Ketterse voorvader van Matt Ridley op de brandstapel

Matt Ridley – The Rational Optimist – heeft op 31 oktober in Edinburgh de Angus Millar Lecture 2011 gegeven over “Scientific Heresy”: Wetenschappelijke ketterij. Niet over wetenschapsfraude dus, maar over de manier hoe ketters soms wel en soms niet dichter bij de waarheid zaten dan de consensus van de elite. Ridley start de lezing trots dat hij een voorvader heeft die als ketter op de brandstapel is gestorven.

Deze lezing is volledig weergegeven in deze pdf en is MUST READ! We weten natuurlijk van zijn boek dat Matt Ridley een klimaatscepticus is. Maar nu in deze lezing pakt hij pas echt groot uit en legt hij in een stijl zo briljant als Feynman maar helderder en overtuigender uit waarom de reguliere wetenschap over klimaatverandering is verworden tot pseudowetenschap. MUST READ dus.

Blogosfeer
Ridley toont zich ook een fervent fan van de blogosfeer als hoeders van scepticisme in duistere tijden, met als enige minpuntje dat hij in een rijtje Nederland en Climategate.nl niet noemt. Zal hem eens tippen.

De Angus Millar lezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Royal Society of Arts (RSA) die zichzelf ondanks of misschien dankzij de 25–jarige geschiedenis het motto “Ideas and actions for a 21st century enlightenment” heeft aangemeten. Hieronder als toegift een introductievideo van de RSA.