Volgens invloedrijke publicaties in bladen als Nature zou de snelheid waarmee plant- en diersoorten nu uitsterven een ‘veilige grens’overschrijden. Maar tegelijk bestaat weinig experimenteel bewijs dat alle nu levende soorten onmisbaar zijn. Overdrijven ecologen dus het belang van deze zogenaamde biodiversiteit?
Het is 8 februari, de start van het jaarlijkse congres van het Netherlands Ecological Research Network (NERN) dat haar lustrum viert. Een verzameling van 300 ecologen uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld, zit bijeengepakt in congreshal ‘De Werelt’in Lunteren. Het Nederlandse deel is unaniem beledigd door Bleker’s voorgenomen Natuurwet. En door populaire kritiek op ecologen, zoals in het boek Plastic Panda’s van filosoof Bas Haring over het ‘opheffen van de natuur’. Hoewel best aardig, zouden al die diersoorten volgens Haring niet zo noodzakelijk zijn.
Die haring schoot in het verkeerde keelgat. ‘Ecologen zouden niet objectief zijn’, parafraseert dagvoorzitter Hans de Kroon bij zijn ontvangstwoord als hoogleraar experimentele plantenecologie. ‘Ze zouden teveel persoonlijk bij de natuur betrokken zijn. Wat moeten we met deze populaire kritiek? Moeten we vaststellen dat hij gek is geworden. Moeten we het belang van biodiversiteit beter uitleggen? Of heeft hij misschien zelfs een punt…’
Los van de ecologie
Als je het stuk leest blijkt dat wij in Nederland malaria vrij zijn door de inzet van DDT en het aanpakken van broedgebieden van muggen ( moerassen)
DDT mag niet meer worden gebruikt en we creëren steeds meer "natte natuur". De grootschalige natte gebieden krijgen weer ruim baan.
Een kwestie van tijd en ook Malaria komt geheid weer terug.
Het is net als de ark van Noach
Bij Schiphol kun je in een ruime strook meegevlogen uitheemse insecten tegen komen en 2 mugjes zijn genoeg.
Kunnen we weer geldverslindende klimaatmaatregelen motiveren als "de opwarming" de malaria naar het noorden heeft verplaatst.
Of was het zo dat die malariamuggen in het verleden toen het nog kouder was hier in Nederland ook van nature aanwezig waren?
Ik raak toch wat in verwarring van "de wetenschap"tegenwoordig.
Historisch besef is ver te zoeken anders zou je niet op grote schaal natte natuur gaan bouwen door het ongedaan maken van de infrastructuur die in het verleden gebouwd was om de malaria uit te roeien.
Beste Hugo
Laten we hier op deze sceptische site niet net zo voorbarig doen als AGW-activisten maar gewoon bij de feiten blijven
Over die Malariamogelijkheid in NL en Vlaanderen schreef ik al in EOS:
http://www.eosmagazine.eu/EOS.ArchiveDownloadHand…
de muskieten die Malaria kunnen overbrengen zijn er nog steeds, en vooral Anopheles plumbeus zou een vector kunnen zijn
ER is alleen een fris reservoir malariaparasieten nodig, in de vorm van vele besmette personen
De kans dat die in besmette fase een beet krijgen van een muskiet, die toch al geen grotere actieradius heeft dan 1 a 2 kilometer is klein. Je zou direct vanuit het vliegtuig vanuit Tanzania gebetern moeten worden
Als je het over exotenverspreiding hebt: de tijgermug en vele anderen kunnen wél een serieus probleem vormen
Het is dus ook zo: alle aandacht voor 'global warming'en malaria leidt opnieuw de aandacht af van urgentere zaken.
Rypke
Dank voor je info
Veel ecologen en biologen koesteren het merkwaardige idee dat een biologisch systeem functioneert als een fijn afgesteld Zwitsers uurwerk waarin alles op elkaar ingrijpt. Volgens hun opvatting hoeft er maar een parameter te veranderen om het hele systeem te verstoren. Bijvoorbeeld, stijging van temperatuur met 1 graad of daling van pH met 0.1 eenheid kunnen al leiden tot een verstoring van dat kwetsbare evenwicht, uiteraard met rampzalige gevolgen voor de levende natuur in het algemeen en de mens in het bijzonder. Onzin natuurlijk. Je kunt veel argumenten aanvoeren pro biodiversiteit, maar niet dat die absoluut noodzakelijk is voor ons voortbestaan. De soortenrijkdom van de natuur in Nederland is een fractie van die in een tropisch land als Brazilie, maar desondanks (ofwel misschien juist daardoor?) tiert de menselijke soort hier welig.
@Chemical: mooie observatie dat 'veel ecologen en biologen het merkwaardige idee koesteren dat een biologisch systeem functioneert als een fijn afgesteld Zwitsers uurwerk waarin alles op elkaar ingrijpt.' Het lijkt mij een erfenis van een 16e en 17e eeuwse metafysische kijk op de Schepping. U weet wel, een wereld gemaakt door de Onbewogen Beweger, oftewel de Grote Klokkenmaker.