Steven van Rijswijk, ING.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

ING heeft het maar bar moeilijk als het gaat om klimaatverandering. Aan de ene kant loopt de bank voorop om de klimaatdoelen te halen, anderzijds wordt de bank achternagezeten door een horde klimaat-extreme actiegroepen die zowel via de openbare weg als via de rechter de bank zo nodig een lesje moeten leren. Onze grote nationale spaarbank kan het nooit goed doen en wordt zo in het functioneren bedreigt.

Kijk maar eens wat voor mooie alarmistische taal ING-topman Steven van Rijswijk inmiddels uit slaat:

‘Klimaatverandering is een feit. De effecten ervan worden overal om ons heen gevoeld, van de heetste en langste hittegolf ooit gemeten, terwijl de oceaan aan het oppervlak nu warmer is dan ooit in de afgelopen 150 jaar van de metingen. De nieuwste klimaatwetenschap geeft een duidelijke waarschuwing dat we nog maar een kleine kans hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. De tijd dringt misschien, maar ik geloof er sterk in dat elke stap die je doet telt, elke actie is zinvol en elke tiende graad doet ertoe.’

Uw vertrouwde spaarbank is in de ogen van de klimaatdrammers een wereldvernietiger.

Wie wil zien hoe de bevlogen ING zijn uiterste best doet op het terrein van duurzaamheid voorop te lopen, zie hier.

Heleen de Coninck.

Zo’n bank met zo’n klimaatheld aan de top zou je als klimaatbeweging op het schild moeten hijsen. Maar nee, de bank zal en moet boeten als gold het de Spaanse inquisitie. Uw vertrouwde spaarbank is in de ogen van de klimaatdrammers een wereldvernietiger.

Nog niet bijgekomen van de imagoschade door acties van Extinction Rebellion wacht het concern deze maand ook een gang naar de rechter. Milieudefensie heeft sinds januari ING acht weken de tijd gegeven om klimaatacties te ondernemen: de uitstoot moet worden gehalveerd en de samenwerking met fossiele bedrijven moet worden gestopt.

Het financieren van gas- en olieprojecten is al helemaal uit den boze.

Jan van Friesland.

Uw ING krijgt zo weer een klap in de nek. Van zelfbenoemde klimaatwetenschappers hoeft ING het helemaal niet te hebben. De deze week door RTL opgevoerde stoet van alarmistische ‘deskundigen’ juichen het onder druk zetten van ING toe en bestrijden het realistische argument dat 80% van de wereld kiest voor het fossiele pad. Baken van licht hoogleraar Heleen de Coninck:

‘Zo gauw je dat aanhaalt, die 80 procent als argument om te zeggen: wij moeten hierin blijven investeren, want anders flikkert het hele energiesysteem in elkaar, ja, dan krijg je als uitkomst dat het oude energiesysteem langer in stand blijft.’

Wegblokkeerders, klimaatjuristen en alarmistische wetenschappers: stop de grensoverschrijdende bemoeienis met mijn spaartegoed.

***