De overheid moest afgelopen jaar weer 360 miljoen euro toeleggen op bestaande windmolens via subsidie. En de windsector draaide 150 miljoen euro verlies, dat de overheid moet bijpassen. Zie dit artikel van het CBS, waaraan ik bovenstaande grafiek ontleen. Elsevier bericht daarover.

Vermeden emissie is slechts 2,5 megaton, terwijl de CO2-emissie van NL rond de 200 megaton ligt. Dus voor het klimaat hoef je het niet te doen. Bij verdrievoudiging van het windmolenpark volgens de Green Deal zou je dus slechts 7,5 megaton CO2 uitsparen van de 200 in totaal, terwijl de overheid een miljard euro per jaar moet bijpassen, en als de wind tegenvalt nog meer.

Welk contrast met het overoptimistische denken in de voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad.

De wind heeft meer invloed op klimaatbeleid dan het aantal windmolens

Voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad: ‘windenergie is nu al rendabel’
Aan de andere kant staan de utopisten/journalisten, zoals bij de Slaapsteen voor de Luie Geest, de voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad die overoptimistische praatjes verkopen over ‘duurzaam’. Bij de vergrachtendordelde NRC kan men beter wensdenken dan logisch nadenken.

Udo de Haes fileerde een voorpagina-artikel op 7 november ‘Duurzame Energie over 10 jaar amper duurder dan gewone stroom’in de Slaapsteen voor de luie geest de prijsprognoses voor ‘duurzaam’, die afkomstig zijn van klimaatlobbytank European Climate Foundation, met haar power perspectives voor 2030. De voormalige kwaliteitskrant nam dit klakkeloos over.

Dat lukt alleen door ‘gewone stroom’fors duurder te maken, en is gebaseerd op misleidende presentatie van getallen..

Overheidsbegroting voortaan aanpassen op windverwachting
Kun je nagaan als de Green Deal met verdrievoudiging van windmolens doorgang vindt: moet de overheid jaarlijks een dikke miljard euro bijpassen, en meer als het weinig waait. Gelukkig hebben we geen schuldencrisis in Europa, dus ik zeg: Doen!