Milieupornoreportage van Groene Pies onder water

Dit soort nieuws lees je nu bijna nooit in de krant. Dus mag je hier smullen van een bericht dat Heartland aan de vergetelheid onttrok: hoe de Rainbow Warrior 2 van Groene Pies in 2005 ging actievoeren tegen koraalbleek/de aandacht op zichzelf ging vestigen voor de fondsenwerving ter vergroting van hun campagnekapitaal van een kleine driehonderd miljoen euro per jaar.

Werelderfgoedsite beschadigd voor campagne eigen fondsenwerving
Het slachtoffer van Groene Pies was Tubbatha Reef Marine Park, in the Sulu Sea waar hun actievlotje tijdens het redden van het koraalrif een stuk van 1100 vierkante voet kapotramde. Die koraalriffen zouden sneuvelen door ‘de klimaatverandering’: koraalbleek door periodes met hogere zeewatertemperaturen. (die bleekevenementen komen overigens van nature voor, met name bij El Nino: daarna herstelt het vaak weer snel)

De ironie wil dat campagneleider Red Constantino vóór hun eigen koraalrifsloop verklaarde dat er met het rif niets aan de hand was. Het zal bij Groene Pies echter nooit opkomen dat hun eigen uitgangspunten dus misschien niet deugen.