We kunnen met gemak alle uitgestoten CO2 opvangen

Baanbrekend boek van Petrus Hoff ziet CO2 als grote zegening

Sinds gisteren weten we dat Carbon Capture and Storage (CCS) echt geen goed idee is. Het creëert niet alleen het enige reële CO2-gevaar dat bestaat: in een rampscenario tijdelijke verhoging van de concentratie naar dodelijke concentratie van 7% (200x de huidige concentratie); en ook nog eens aardbevingen waarbij de CO2 in lage concentratie gaat weglekken. Zie hier wat er in het Amerikaanse PNAS paper staat.

Dus wat te doen met de CO2 die wij mensen uitstoten? Ik maak er geen geheim van dat ik het liefst de concentratie zie stijgen naar iets van 1200ppm voordat we overschakelen op “duurzame energie”. En we zullen vanaf 2150 ook volledig draaien op biofuels. Waarom? Ten eerste wacht ons een dramatische krimp van de wereldbevolking vanaf 2050, zodat we in 2150 een belachelijke overmaat aan landbouwareaal zullen hebben. Ten tweede weten we tegen die tijd echt zeker dat ons hoog koolhydraatrijke dieet zowat alle welvaartsziekten bepaalt van Alzheimer via diabetes tot kanker en van obesitas tot depressie. Als we tegen die tijd met een weer naar 4 miljard mensen gekrompen wereldbevolking massaal eiwit en gezonde vetten zullen eten (wat slimme mensen vandaag de dag ook al doen) dan hebben we zoveel graan, maïs, rijst en aardappels over (tegen die tijd volledig automatisch door robottractors en robotboeren geproduceerd) dat we er biofuels van kunnen maken en die nog voor de helft onderaards kunnen opslaan voor de komende ijstijd!

Los daarvan: stel dat je je wel zorgen maakt over de CO2 die we nu uitstoten (in plaats van te denken: “recyclen die handel die in het carboon per ongeluk onder de grond is beland”) dan is het in feite super eenvoudig om dat gewoon te doen! Het geheim is aanplant van nieuw bos (CO2-opslag in hout) en het verrijken van uitgespoelde bodems met koolstofrijk organisch materiaal. Er zijn verschillende bioneers wereldwijd die werken aan zeer realistische plannen op dit gebied. De volledige menselijke CO2-uitstoot kan met gemak worden opgevangen als we vanaf vandaag onze schouders eronder zetten…. en dat is geen grap.

Hieronder stel ik 3 bioneers waaronder 2 Nederlanders voor in 3 boeiende video’s….. 

Bioneer John D. Liu

Peter Westerveld – Nagafoundation

Petrus Hoff Groasis Waterboxx

De laatste twee video’s tonen de twee Nederlandse “bioneers” die worden gesteund door Stichting COmON. Deze stichting stelt zich ten doel “de aarde groen te maken” en dat is voorwaar een nobel en zoals we na deze drie video’s weten ook een realistisch streven.

Waarom gebeurt het dan niet? Follow the money! COmON is niet armlastig natuurlijk, maar tegen de gezamenlijke kracht van de VN, WWF, Greenpeace, Friends of the Earth, Club van Rome, alle verziekte nationale weerinstituten van NOAA to KNMI en alle envirovakgroepen aan universiteiten kun je dan nog niet aan. Om die macht te breken is een ware Kulturkampf nodig. We moeten gaan zien dat al die clubs die spreken in termen van beperking, schaarste, bedreiging en onmogelijkheid bijna altijd een verborgen agenda van zelfverrijking en machtsvergroting nastreven. Ondernemers, bioneers en optimisten daarentegen gaan uit van mogelijkheden, kansen en oplossingen.

Dan zie je pas wat ik ooit van een Marokkaanse berggids leerde: “Il n’y a pas des problemes, que des solutions”. Laten we daar nu eens scherp op worden als burgers ten opzichte van de groepen die macht over ons (willen) uitoefenen. Als ze moeilijk kijken en zeggen dat het “zeer zorgelijk is”, dan liegen ze waarschijnlijk en hebben ze bijvoorbeeld maatjes bij de banken of in de landbouw of waar ook die ze niet willen laten stikken. En nee ook de populisten die simpele oplossingen propageren zonder ooit een bedrijf of project te hebben gerund, verdienen onze aandacht niet. Laten we voortaan luisteren naar experts met de voeten in de klei, die met particulier gefinancierde proefprojecten hebben bewezen dat ze weten waarover ze praten. En laten we die dan ons geld geven!

Stef Blok: bring it on!

Door | 2012-06-19T21:49:01+00:00 19 juni 2012|23 Reacties

23 Reacties

 1. DWK 19 juni 2012 om 14:42- Antwoorden

  Hmmm.

  Ik beklaag me hier van tijd tot tijd over de ophanden zijnde Kulturkampf in Groen-Duitsland en dan zouden “wij” …… ?

  Verder is het een hartverwarmend stuk.

 2. Andre van Delft 19 juni 2012 om 14:42- Antwoorden

  Op 30 mei sprak John Liu op TEDxWageningen. De video is nog niet beschikbaar.

  VPRO Tegenlicht van 30 april over John Liu's werk:

  httpv://www.youtube.com/watch?v=vSDTc_eLXVc&feature=player_embedded

 3. Chris Schoneveld 19 juni 2012 om 19:26- Antwoorden

  De CO2 die in het Carboon in de kool was opgeslagen verklaart niet het – geologisch gezien – abnormaal lage CO2 gehalte van onze huidige atmosfeer, want in het Jura en Krijt was het CO2 gehale in de atmosfeer nog steeds ver boven de 1000 ppm. De daling die daarna is opgetreden lijkt meer het gevolg van de enorme hoeveelheden CO2 die chemisch werden ingevangen in de enorme kalkafzettingen uit de Jura en het Krijt (welke we nu in alle Alpiene orogenen zo mooi kunnen waarnemen). Daarnaast zit een groot deel van het CO2 van toen in fossiele hydrocarbonaten die ook voor een groot deel werden afgezet in het Mesozoicum. Dat wij mensen dit nu in kleine hoeveelheden weer teruggeven aan de atmosfeer is een zegen voor plantengroei op aarde. Maar het is voor de ware environmentalist een onverteerbare gedachte dat wij mensen met onze moderne "lifestyle" ongewild iets goed doen voor de natuur.

 4. Chris Schoneveld 19 juni 2012 om 19:34- Antwoorden

  Bij nader inzien, "hydrocarbonaten" is waarschijnlijk geen Nederlandse term, dus laten we er maar "koolwaterstoffen" van maken.

 5. Hajo Smit 19 juni 2012 om 22:29- Antwoorden

  @Chris: ja goede correctie. Ik ken die theorie ook en die is best zorgelijk meen ik want de tendens is toch dat de CO2 concentratie door dat chemische afvangen steeds verder zou dalen zonder ons ingrijpen.

  En inderdaad die gedachte is onverteerbaar voor de milieubeweging. Hun grootste nachtmerrie is de Kusnetz curve die zegt dat het milieu per definitie zeer schoon zal zijn en de natuur zeer rijk als de hele wereld super welvarend (en dus consumptief) is geworden.

 6. Scarface 19 juni 2012 om 23:07- Antwoorden

  "De volledige menselijke CO2-uitstoot kan met gemak worden opgevangen als we vanaf vandaag onze schouders eronder zetten…. en dat is geen grap."

  Beste Hajo,

  Dit is nou precies wat de Warmista's willen bereiken. Dat iedereen maar denkt dat de menselijke CO2-uitstoot een rol van betekenis speelt. Neem me niet kwalijk, maar in een opwarmende fase zal de natuurlijke CO2-uitstoot sowieso toenemen. En de natuur zorgt al voor 95% van de uitstoot. Je moet oppassen dat je niet in de valkuil stapt die de Warmista's zo vakkundig hebben gegraven. Houdt het hoofd koel en laat ze er over een tijdje ZELF in vallen.

  De menselijke CO2-uitstoot is irrelevant!

  Groeten,

  Scarface

 7. Niek Rodenburg 20 juni 2012 om 07:19- Antwoorden

  Interessant opmerking van Staatssecretaris Ben Knapen van BZ in het FD van vanmorgen.

  Over Rio+20 zegt hij:

  De onderwerpen die op de Rio-top de revue passeren (honger, schaarste aan grondstoffen en verdeling van welvaart) zijn concreter dan de vraag of de aarde wel of niet opwarmt met een paar graden.

  Je kunt zeggen wat je wilt, maar het gedachtegoed van de sceptici begint navolging te krijgen.

  In het hele artikel, Rio-top bol van goede bedoelingen, komt niet één keer het woord CO2 voor.

 8. Niek Rodenburg 20 juni 2012 om 07:36- Antwoorden

  En dan die paginagrote advertentie van de KLM ism. het WWF.

  Wij vliegen op duurzame biofuel. U toch ook?

  Nou nee, meneer KLM.

  We hebben zojuist besloten om niet meer met de KLM te vliegen zolang er biobrandstoffen in die kisten gaan.

  En dat 'We' slaat op drie families.

  Er zijn legio alternatieven.

 9. Ivo 20 juni 2012 om 08:21- Antwoorden

  Dat is wel een heftige reactie op hergebruik van frituurvet

 10. Niek Rodenburg 20 juni 2012 om 09:07- Antwoorden

  Dat is wel een heftige reactie op hergebruik van frituurvet

  Vind je?

  Het is niet alleen frituurvet dat gebruikt wordt, maar ook afval dat omgezet wordt in biobrandstof.

  Afval, waar nogal eens fraude mee wordt gepleegd omdat er giftige rommel tussen zit dat men graag kwijt wil.

  Gezien de huidige biobrandstof hype letten de autoriteiten kennelijk niet zo op de samenstelling van de aangeboden biomassa.

  Bovendien is vastgesteld dat het gebruik van biobrandstoffen de CO2 uitstoot niet verlaagt zoals algemeen beweerd wordt, maar juist vergroot.

  Biobrandstof is drie tot vijf maal duurder dan traditionele vliegtuigbrandstof.

  Als de KLM/AirFrance concurrerend wil werken dan moeten ze dit vooral niet doen, want de hogere kosten voor de brandstof worden doorberekend aan de passagiers.

  Luchtvaartmaatschappijen mekkeren al jaren over de hoge prijzen voor kerosine. Nu gaat men het nog duurder maken met het omgebouwde diamantvet.

  Ik vind het hele biobrandstof gebeuren rondom de KLM niets anders dan een hele dure publiciteits stunt omdat de biobrandstof bijgemengd wordt en slechts door 1 motor wordt gebruikt.

  Als je dan zo nodig op afgewerkte patatolie wil vliegen stop dat dan in alle motoren, maar dat is te duur voor de KLM en/of ze durven het risico van pech niet aan.

  Gelukkig zijn er legio alternatieven op onze vliegroutes.

 11. Neven 20 juni 2012 om 10:01- Antwoorden

  Een van je betere stukken, Hajo.

 12. Niek Rodenburg 20 juni 2012 om 13:19- Antwoorden

  Zit Wubbo niet in Rio?

  Ockels gaat hoogvliegen op de Maasvlakte:

  http://www.cobouw.nl/nieuws/e-installatie/2012/06

  Mits er natuurlijk wind staat.

 13. DWK 20 juni 2012 om 13:41- Antwoorden

  Richard Tol

  legt het nog een keer uit in de krant en bij Marcel.

  Groene Groei is boerenbedrog; een puntige special voor alle campagneleugenaars van Roemer tot Blok en van Sap tot Samsam.

  http://www.staatvanhetklimaat.nl/2012/06/20/richa

 14. Neven 20 juni 2012 om 22:42- Antwoorden

  Ik heb de filmpjes gekeken en die vind ik alle drie geweldig. Hier is er ook nog eentje van een project in Jordanië: Greening the Desert.

 15. André van Del 21 juni 2012 om 02:24- Antwoorden

  Neven's video over Jordanië ingebed (mbv "httpv:"):

  httpv://www.youtube.com/watch?v=8gPvsl9ni-4

  Stel je eens voor dat het geld van ontwikkelingshulp en van de onzinnige en corrupte CO2 windhandel was geïnvesteerd in deze fantastische groene projecten…

  dan zou de milieubeweging zo goed als zonder werk zijn komen te zitten; vandaar dat die niet zo happig is.

 16. Hajo Smit 21 juni 2012 om 10:39- Antwoorden

  @Neven: vinden we hier dan een terrein waar we elkaar kunnen ontmoeten? Dat zou dan een moeilijk bevochten uitkomst zijn van 3 jaar intensief bloggen en reageren….

  Want ik verzet me hevig tegen de (Bas van Geel-)dooddoener dat CO2-klimaat een hoax is maar dat we wel heel snel een duurzame energietransitie moeten hebben (zie ook het verhaal van Richard Tol op staatvanhetklimaat.nl)….. als consensus tussen sceptici en alarmisten. De protesten in Rio tonen aan dat "duurzaamheid" een nog veel erger conundrum is dan AGW.

  Dus: blijkbaar vinden we nu hier bij "het vergroenen van de planeet" en daarmee het eigenlijk volledig ophouden te lullen over CO2 en klimaat…. (en wat mij betreft ook over arctic sea ice) en gewoon handen uit de mouwen met projecten die we NU kunnen doen zonder ons te laten beangstigen door de angstindustrie over rampen die steeds als een pot aan de regenboog 50 jaar vooruit liggen ("within one or two generations we will all be roasted")….

  Shake hands? Dan kunnen we doorgaan met het bouwen aan de principes van een "nieuwe milieubeweging"

 17. Hajo Smit 21 juni 2012 om 11:07- Antwoorden

  Ik zit nu die video van Neven te bekijken…. en heb daar ook zo mijn gedachten over:

  – het is absoluut zeker dat al dit soort "greening" projecten eindeloos veel sneller zouden verlopen bij een CO2-concentratie van zeg 1200ppm.

  – het lijkt me niet dat de wereld in de toekomst zit te wachten op groepjes "zigeuners" met elk hun eigen NGO die hun "greening the desert" project financiert en waarmee net een beetje groenten voor een paar families kan worden geproduceerd

  – het beeld moet toch wel zijn dat tzt water weer overvloedig beschikbaar wordt zodra we voldoende goedkope energie hebben (kerncentrales??) om aan de kust massaal water te desalineren. dan kunnen we ahw "de rivieren omkeren" en massaal zoet water de woestijn in laten stromen.

  – wat is een mooier beeld: dat pastorale gedoe met duivenpoep op de vierkante meter? of grootschalige bevloeide "industriele" landbouw waardoor je midden in de woestijn met gemak een tweede Las Vegas kunt voeden en welvarend kunt maken…? Ja als kind zou ik gezegd hebben…. doe maar die hutjes en die akkertjes…. nu met 4 schoolgaande kinderen zeg is: doe maar een grote urbane agglomeratie met alle voorzieningen gevoed door industriële landbouw….

  Wie reageert?

 18. DWK 21 juni 2012 om 13:49- Antwoorden

  Ik … je hoeft

  er bij mij maar een kwartje in te gooien 🙂

  Daar zit ‘m natuurlijk de kneep. Neven denkt aan autarchie. Maar dat kun je wel op je buik schrijven. Zodra projecten als die van Westerveld succesvol zijn en een hoge vlucht nemen heb je de poppen aan het dansen: meer beef, “worstjes”, handel, export, tv’s, Ipads, auto’s, gezondheidszorg, scholen, universiteiten, reizen, verre reizen en misschien zelfs voor een enkele geluksvogel een pc met echte houten schrijftafelbiologenkast.

  Dat kan nooit de bedoeling zijn.

 19. Niek Rodenburg 21 juni 2012 om 14:19- Antwoorden

  – wat is een mooier beeld: dat pastorale gedoe met duivenpoep op de vierkante meter? of grootschalige bevloeide “industriele” landbouw waardoor je midden in de woestijn met gemak een tweede Las Vegas kunt voeden en welvarend kunt maken…? Ja als kind zou ik gezegd hebben…. doe maar die hutjes en die akkertjes…. nu met 4 schoolgaande kinderen zeg is: doe maar een grote urbane agglomeratie met alle voorzieningen gevoed door industriële landbouw….

  Wie reageert?

  Ik.

  Het doet me denken aan de Negev woestijn in Israël. De benaming woestijn is ooit gegeven omdat er per jaar minder dan 200 mm regen valt. Het was één grote zandvlakte met rotsen, bergen, stenen, stof, stof en nog eens stof.

  Moet je nu eens zien.

  De ontwikkeling van de Negev tot hèt land- en tuinbouw bouwgebied van Israël hebben de huidige bewoners te danken aan de eerste premier van het land David Ben Goerion.

  Hij hield van de uitgestrekte vlakten van de Negev Woestijn en had de wens de woestijn te laten bloeien.

  En of dat uitgekomen is.

  Een gigantische groenten- en fruitschuur van Israël, met een wetenschappelijk instituut voor woestijnonderzoek, tientallen dorpen, prachtige natuurgebieden en een gebied met watervallen waar de natuur verschrikkelijk mooi is.

  Dit was ooit een onbewoonbaar gebied waar zelfs een kamelendrijver niet doorheen wilde lopen.

  Als mensen willen, dan komt hun droom uit.

  Zo heb ik ook een droom, namelijk dat tienduizenden mensen in het district Kilwa in Tanzania ooit weer hun eigen land- en tuinbouw kunnen bedrijven.

  Hun bestaan is hen vier jaar geleden ontnomen door een stel eco criminelen en randfiguren waarvan de enige daad is geweest het gebied op een massale manier te ontbossen en de plaatselijke bevolking te beroven van de natuurlijke hulpbronnen.

  Mijn droom is om in dit gebied een coöperatie van boeren op te richten die op de door Bioshape kaalgeslagen voormalige tropische bosgebieden aan land- en tuinbouw kunnen doen.

  Mensen zijn er zat en ze zijn niet te beroerd om te werken als ze maar een vooruitzicht op een menswaardig bestaan hebben.

  Een vooruitzicht dat hen door het bedrijf waar Jan Paul van Soest toezicht op moest houden, Bioshape, werd ontnomen.

  I have a dream….

 20. Turris 23 juni 2012 om 00:02- Antwoorden

  Precies, Israël is het grote voorbeeld van industriële landbouw in de Negev. Vroeger was er nauwe samenwerking met Wageningen, dat dorp is tegenwoordig woordvoerder voor Hamas.

 21. Arnout 23 juni 2012 om 13:18- Antwoorden

  Een gebied uit filmpje 2 op google maps: -2.785674,37.280087 .. denk ik 🙂

 22. Turris 24 juni 2012 om 00:24- Antwoorden

  Coöperatieve commerciële boerderijen in Israël heten Kibboets. De werknemers zijn (veelal) aandeelhouder (hoewel dat steeds meer afneemt).

  Coöperatieve commerciële boerderijen is in de Negev een duurzame formule voor succes gebleken om dorre woestijn in agrarische natuur te kunnen veranderen.

  De "vruchtbare" gronden in de Negev zijn anno 2012 vrijwel geheel in cultuur gebracht. zie:

  http://www.israelimages.com/see_image_details.php

  Mijn bijna retorische vraag: Waarom investeren superrijke Arabische broeder-/nabuurlanden niet in de Palestijnse Gaza/Westbank en de vrienden van Israël vanuit de USA wél in Israël/Negev?

  Het blijkt dat succesvolle natuurpolitiek de bepalende factor is in de Negev, maar ook in het negatieve geval van Tanzania/Kilwa-district.

 23. Bart Combee 15 februari 2016 om 13:21- Antwoorden

  Als er een tunnel wordt gemaakt, en je wilt de CO2, van de auto’s die door de tunnel rijden, opvangen. Op welke manier moet je dat dan doen om te zorgen dat het bovengronds CO2 vrij is? En op welke manier kan je die CO2 dan het beste gebruiken?

  ps: nodig voor een schoolproject.

Geef een reactie