Schitterend, schitterend, schitterend: de politiek wordt wakker en ziet steeds helderder dat er gemakkelijk bespaard kan worden door bestuurslagen weg te snijden en overbodige instituten op te heffen. En dan bedoel ik niet zo zeer de sluiting van het kantoor van de Bomenstichting waarover Caspar Janssen zaterdag in de Volkskrant berichtte – inderdaad past het in gezonde libertarische politiek dat ook dergelijke kleine clubs zelf hun broek ophouden – maar toch vooral het opheffen van grote jongens zoals KNMI. KNAW en zoals we vanochtend in De Telegraaf lezen ook de Waterschappen.

Het initiatief tot het aan de kaak stellen van de 500 miljoen voor de Waterschappen komt van de Tweede Kamer zelf! Mooi en dan nu doorpakken en ook kijken naar het Ministerie van Onderwijs en het zorgstelsel enne…. “de derde ben ik vergeten. Oops.” Ik moet in dit verband de historische blunder – want live TV debat black out – van Rick Perry aanhalen.

Perry wilde als president het department of commerce, education en eeehhhh … pas een half uur later schoot het hem weer te binnen: het Department of Energy (DOE) opheffen. Zeer pijnlijk moment, maar bij David Letterman trok Perry joviaal het boetekleed aan (zie video) om afgelopen zaterdag in het CBS debat al weer zijn mannetje te staan. Daar lanceerde hij het plan om alle ontwikkelingshulp direct op “zero” te zetten en dan van land tot land en van geval tot geval; (zelfs inclusief de steun aan Israël) te bekijken wat wel en niet gefinancierd moet worden. Zonder goed overtuiogend plan “not a penny!” Om er meteen aan toe te voegen dat iets dergelijks ook voor zijn drie te schrappen instituten kon gelden. Dus “zero budget” tenzij het betreffende instituut kan aantonen enige maatschappelijke waarde te hebben.

Bij deze aan Rypke de oproep om in een reactie een lijst met alle Nederlandse instituten op te stellen die op een dergelijk “zero and go from there budget” gezet zouden moeten worden. NIOZ sowieso! En we moeten natuurlijk ook de Postcodeloterij in dit verhaal betrekken. De Tweede Kamer moet zich keihard gaan bemoeien met de gelden van deze organisatie!