Het grote voordeel van passen op je taalgebruik en het mijden van ad hominems is dat als je eens iets lelijks zegt, dat je woord dan ook een kracht heeft van een kanonskogel. Gisteren werd het officieel: Anthony Watts – hoofdredacteur van het meest gelezen klimaatblog ter wereld – noemt het grand CRU-geboefte nu: LIAR!

En wat hem betreft is dit een factual omschrijving. Simpelweg omdat de leugens en het bedrog nu open en bloot op straat liggen nu Steven McIntyre dankzij tussenkomst van de Britse FOI eindelijk alle Siberische locaties van de boomringmetingen heeft verkregen. Vervolgens moet je als leek door een gortdroge verhandeling op Climate Audit heen: Yamal FOI Sheds New Light on Flawed Data. Als je dat gedaan hebt dan zie je wat Anthony ziet:

In the over 7,000 published stories here on WUWT, I have never used the word “liar” in the headline to refer to CRU and the Yamal affair. That changes with this story.

I’ve always thought that with CRU, simple incompetence is a more likely explanation than malice and/or deception. For example, Phil Jones can’t even plot trends in Excel. In this particular case, I don’t think incompetence is the plausible explanation anymore. As one commenter on CA (Andy) said

“I suspect the cause of all this is an initial small lie, to cover intellectual mistakes, snowballing into a desire not to lose face, exacerbated by greater lies and compounded by group think. “

Given what I’ve witnessed and recalled from the history of the Yamal affair with Steve McIntyre’s latest investigation, I’m now quite comfortable applying the label of “liar” to the CRU regarding their handling of data, of accusations, and of FOIA.

Wat blijft er voor mij over aan dit verhaal?

Deze schitterende plaat van Yamal. Bij deze zet ik op mijn lijstje “to do in this life”: een bezoek aan Yamal. Misschien wordt dit ooit wel en toeristische trekpleister: “Unieke 14-daagse reis naar Yamal waar de bomen groeiden waarmee leugenachtige klimaatwetenschappers tussen 1990 en 2010 de Westerse wereld en vooral het oude vermoeide Europa op het spoor zetten naar de economische supercrisis van 2052”. Dat laatste jaartal is een knipoog naar het nieuwe Club van Rome rapport.

UPDATE: New visitors might need a primer for this story –

YAD06 – the Most Influential Tree in the World by Steve McIntyre
Sept. 30, 2009
http://climateaudit.org/2009/09/30/yamal-the-forest-and-the-trees/

Welkom in de EUSSR! (ik ga dit voortaan standaard onder al mijn artikelen zetten)

PS Over climate hoax travel gesproken: wat te denken van een trip naar het windmolen kraterlandschap midden in maagdelijke bossen in Vermont? Boeken kun je bij het geweldige Duitse klimaatblog notrickszone.com.