Voor de afwisseling eens geen hockeystick of zeeijsgrafiek, maar de politieke graadmeter voor de Iowa Caucus die op 3 januari de aftrap geeft met de stemmingen voor de Republikeinse nominatie 2012. We zien een hele rij kandidaten enorm pieken om vervolgens ineen te zijgen. Achtereenvolgens zijn dat: Bachmann (zwarte lijn, tea party), Perry (blauwe lijn, tea party), Cain (rode lijn, tea party, gestopt na onthullingen van een reeks dames) en nu weer Newt Gingrich (groene lijn)!

Al die tijd staat Mitt Romney stabiel tussen 15 en 25% (paarse lijn). Ron Paul daarentegen komt van ver maar lijkt nu als enige wel op tijd de juiste eindsprint te hebben ingezet (gele lijn). Commentatoren zoals Joe Klein geven aan dat Newt is gesloopt door negatieve reclamespotjes van Paul en Romney.

Ron Paul brengt het bijvoorbeeld zo:

We zien Newt ook nog even in de global warming loveseat met Nancy Pelosi passeren, waarvan Newt onlangs zei dat het zijn “domste actie ooit” was. Maar Newt is niet bekeerd. Hij werkt zelfs aan een gezellig klimaatboek samen met de alarmistische Katharine Hayhoe. Marc Morano zet alles op een rij.

Zelf was ik nog redelijk gecharmeerd van Newt’s Pechtoldiaanse aanpak. Tot ik onderstaand filmpje bekeek…

Nu was ik zelf als eerstejaarsstudent milieuhygiëne in 1985 wat trots om Tofflers Third Wave te lezen. Inmiddels trap ik niet meer in dit soort leugenachtige revolutionaire praatjes. En ik realiseer me dat veel mensen die zeg maar aan het einde van hun studie dan wel in hun eerste baan nog op een bepaald spoor zitten, daar niet meer vanaf komen. Er treedt dan een soort closing of the mind op waardoor mensen hun idealen wel kunnen verbergen maar niet meer afschudden. Mijn bekering tot het scepticisme was al in het tweede jaar van mijn studie gelukkig.

Nee, Newt is levensgevaarlijk. Weg met die man. Dan maar de surf dude Romney die onlangs gelukkig is overgelopen naar het sceptische kamp. Maar nog liever natuurlijk de echt libertarische Ron Paul die volgens zijn fanclub heel redelijk en dus fors sceptisch over global warming denkt (zie hierrr).

Nog een half jaar en we weten definitief wie de kans krijgt de wereld van het Keynesiaanse VN-liefje Obama te bevrijden. gelukkig kan de VN wel Kyoto met vijf jaar verlengen, maar niet die cruciale verkiezingen uitstellen.  Zolang er nog onafhankelijke landen met onafhankelijke denkers zijn is er nog hoop.