In de droge Sierra Nevada dicteert neerslag in de vorm van regen en sneeuw het voorkomen van planten en

In 2010 bezocht ik Unesco Biosphere Reserve Sierra Nevada (= besneeuwde bergen) in Andalusie Zuid Spanje, om voor de Vlaamse krant De Standaard een verhaaltje te maken.

Hier komen ijstijdrelicten voor, diverse endemische plantensoorten met uitgang ‘nevadensis’die achterbleven in dit hoogste berggebied van het vasteland van Spanje. Om daar in 10.000 jaar klimaatopwarming tot lokale variatie te evolueren. Aan de zeezijde van de Sierra heb je de ‘Alpujarras’. Aan de landkant van Granada, heeft het Sierra Nevada National Park een botanische tuin met alle inheemse soorten. Klimaat heeft een grote invloed op plantensoorten, en de (micro)evolutie van die soorten. Tot zover alles normaal.

Weer is geen klimaat, behalve als het in Science staat
Nooit gezien dat in de Alpurarras Sierra Nevada zich een botanische ramp voltrok: van planten die de berg omhoog rennen om toch nog een stukje kou mee te pikken, volgens het Gloria-project. Maar nu het in Science staat geloof ik het direct, want dat is een topblad en pierievjoet en dus heel erg waar en wie ben ik daar vragen bij te stellen (standaardhouding van mijn collega-wetenschapsjournalisten).

Wattsupwiththat doet dat wel, en ik kan alleen maar met ze meevragen, als het persbericht van de Universiteit van Granada meldt, NA SLECHTS ZEVEN JAAR ONDERZOEK, en als vergelijking 1 plot boven 2500 meter voor slechts TWEE JAAR:

In the Iberian Peninsula, two target regions were selected in the Pyrenees (Ordesa) and Sierra Nevada (Granada). Researchers found that the species under study had migrated an average of 2.7m upwards.


“This finding confirms the hypothesis that a rise in temperatures drives Alpine flora to migrate upwards. As a result, rival species are threatened by competitors, which are migrating to higher altitudes. These changes pose a threat to high-mountain ecosystems in the long and medium term” the authors state.

Nou, hoe weten ze dat?

Dit moet wel onzin zijn, ookal staat het in Saaiens..
Een typisch gevalletje klimaatprostitutie. Dus een plant die in 2002 op bijvoorbeeld op 2500 meter groeide op hoogste berg de Mulhacen, pakte ieder jaar zijn biezen om 40 centimeter omhoog te klimmen? Is dit geen typisch voorbeeld van de academische klimaattoefta, waar logisch denken is verruild voor ideologisch denken en het opgesloten zitten in de race om impactfactor/onderzoeksgeld.

klimaatvluchteling die 2,7 meter wegrent in 7 jaar

Onderzoekers maten TOENAME biodiversiteit
Het blijkt dat de onderzoekers in hun onderzoek, een toename van het aantal soorten registreerden in de meetperiode in hun onderzoeksplots, en een afname van de populaire tuinplant Androsace vitaliana. Het kan natuurlijk dat warmteminnende soorten de meer alpine soorten langzaam verdringen.

Maar kun je werkelijk metingen verrichten die exact een verschuiving van 2,7 meter registreren? Wat is de weersvariatie, en gaat het niet zo zozeer om temperatuur als wel neerslag? Na enkele drogere jaren, trok de neerslagintensiteit in 2010 weer aan en nu is het weer natter op het Iberisch schiereiland. Het microklimaat vanj de Sierra Nevada wordt vooral sterk beinvloed door de mate van neerslag/sneeuwval. Meet je weersvariatie?

Kortom, ik moet snel de hele studie even zien om te kijken: hoe weten ze dat in plaats van in katzwijm te vallen bij de naam ‘Science’en te geloven dat strenge peer-review hier alle onzin filterde.

Lees bijvoorbeeld bij visserij het artikel Faithbased Fisheries van Ray Hilborn, over hoe bij Nature en Science de peer review milieupopulistische onzin doorlaat als het over de heilzame werking gaat van Marine Protected Areas, zo’n knuffeltje van progressieve academia en het Wereldnatuurleger.