maken ze zich op voor een proces tegen de overheid omdat ze geen subsidie krijgen voor het lelijk maken d.m.v. PV-panelen.
Deze mensen zijn – in tegenstelling tot wat Rypke beweert – zeer begaan met onze planeet en haar bewoners; zowel mens als dier. Hun sympathie gaat vooral uit naar dieren in het nauw en de financieel minder begaafde medemens.
Toen ik mij eens liet ontvallen dat het toch wel wrang is dat “onze waardevermeerdering” (ook ik toucheer monumentenmunten) mede gefinancierd wordt door Berlijnse woonkazernebewoners knepen de oogjes toch wel iets naar elkaar.
Om het een beetje goed te maken werd van de weeromstuit een Prius aangeschaft. Ik begrijp dat wel.
Het is alles bij elkaar niet niks; de rest van je leven voor schut rijden om de aarde de behouden voor de nazaten van onze Berlijnse paupers.
overstap op kernenergie is het enige deugdelijke antwoord. restproducten zijn nadelig, maar geen probleem; dit heeft Greenpeace ervan gemaakt.