Van een onzer correspondenten.

ABP wil de overgang naar duurzame energie in Nederland nog meer helpen versnellen, zo maakte het deze week bekend. Het pensioenfonds doet dat door meer te investeren in bedrijven die actief zijn in de verschillende ‘schakels in de keten’: het opwekken, opslaan, verspreiden en gebruik van energie.

Eerder kondigde ABP al aan om geheel te stoppen met fossiele beleggingen. Volgens eerdere prognoses zal in 2023 het merendeel aan fossiele beleggingen helemaal verkocht zijn. ABP had zo’n 15 miljard hierin belegd, oftewel bijna 3 procent van het totale vermogen. Eerder berichtte Climategate.nl over de riskante koers van het ABP.

(Zie hier en hier)

Kernenergie maakt geen deel uit van de intensivering van de duurzame beleggingen, zo blijkt uit de aankondiging. Het pensioenfonds is kennelijk blind voor de maatschappelijke omslag die gaande is op het gebied van kernenergie.

Gepensioneerden worden dubbel gepakt door het ABP.

Het ABP ziet juist in het opwekken van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, windturbines en warmtepompen, een belangrijke stap in de energietransitie. Het pensioenfonds ondersteunt met verve de doelstelling om Nederland geheel van het gas af te krijgen.

In de hoge bestuurstoren in Heerlen is men er van overtuigd dat CO2 de grote boosdoener is en veroorzaker van de vermeende dreigende klimaatverandering. Gepensioneerden krijgen met deze ‘groene’ beleggingskoers van het ABP op twee manieren met de ‘klimaatverandering’ te maken: zij financieren door belasting de dure klimaatplannen zelf en lopen tevens een groot risico nu de investeringen in een al te groene energietransitie op een fiasco gaat uitdraaien. Zij worden dubbel gepakt.

Huishoudens gaan in 2040 volgens accountant PwC het grootste deel van de energiekosten betalen, namelijk 31 miljard euro.

***

Zie hier en hier.

***