De griezelige conformiteit in klimaatjournalistiek

De Duitse media berichten al lang niet meer objectief over de opwarming van de aarde en klimaatbescherming. Dit is geen kwaadaardige insinuatie, maar een officieel credo: volgens deze zien veel klimaatjournalisten zichzelf als activisten die zich ten dienste stellen van een zogenaamd goed doel.

 

Door Peter Panter.

Wie de indruk heeft dat de Duitse media tendentieus en eenzijdig zijn in het informeren over klimaatverandering, klimaatbescherming en klimaatbeleid, is geen complotdenker. Talloze journalisten hebben officieel verklaard dat objectiviteit een achterhaald concept is als het gaat om berichtgeving over de opwarming van de aarde.

“Wat de klimaatcrisis betreft, is Stern niet langer neutraal”, schreef de hoofdredacteur van het nieuwsmagazine in september 2020 in een redactioneel commentaar. Hij vervolgt: “Vanaf nu zet het merk Stern zich in om de bescherming van het klimaat regelmatig te ondersteunen met onze journalistieke middelen en dit te begrijpen als een van onze belangrijkste onderwerpen.” Om het duidelijk te zeggen, de “Stern” stelde zich onmiddellijk ten dienste van een zogenaamd goed doel (klimaatbescherming). De vereiste journalistieke afstand was blijkbaar voorbij.

“Wetenschappelijke, menselijke en journalistieke noodzaak”

Om meteen het goede voorbeeld te geven, kondigde de hoofdredacteur van Stern aan dat de redactie op die dag vergezeld zou worden door activisten van de Fridays for Future-beweging. Hiermee wordt de nieuwssituatie besproken en mogen er onderwerpen uit naar voren komen. Dat belangenorganisaties direct invloed hebben op de berichtgeving van een redactie is eigenlijk een journalistieke no-go. Maar de “Frankfurter Rundschau” was een jaar eerder al bereid om dezelfde stap te zetten. Deze krant liet de vormgeving van een heel nummer over aan een handjevol activisten.

Dit waren geen alleenstaande gevallen. In 2020 publiceerden 50 Duitse mediamakers een open brief waarin ze de journalisten van het land opriepen om “de klimaatcrisis eindelijk serieus te nemen”. Want er is geen tijd meer en we moeten nu handelen. “Zolang een kritische massa van journalisten dit niet heeft begrepen en hun werk daar niet op afstemt”, aldus de brief, “zullen politici daar ook niet naar handelen.” Overigens is dit “geen activisme”, want het is “wetenschappelijk, menselijk en journalistiek” om als vierde macht toe te zien op het naleven van de 1,5-gradendoelstelling.

“Stomme neutraliteitsdeal”

Men kan dit als duister beschouwen. Maar veel klimaatjournalisten zijn ervan overtuigd dat de plichten van hun beroep vereisen dat ze zich als een soort activist gedragen. Wetenschapsjournalist Christopher Schrader getuigde bijvoorbeeld: “We moeten meedoen, meedoen, want dat is de enige manier waarop we de journalistieke geloofwaardigheid kunnen redden”, schreef hij vorig jaar op het portaal “klimafakten.de”. Om meteen een bevel te geven: “Wij journalisten mogen onder geen enkele omstandigheid een vals evenwicht en het ideologisch gemotiveerde verspreiden van wetenschappelijke twijfel tolereren.” Anders zou men als journalist zijn verantwoordelijkheid niet waarmaken.

Daarom moeten mediaprofessionals niet langer een discussie over de oorzaken van klimaatverandering toestaan. Zo’n verwrongen begrip van een open samenleving komt niet alleen van journalisten zelf, maar tot op zekere hoogte ook van de academische wereld. Twee jaar geleden riep Bernhard Pörksen, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Tübingen, bijvoorbeeld op tot een “strijdlustige, geëngageerde objectiviteit” in de klimaatrapportage. Dit moet een “dom ideaal van neutraliteit” verdringen, zei hij tegen Deutschlandfunk.

Het Klimaatakkoord van Parijs is een “leidraad en vangrail”

Wetenschapsjournalisten die zichzelf als activisten zien, zijn het allang met elkaar eens geworden: in het voorjaar van 2022 werd het Duitse “Climate Journalism Network” gelanceerd. In een begeleidend charter, dat inmiddels honderden keren is ondertekend, staat dat het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 de “leidraad en vangrail” is voor klimaatjournalistiek. Met andere woorden, de ondertekenende mediamensen stellen zichzelf ten dienste van politieke doelen – heel officieel.

Deze houding komt verder tot uitdrukking in het Handvest: “Fundamentele veranderingen in onze manier van leven en zakendoen zijn dringend nodig om de opwarming van de aarde te beperken.” Het Globale Noorden heeft van oudsher verantwoordelijkheid gedragen voor de klimaatcrisis door middel van kolonialisme en het groeiparadigma van zijn economieën.

“Klimaatjournalistiek erkent deze feiten en confronteert de verantwoordelijken met het feit dat als ze de komende jaren niet doortastend optreden, ze de wereld naar een onomkeerbare catastrofe zullen sturen.”

Doemdenken wordt gebruikt om te rechtvaardigen dat elementaire beroepsprincipes niet langer van toepassing zouden moeten zijn in de journalistiek. Afgelopen augustus legde de “TAZ” bijvoorbeeld uit waarom objectiviteit in de “klimaatcrisis” een “illusie” is: “We zijn op een kritiek punt in de klimaatcrisis aangekomen dat de platforms die er niet serieus over schrijven, ervan moeten worden beschuldigd geen hulp te bieden.” Om het duidelijk te stellen: wie als mediaprofessional nog steeds belang hecht aan journalistieke distantie en evenwicht, is medeplichtig aan een vermeende crisis van de mensheid.

Precies de definitie van propaganda

Maar het zijn zeker niet alleen linkse mediamensen die openlijk activistisch zijn over klimaatverandering. Soortgelijke processen zijn bijvoorbeeld aan de gang bij de (eigenlijk) burgerlijk-liberale “FAZ”. Afgelopen mei publiceerde cultuurredacteur Harald Staun een commentaar met de titel “Neutraliteit, nee bedankt!”. Het luidde: “Steeds meer journalisten geven toe dat ze niet langer objectief willen zijn in de klimaatcrisis.” Deze opmerking was niet bedoeld als een nuchtere constatering. Integendeel, Harald Staun verwelkomde de ontwikkeling onmiddellijk: objectiviteit is “een lang achterhaald ideaal” in de klimaatjournalistiek, schreef hij.

Volgens de Duden wordt propaganda als volgt gedefinieerd: “Systematische verspreiding van politieke, ideologische of soortgelijke ideeën en meningen met als doel het algemene bewustzijn op een bepaalde manier te beïnvloeden.” Het is een beschrijving die precies van toepassing is op wat steeds meer klimaatjournalisten in Duitsland doen. Bovendien moeten mediamakers die zich niet aan deze propaganda-imperatief onderwerpen, verwachten dat ze door hun eigen professionele collega’s in diskrediet worden gebracht.

Er is geen andere manier om het te zeggen: er is een ideologische conformiteit gaande in de Duitse klimaatjournalistiek, die ronduit griezelig lijkt in het licht van historische voorbeelden van Gleichschaltung in dit land.

***

Bron hier.

***

Door |22 december 2023|74 Reacties

Deel deze pagina!

74 reacties

 1. leonardo 22 dec 2023 om 08:50- Antwoorden

  … om te rechtvaardigen dat elementaire beroepsprincipes niet langer van toepassing zouden moeten zijn in de journalistiek.

  Ik weet niet hoe deze zin zou moeten beginnen om hem kloppend te maken, maar er is nog nooit de vraag geweest naar “rechtvaardiging van elementaire beroepsprincipes”, niet bij verkopers van tweedehands auto’s, en al helemaal niet in de journalistiek.

  Nieuwsvoorziening is altijd bias geweest – ik zou haast zeggen: per definitie.
  Beruchtste voorbeeld is voor mij nog altijd de keuze voor “enhanced interrogation” voor regelrechte torture door de New York Times.
  NRC kan er ook wat van. Ten tijde van het “ongeluk” met MH17 liet ze alle nieuws vanuit Rusland volgen met een disclaimer: ze konden niet voor de waarheid instaan van berichten uit Moskou. Dat heb ik nog nooit gezien bij berichten uit Washington.
  En dat zie je weer niet terug bij nieuws over Ukraine. Kennelijk lag berichtgeving over zoiets emotioneels als een vliegramp moeilijker dan over een oorlog.

  En ik weet niet waarom Peter Panter Covering Climate Now niet noemt – We help our news media colleagues cover the defining story of our time with the rigor and urgency it deserves. – maar die melden trots op hun site dat ze 500 mediapartners bedienen en dat die partners een reach hebben van 2 miljard lezers.
  “Bedienen” wil hier zeggen: leren hoe je elk ongelukkig gebeuren aan klimaatverandering kunt koppelen.

  NB Overigens, subjectiviteit is nog nooit een speeltje van links geweest, hoor.
  Kijk maar waarom Murdoch zo rijk – en ook invloedrijk! – is geworden.

  16
  5
  • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 10:12- Antwoorden

   Zover is de schimmel van de propaganda inmiddels ingevreten.

   Vroeger heette het al “De krant, de krant brengt leugens in het land”.
   Nu is de journalistiek voor het overgrote deel een complete leugenfabriek geworden op grond van linkse totalitaire idealen.
   De democratie wordt op deze manier met voortvarendheid afgeschaft. Een nieuwe journalistieke Rote Armee.

   25
   5
 2. Scheffer 22 dec 2023 om 08:50- Antwoorden

  Doet me sterk denken aan de Sovjet ‘Mir’, oftewel de communistische wereldvrede door strijd via een alles omvattende objectiviteit over een na te streven communistische heilstaat wereldwijd. Overigens Putin grijpt terug hierop met zijn ‘Mir’ voor heel Oekraïne (volgens Putin’s dictaten).

  7
  4
  • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 10:23- Antwoorden

   Scheffer
   De beste manier om niet aan die heilstaat toe te geven is de democratie te koesteren. Maar links Nederland heeft daar onder leiding van Timmermans nogal moeite mee. Die maakt er al luxlinks graag meesmuilend misbruik van. “Links lullen, rechts zakken vullen”, is zijn grootste ideaal. Als rattenvanger heeft hij daar geen enkel probleem mee.

   19
   3
 3. Theo 22 dec 2023 om 09:07- Antwoorden

  Laat ze schrijven wat ze willen, de burger zal uiteindelijk beslissen want die word het ook moe.

  De economie word steeds grilliger, de burger heeft steeds minder besteedbaar inkomen, daar waar vroeger de Mercedes en BMW een trotse auto van welvaart voor hun was zie je steeds meer kleinwagens zo als ze ze zelf noemen.

  Hun vaste lasten rijzen de pan uit, stroomprijzen waar je van schrikt.
  Mensen in meer familie huizen trekken het nog enigszins, mensen met een goed pensioen ook, maar AOW bestaat er niet, dan is het bijstand halen, zo zie je er ook genoeg verwaarloosde huizen.

  Ik zie toch hoe er veel gebukt gaan onder armoede.

  Ik ben benieuwd naar de volgende verkiezingen.

  21
  3
 4. Ronnie 22 dec 2023 om 09:12- Antwoorden

  Die Deutsche Gründlichkeit is tegenwoordig afbreken van wat men had in Duitsland. Het blinde klimaatgeloof holt alles uit tot en over het punt of no return. Want dat punt gaan we sneller bereiken, niet het kookpunt van seniele António Manuel de Oliveira Guterres.

  16
  1
  • Cornelia 22 dec 2023 om 12:06- Antwoorden

   Niet het klimaatgeloof, agenda 2030, en dat gaat véél verder dan het klimaat, het gaat over totale controle.
   https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X0000057N0oUAE
   Alles wat je in de wereld ziet gebeuren staat in het teken van agenda 2030, tot aan de kleinste dorpen aan toe conformeren ze zich aan deze agenda, ze doen alsof het om klimaat gaat, maar het eind van contant geld, de vaccinatiedwang, massamigratie, oorlogen, politieke inmenging, en zelfs de afbraak in de steden is direct gevolg van deze agenda.

   11
   6
   • AnthonyF 22 dec 2023 om 23:08

    ’tot aan de kleinste dorpen aan toe conformeren ze zich aan deze agenda’.

    Goh, dat wist ik niet hoor; had ik niet verwacht, dat een willekeurig dorp in Mongolie, Sri Lanka of Congo zich ook al had geconformeerd aan die agenda 2030.

    Maar ja, zelfs ik ben niet te oud om te leren.

    Ik zal morgen eens even navragen in mijn dorp hier in het zuiden van Frankrijk met 1100 inwoners.
    Op de site van ons dorp ben ik daarover nog niets tegengekomen.

    0
    1
 5. EaB 22 dec 2023 om 09:18- Antwoorden

  Het is de realiteit. Miljoenen duitsers hebben dagelijks te lijden van het klimaat. Net nu je uit een tientallen jaren aanhoudende deken van nucleaire straling zijn uitgekropen na de sluiting van de laatste kerncentrales slaat klimaat verandering keihard toe. Het tast direct de geestelijke vermogens van de mens aan. Het leidt in extreme gevallen er zelfs toe dat de wil om te leven verdwijnt. In ieder geval om het nageslacht er voor te behoeden. Het is nu aan de journalistiek de taak om de tekenen van de ondergang te duiden en de schuldigen aan te wijzen. Tekenen zijn er in overvloed. Een warme dag in de zomer een regenbui, sneeuw, geen sneeuw. Iedere dag zijn de tekenen zichtbaar. De schuldigen zijn er ook. Otto normaal verbraucher. Die nog steeds in zijn brandstof auto rijdt, zijn huis warm stookt en vlees eet. In Berlijn begint het besef te komen dat de oplossing zit in het verwijderen van otto uit de samenleving om het duizend jarige paradijs te kunnen krijgen.

  22
  1
  • Johan D. 22 dec 2023 om 10:22- Antwoorden

   EaB, één troost: Er gaan sterke geruchten dat VW zich terug wil trekken uit Duitsland. De verkoop van de ID serie e-auto’s is al ingestort. Met een beetje mazzel kan Otto binnenkort helemaal geen auto meer kopen. Geldt overigens ook voor Henk & Ingrid.

   17
   2
   • Cornelia 22 dec 2023 om 12:13

    De vraag is of George en Mildred het gaan inzien…
    Dat is de grootste groep meestribbelaars zolang die de media blijven aanhangen gaat er niets veranderen.
    Ze zijn gewoon niet te overtuigen want op elke vraag die ze hebben geeft het antwoord, om ze een bepaalde richting op te duwen staan de vragen er tegenwoordig bij, ze zijn al zo afgestompt dat ze niet eens meer kunnen bedenken weten wat ze moeten vragen.

    7
    3
   • AnthonyF 22 dec 2023 om 12:22

    Cornelia, die George en Mildred hebben op 22 november buitengewoon duidelijk gemaakt dat ze het hebben ingezien. Ook hebben ze buitengewoon duidelijk gemaakt dat ze snappen dat hun redding niet bij het FvD ligt.

    Nu jij nog.

    Verbind de puntjes meid.

    7
    13
   • Udo in Spain 22 dec 2023 om 14:17

    JohanD.

    De arrogantie van en zeker Scholz en zijn vrienden is met geen pen te beschrijven. Ze kijken dedain neer op het volk en lachen de burger uit.
    Scholz lijkt ook aan dezelfde ziekte als Rutte te lijden: VERGEETACHTIGHEID! Zouden ze dat allemaal bij het WEF geleerd hebben?

    De “Industriestandort” Duitsland helpen ze naar de filistijnen en straks klagen dat alles uit China komt!

    4
    1
 6. PP de Groot 22 dec 2023 om 09:30- Antwoorden

  De berichtgeving van de serieuze media was voor velen toch een soort rots in de branding. Omdat kranten, radio, televisie (en ook het KNMI bijvoorbeeld) de verspreiding van zijn eigen opinie inmiddels véél belangrijker vind dan het nieuws (of de weersverwachting) haakt het grote publiek af. De rotzooi die dat geeft moet je ook niet willen: nepnieuws, wappies en andere wildgroei. Enfin, de wal zal het schip wel keren. Maar tegen welke prijs.
  Laat om te beginnen het KNMI de weersvoorspelling weer eens op pagina 1, de z.g. homepage, van z’n website zetten in plaats van het zoveelste klimaat-alarm.

  20
  5
  • Modelleur 22 dec 2023 om 09:51- Antwoorden

   “Laat om te beginnen het KNMI de weersvoorspelling weer eens op pagina 1, de z.g. homepage,”

   Staat er ook gewoon, onder het prominente radarbeeld. En, KNMI is meer dan weer.

   8
   24
   • Johan D. 22 dec 2023 om 10:24

    “En, KNMI is meer dan weer.”
    Meteorologie (weerkunde), maar dan met de K van Klimaat?

    10
    6
   • Modelleur 22 dec 2023 om 10:36

    Je kunt het weer niet voorspellen als je niets afweet van het klimaat en klimaatverandering.

    6
    22
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 10:36

    De M van meteorologie staat toch voor ‘weer”. Of kun je niet lezen.
    Wikipedia: Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de dagelijkse condities van de atmosfeer. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer, ” Maar in dat “vooral” vind jij je motivatie het breder te trekken. Klimaatalarmisme verspreiden vindt je ook een kerntaak?

    Maar als ik je dus goed begrijp heeft Weerdominee Bart Verheggen er net als het deugdzame klimaatjournaille een activistische taak naast genomen. Het redden van de mensheid om de “door de mens veroorzaakte opwarming” tegen te gaan.

    16
    4
   • Cornelia 22 dec 2023 om 11:40

    Van zowel weer als klimaat weten ze veel te weinig, daarom noemen ze hun dagelijkse weer-leuterpraatje “weersverwachting”.
    Je kunt met een oog op de wolken en een natte vinger zelf ook het weer voor de volgende dag voorspellen daar zit je dan wel eens naast, ongeveer net zo vaak als het KNMI.
    Voor de rest hoort het KMNI evenals ALLE wetenschappelijke instituten én de media tot de “global elite” dat zijn de bedenkers van de niet bestaande klimaatcrisis.
    Denk je dat er structureel wat veranderd als het dagelijkse bullshit-nieuws op de voorpagina wordt vervangen door de dagelijkse bullshit-weersvoorspelling?
    Waar zit jouw gezonde verstand?

    11
    3
   • Johan D. 22 dec 2023 om 11:56

    “Je kunt het weer niet voorspellen als je niets afweet van het klimaat en klimaatverandering.”
    Dat zal het zijn. Hoe deden ze het weer voorspellen in 1940? Toen wisten ze nog niet veel van het globale klimaat. Nu weten de wetenschappers alles van het globale klimaat, vandaar dat de ‘science settled’ is.

    10
    0
   • Modelleur 22 dec 2023 om 12:06

    Speciaal voor Peter van Beurden:

    “Het KNMI richt zich als het nationale kennisinstituut op het gebied van weer, klimaat en seismologie volledig op zijn publieke taken. Daartoe horen algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, monitoren van het klimaat, het inwinnen van meteorologische data en algemene publieksvoorlichting. Verder de infrastructuur die daarvoor nodig is, modelontwikkeling, luchtvaartmeteorologie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie.”

    4
    13
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 13:42

    Modelleur
    Wat goed van je kon je het meteen vinden en kopiëren? Lang moeten zoeken of hebben de bovenbazen het je meteen ingefluisterd?

    Kennelijk hebben zij er de moraliserende alarmerende klimaattaak zelf aan toegevoegd buiten de gereedschapjes die ze voor het weerwaarzeggen nodig hebben. Bedoel je dat?

    3
    5
   • Modelleur 22 dec 2023 om 15:17

    Nee, ik bedoel dat ik wel kan copy/pasten, dit itt Rene MH Giesen, die er van alles bij verzint, ook wel manipulatie genoemd.

    6
    3
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 15:44

    Modelleur
    Volgens mij is maar één gewenste waarheid aandragen ook manipulatie en tevens propaganda. Daar ging het in bovenstaand artikel over. Blijkbaar heb je moeite daar afstand van te nemen. Of vergis ik me en verwerp je die “journalistieke” gepropageerde Duitse code wel?

    1
    6
   • Renee Giesen 22 dec 2023 om 16:08

    “Volgens mij is maar één gewenste waarheid aandragen ook manipulatie en tevens propaganda.”

    Ongewenste waarheid actief onderdrukken is volgens Peter van Beuren daardoor ook manipulatie en tevens propaganda.

    4
    1
   • Modelleur 22 dec 2023 om 17:41

    “gewenste waarheid”. Niemand spreekt van gewenste waarheid. Jíj manipuleert van Beurden

    5
    2
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 20:00

    Modelleur
    De hierboven in het artikel voorgestelde manier van werken van het Duitse journaille en het op die manier wegwerken van andere zienswijzen, is dat het creëren van een gewenste waarheid of niet?

    Zolang het “bewijs” dat naar jouw eigen zeggen niet te leveren is, is het als waarheid naar voren schuiven daarvan niet meer dan een gewenste “waarheid” waarover jij je niet vóór of tégen durft uit te spreken en begeef jij je in het kielzog van antiwetenschapper Schneider.

    Dat heeft dus niets met manipulatie te maken. Weglaten van andere inzichten met de beschreven bedoeling is manipuleren.

    1
    2
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 20:05

    Renee Giesen??
    Zonder MH?

    2
    1
   • Modelleur 22 dec 2023 om 20:41

    “is dat het creëren van een gewenste waarheid of niet?”

    niet

    2
    2
   • nico 23 dec 2023 om 11:46

    Met of zonder kennis van het klimaat kunnen ze het weer ook niet voorspellen.

    0
    0
  • Theo 22 dec 2023 om 11:01- Antwoorden

   Modelleur heeft gelijk, het KNMI is heden meer, ze doen in verzekeringen voorlichten, of dat nu klopt of niet.
   Ze houden zich bezig met de zeespiegelstijging, ze houden zich bezig met klimaatverandering, ze houden zich bezig met sterrenkunde en zonne-uitbarstingen (poollicht), en natuurlijk ook het weer, ook al kloppen de voorspellingen de laatste tijd geen meter voor Limburg, dat kan de krant dan weer beter.

   Wat waren de berichten van Armand Pien toch geweldig goed, en dat in die tijd.
   Hij bestede zelfs tijd aan berichten waar sport afhankelijk was van het weer, daar kan KNMI nog wat van leren.

   15
   1
   • Modelleur 22 dec 2023 om 11:35

    Ja Theo, vroeger was alles beter.

    Nou ja, Armand Pien heeft altijd gretig gebruik gemaakt van de uitkomsten van weermodellen en zou zijn vingers aflikken bij de huidige mogelijkheden.

    4
    9
   • Theo 22 dec 2023 om 12:45

    Ha ha Modelleur, dan had Armand wel betere modellen.
    In die tijd was nog niet zoveel uit met computers Modelleur.

    In die tijd keek men wel al naar een weersatelliet, met een klein beetje kennis kon je zelf zulke ontvanger maken en meekijken.

    Heb jij ooit iets bij de weerberichten gehoord hoe het er met de thermiek voorstaat voor de zweefvliegers?

    Waarom keek vroeger iedereen hier naar Pien? Nou gewoon omdat ze veel beter klopten.

    Weet je ook wat Pien voor een bedrijfje had? En daar heb ik ook nog wat van.
    De beste weerman aller tijden.

    Nu hebben ze apparatuur daar kunnen ze niet eens meer overheen kijken, en wat komt er uit als het er niet dik bovenop ligt?
    Dan zeggen ze, hou de buienradar in de gaten en zijn we ineens eigen weerman.

    9
    3
   • Modelleur 22 dec 2023 om 12:54

    “Nou gewoon omdat ze veel beter klopten”

    Behalve als het er echt toe doet
    “Na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 werd beweerd dat Pien de bevolking bewust niet had ingelicht over de radioactiviteit die bij die ramp was vrijgekomen. Aanvankelijk wist Pien zelf niet dat de nucleaire wolk richting België kwam en beweerde hij dan ook dat er geen gevaar was. Toen bleek dat er wel degelijk een probleem was, gaven het KMI en de top van de BRT hem alleen toestemming om erover te spreken in meteorologische context. Hij mocht geen paniek zaaien”

    5
    7
   • Theo 22 dec 2023 om 13:38

    Kijk, maar daar zit de overheid weer tussen.

    Bij ons werd melding gemaakt van eet geen bladgroenten terwijl het er al op zat.
    Waarom overheden zo laks doen weet ik niet, in Amerika schijnt dat nog erger te zijn.
    Terwijl de militairen over de beste weer-systemen beschikken die er maar zijn, immers weer is een heel belangrijk cruciaal aspect voor hun waar ze in principe het liefst 110% op moeten kunnen vertrouwen.

    Maar schijbaar blijven plotselinge weers veranderingen te detecteren nog altijd een moeilijk iets, ook voor de burgerluchtvaart overigens.

    Overigens je hoeft me dat niet in het vet te schrijven in geloof je wel, maar geloof ook maar dat Pien, dit van overheidswege moest doen.

    In zulke omstandigheden word alles uit de kast getrokken om het burgervolk niet in paniek te laten geraken.

    8
    3
  • johan van Leeuwen 22 dec 2023 om 11:07- Antwoorden

   Het KNMI dient zo spoedig mogelijk volledig te worden omgedoopt in Klimaat Neutraal Meteorologisch Instituut.
   Opheffen dus, zo verlos je de planeet van een boel onzin.

   14
   3
 7. PP de Groot 22 dec 2023 om 09:59- Antwoorden

  Nee, helaas niet. “Bekijk de weersverwaching” staat er bij een pijltje wat naar links wijst. Pas als je daar op klikt krijg je de weersverwaching.

  Eerst worden we geacht kennis te nemen van meningen als “Hoe ziet het Nederlandse weer in de herfst, winter, lente en zomer in de toekomst eruit? ” , “2023 zo goed als zeker wereldwijd warmste jaar ooit gemeten” en ander alarmisme.
  Opinie is blijkbaar veel belangrijker dan de weersvoorspelling voor de wereldverbeteraars die het KNMI nu bemannen.

  14
  3
  • Modelleur 22 dec 2023 om 10:11- Antwoorden

   de Groot, de berichtgeving aangaande de weersverwachting is bij wet (Jorritsma) zo geregeld omdat commerciële weerbureaus gingen klagen over een oneerlijk speelveld.

   Je trekt een veel te grote broek obv onvolledige kennis van zaken.

   8
   19
   • Cornelia 22 dec 2023 om 11:41

    Oog, splinter balk….

    8
    5
 8. Willem77 22 dec 2023 om 10:14- Antwoorden

  Kortom … er wordt alles aan gedaan om alsmaar meer wantrouwen te zaaien en dat proces te cultiveren.

  2
  0
 9. Troubadour 22 dec 2023 om 10:19- Antwoorden

  Is het ook geen vorm van gemakzucht? Een vorm van; ‘If you can’t beat them, join them? Alsof je een clubblaadje van een supportersvereniging mag volschrijven.
  Gewoon met de hakken klikken en de rechterarm recht vooruit steken.., en dat met zijn honderdduizenden tegelijk.
  Je krijgt er kippenvel van en je helpt er een land mee naar zijn ratsmodee…

  11
  4
  • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 10:50- Antwoorden

   Troubadour
   Ik begrijp nu. wat ik al vermoedde. dat een asociale trol weer misbruik had gemaakt van je naam.

   Kennelijk heeft ook die trol weinig op met pluriformiteit en is het een totalitair sujet vergelijkbaar met het hierboven beschreven journaille.

   4
   6
   • Troubadour 22 dec 2023 om 11:07

    Een asociale trol, precies wat je zegt. Hij is reeds verwijderd, zie ik. Heeft waarschijnlijk ook een perskaart vervalst waarmee hij overal op de eerste rij komt.

    5
    4
 10. Johan D. 22 dec 2023 om 10:20- Antwoorden

  Toch wel FSC hout?, hoop ik.

  1
  1
 11. PP de Groot 22 dec 2023 om 10:24- Antwoorden

  Ik ben tenslotte ook maar eindgebruiker he, de minst ertoe doende. Die als het moois op knmi.nl trouwens wel allemaal mag betalen.
  Een bouwvakker, een boer, een marktkoopman, die willen als je het KNMI open klikt het weer zien! Niet de schrijfsels van opiniemakers uit de Bilt.

  Maar ja, als je daar dan een opmerking over maakt “trek je een veel te grote broek aan” en blijkt dat het KNMI er helemaal niets aan kan doen. Uit alles blijkt gewoon dat stemmingmakerij en sturing van het grote publiek kernzaak is (geworden) bij het instituut.

  Volgens mij zit jij dichter bij het vuur dan ik, zorg er eens voor dat het weer van morgen weer prominent op pagina 1 komt!

  10
  1
  • Modelleur 22 dec 2023 om 10:36- Antwoorden

   Je ongefundeerde zwartmakerij is stuitend de Groot. Maar goed, iedereen mag tegenwoordig een meninkje hebben en dat ventileren, complotgedachten incluis.

   https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/commerciele-taken-knmi-naar-weerbureau-hws

   9
   14
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 10:53

    Modelleur
    Een klimaatdominee zwart maken? Vroeger deed een echte dominee dat zelf. Letterlijk en feitelijk.

    5
    8
   • PP de Groot 22 dec 2023 om 10:57

    Precies in de roos mijn schrijfsels!

    8
    7
   • Modelleur 22 dec 2023 om 11:26

    Was dat je doel de Groot? Wat een treurnis en ontstellende domheid stel je hier tentoon.

    8
    12
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 15:48

    Kennelijk zijn de naar beneden wijzende duimpjes niet op de hoogte van de zwart geklede dominees, fraters en priesters uit vroeger jaren. Of zouden zij de analogie met Verheggen en dominee niet zien. Voor mij ontbreekt alleen de kansel om het te kunnen zien.

    1
    9
  • F.J. Mosch 22 dec 2023 om 20:29- Antwoorden

   Wat het KNMI betreft, dat is allemaal humbug. Wat ik stuitend vind is dat ze het bestonden om een aantal hittegolven van 1947 te verdonkeremanen. Nog een blunder, dat hemelvaart stormpje, het begon met mooi broeierig weer, dus iedereen met een drijvende badkuip zat op het water; de enige die dat stormpje voorzien had, was die weerman uit den Helder, maar naar hem werd niet geluisterd; het grid van de KNMI was te grof om de storm op te merken.
   Een molenaar kan een betere weersverwachting maken, dan dat hele stelletje van de KNMI.

   1
   3
   • Modelleur 22 dec 2023 om 20:43

    de instituut?

    1
    3
 12. Frans Galjee 22 dec 2023 om 11:31- Antwoorden

  Niet nieuw die gang van zaken in de media en van al die zelfverklaarde wijsneuzen achter hun PC.
  Chaos en valse profeten het hoort allemaal bij een maatschappij in verval.
  En degenen die er wel verstand van zaken hebben komen niet meer aan bod en leunen achterover om met ‘genoegen’ dit proces te volgen. De sukkels zijn aan de macht en sommigen weten niet eens dat zij daar deel van uitmaken.

  8
  4
  • Cornelia 22 dec 2023 om 11:47- Antwoorden

   Jesaja 60,1-5

   5
   3
   • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 11:58

    Cornelia
    Is Bart Verheggen ook zo klimaat-bijbelvast. Dan mag ik hopen dat het niet zijn magere zelfgeschreven klimaatbijbeltje is.

    5
    5
  • Modelleur 22 dec 2023 om 11:58- Antwoorden

   Prima gesproken, Frans, precies in de roos.

   1
   4
 13. nico 22 dec 2023 om 11:56- Antwoorden

  Mooie filmpjes van smeltende ijsbergen die kennelijk niet aan de wet van archimedes voldoen en de zeespiegel laat stijgen. heb nu ook altijd als de ijsblokjes in mijn frisdrank smelten dan stijgt het water (niet).

  5
  5
  • Rien in Spain 22 dec 2023 om 14:40- Antwoorden

   Nico, deze eenvoudige proef is kennelijk nog niet doorgedrongen tot de klimaatwetenschappers. Die baseren zich liever op door modelleurs ontwikkelde modellen vol (mogelijke discutable) datasets, niet te doorgronden algoritmen en aannamen.

   3
   3
   • Rudy Stan 22 dec 2023 om 16:54

    Ik heb mij al dikwijls afgevraagd hoeveel van die “computermodellen” gewoon reverse engineering zijn.
    Daarvoor zijn er klimaatfanatiekelingen genoeg.

    2
    3
  • nico 23 dec 2023 om 01:14- Antwoorden

   Gezien de duimpjes zijn er mensen die geen natuurkunde gehad hebben of het niet begrijpen.
   1000 liter water weegt 1000 kilo , dat word een ijsberg en zet uit , daardoor gaat hij drijven maar weegt nog steeds 1000 kilo , het water wat de berg verplaats is gelijk aan het gewicht , dus ook 1000 kilo waardoor het water stijgt , als de berg smelt wordt dat gat in het water (1000 kg = 1000 liter) vervangen door de ijsberg en die was ook 1000 kg = 1000 liter. Dus er stijgt niets , dat is alleen geldig voor drijfijs ,niet wat op land ligt dat zorgt wel voor een stijging als het smelt.

   ”De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt, is even groot als het gewicht van het verplaatste volume aan vloeistof of gas.”
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Archimedes

   1
   1
  • Ries Verbeek 23 dec 2023 om 15:22- Antwoorden

   Het smelten van ijsbergen heeft inderdaad geen invloed op de hoogte van de zeespiegel. Maar een ijsberg is iets anders dan zeeijs, dat bevroren zeewater is. Ijsbergen ontstaan door het afkalven van gletsjers vanaf het land. Op het moment dat de ijsberg in het water plonst levert hij een bijdrage aan de zeespiegelstijging. Het daaropvolgende smelten van de ijsberg levert geen extra bijdrage meer.

   0
   0
 14. Paul Bouwmeester 22 dec 2023 om 12:26- Antwoorden

  Even terug naar het artikel:
  Griezelig…
  Bloedstollend……

  3
  2
  • Peter van Beurden 22 dec 2023 om 13:56- Antwoorden

   Paul Bouwmeester
   Triest ja. Kennelijk heeft Goebbels in de Duitse hedendaagse journalistiek een wat laat ontkiemend zaadje achtergelaten dat inmiddels uit een tot uitgegroeide monocultuur van propaganda is verworden.

   4
   2
 15. Udo in Spain 22 dec 2023 om 13:45- Antwoorden

  Goed artike en griezelig (zoals Paul Bouwmeester schreef) Omschrift precies wat ik ook hoor van mijn vrienden en familie in Duitsland.

  Heb de moeite genomen her originele artikel bij EIKE te lezen en vooraal de commentaren. Daar zie, wat ook mijn vrienden bevestigen, dat er bij de bevolking geen conformiteit heerst.
  Steeds meer mensen worden kritisch en geloven al lang niet meer wat er op TV komt of in de krant staat. Deze journalisten zijn bang voor hun baan en sommige kunstenaars, zangers enz. zijn gekocht door de media en de overheid of zijn bang niet meer gevraagd te worden en zingen hetzelfde liedje!

  Wat opvalt, dat vooral oud journalisten van ARD en ZDF, toen de top, hun mond open durven doen en ook sommige cabaretiers (zoals Dieter Nuhr).
  Mijn indruk is toch maar weer, als Duisters iets doen, doen ze het “gründlich””!
  Jammer, je zou toch moeten hebben geleerd van het verleden!
  Heel veel toemalige Oostduitsers hebben het al langer door en herkennen DDRiaanse trekken!

  3
  0
 16. Wijnand Hijkoop 22 dec 2023 om 14:55- Antwoorden

  OK… een beetje off-topic maar dat zijn jullie van mij wel gewend.
  De ontdekkingsreizen van Vahsel en Shackleton.
  https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1738192976017309699
  Op 22 december omschrijft Shackleton een plaats met open water op 74 ZB die nu mistens 400 km binnen het gesloten ijsplateau van de Weddelzee ligt.
  Hoe dan ook, de man heeft eenvoudigweg daarna de verkeerde route gekozen. Had langs de kust moeten blijven, maar sloeg voor het pakijs ‘rechtsaf’.
  Vahsel bleef langs de kust varen en kwam tot een punt op 78 ZB die in Google Earth te vinden is als Vahsel Bay. De Duitse Wikipedia wijst Vahsel Bay overigens aan op South Georgia en noemt het Vahsel Bay van Google Earth ‘Coatsland’ Hoe dan ook, op 12 januari 2012 kwam hij daar aan.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Zweite_Deutsche_Antarktisexpedition
  Men probeert daar te overwinteren, maar dat gaat fout.
  Het enige dat ik verder begrijp van Vahsel is dat hij op zijn schip, ingevroren in het ijs sterft aan syfilis.
  Terug naar het klimaat van vandaag de dag. Het is mijn conclusie dat er nu in de Weddelzee meer zeeijs is dan 110 jaar geleden.
  Ik kan hierbij overigens niet ontkennen dat de diverse historische bronnen elkaar tegenspreken en dat het één en ander ook anders kan worden uitgelegd.
  Desalniettemin, minder ijs dan 110 jaar geleden acht ik uitgesloten.

  0
  2
  • leonardo 22 dec 2023 om 16:30- Antwoorden

   “minder ijs dan 110 jaar geleden acht ik uitgesloten.”

   Ook even off-topic: verwacht jij in 2024 of volgende jaren voldoende ijs voor een Elfstedentocht? Of is dat ondertussen ook “uitgesloten”, nu het al zo’n 2 graden opgewarmd is in Friesland?

   2
   0
   • leonardo 22 dec 2023 om 16:48

    trolletje trolletje
    lekker, daar aftrekken
    onder je wolletje

    3
    4
   • Theo 22 dec 2023 om 17:32

    Ma ma Leonardo toch! :)

    4
    1
 17. Rene MH Giesen 22 dec 2023 om 15:49- Antwoorden

  Modeleur(s), deze actie en reacties van je geven mij wat inzicht in je locatie/connecties. Grappig , je zo bloot te geven tegenover mij.

  2
  6
  • Modelleur 22 dec 2023 om 16:07- Antwoorden

   Het gaat mij er vooral om dat de meelezer ziet welke onzin je verspreidt. En niet alleen hier, ook in de Pletterij. Get a life zou ik zeggen en doe wat nuttigs met je pensioen i.p.v. met het nodige zuur terugkijken op je werkbare periode.

   6
   2
 18. Henry in Zuid Afrika 22 dec 2023 om 17:57- Antwoorden

  AD IK OOK AL GEZEGD TOCH?

  https://breadonthewater.co.za/2022/02/10/so-who-is-speaking-for-the-people/

  Maar het kwam oorspronkelijk van Cees Lepair

  2
  2
 19. Rene MH Giesen 22 dec 2023 om 17:59- Antwoorden

  Modelleur, je bent echt een beetje pissig zeg , waar bijven je kerstgedachten.

  2
  4
 20. Bert Pijnse van der Aa 22 dec 2023 om 19:26- Antwoorden

  Wijnand Hijkoop ,

  uw bijdragen zijn allesbehalve off topic. Juist zeer reëel in het begrijpen van hoe de vooruitgang vorm kreeg.

  Het verhaal zou mooi passen in mijn essay ‘ het einde van de vooruitgang ‘ en de conclusie daaruit dat vooruitgang ten einde kwam met de introductie van de ‘ de economie van de energietransitie ‘ .

  Al het geleuter rondom de energietransitie, waar men zich kennelijk in wentelt, vind ik ook steeds minder interessant .

  De geschiedenis stopt niet.

  2
  0

Geef een reactie