‘Groen’ energiebedrijf Rabobank doet energierekening Bonaire exploderen

Was er dankzij alle ‘groene’plannen op Bonaire vorig jaar 24 augustus al stroomuitval. Nu blijkt ook dat dankzij alle ‘groene’energie uit windmolens van Ecopower (eigendom Rabobank, de WNF-bank) de stroomrekening omhoog moet met 50 procent, zo meldt de Wereldomroep.

  We herhalen: 50 procent hogere energierekening dankzij een windmolenpark.

De reden?
De exploitatiekosten van het windmolenpark van Ecopower vallen vele malen hoger uit dan voorzien. (= ze werden veel te rooskleurig afgeschilderd om gesubsidieerde roofkapitalisten hun zin te laten krijgen) Dit na uitspraak van een arbitragecommissie, en beroep is niet mogelijk. Bonaire is in het klein, wat Groentopia in Europa kan uitrichten. We citeren:

Dit zal enorme gevolgen hebben voor de Bonaireaanse bevolking. “Dat is natuurlijk desastreus voor de samenleving. De meeste burgers kunnen dat niet opbrengen. De klap komt dubbel hard aan want winkels en bedrijven zullen hun hogere energiekosten moeten doorberekenen in hun prijzen. Ook voor de toerist wordt Bonaire duurder.”

Het bestuurscollege van Bonaire gaat naar alternatieven zoeken om de kosten te drukken. Er zal contact worden opgenomen met de Rabobank (de eigenaar van Ecopower) om te kijken wat de mogelijkheden zijn.


Voor de Groene Zaak: Ecopower won afgelopen jaar een contract om ‘100 procent hernieuwbare energie’op te wekken. Het is natuurlijk logisch dat een eiland dat enkel op dieselgeneratoren draaide ook iets met wind doet. Maar je ziet dus wat dit met de prijs doet.

Door | 2012-08-17T10:56:07+00:00 17 augustus 2012|27 Reacties

27 Reacties

 1. Rypke 17 augustus 2012 om 11:59 - Antwoorden

  De plannen voor Groentopia op Bonaire zijn ontworpen door Econcern
  http://edinenergydev.nrel.gov/pdfs/bonaire_sustai

  Wat was daar ook maar weer mee aan de hand, Niek?

 2. JanWaalwijk 17 augustus 2012 om 12:19 - Antwoorden

  Gansje Sap kakelt (sorry, gakt) vrolijk het Windmolen Evangelie vanochtend aan iedereen die het maar (niet) horen wil…..

 3. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 13:42 - Antwoorden

  De plannen voor de verhoging van de energierekening met meer dan 50% werden eind vorige week door gedeputeerde Burney Elhage bekend gemaakt.

  Hij kwam met veel tam tam op voor de bevolking van Bonaire.

  Zie ook:

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-227-stroom-o

  Vandaag werd bekend dat deze Burney betrokken is bij één van de grootste fraude- en corruptiezaken van de afgelopen 30 jaar op Bonaire. In samenwerking met een paar zware ex criminelen uit de buurt van Apeldoorn waarvan de opvallendste taak was een regen van faillissementen achter zich te laten.

  Dit is een beerput waar de BioShape beerput vergeleken niets bij is.

  Als justitie op Bonaire deze zaak tenminste wil oppakken en dat is nog maar de vraag.

  Ik zou er met ons onderzoeksteam zo in willen duiken en een zwartgeld highway tussen Nederland en 'de West' bloot willen leggen.

  Helaas is er even een chronisch tijdgebrek waardoor dit een paar maanden op de plank moet blijven liggen.

  In de tussentijd verzamelt onze man op Curacao wel de nodige informatie.

  Hij kwam al met de mededeling dat voormalige directieleden van Bioshape wellicht in Suriname betrokken zijn met de kap van tropische bossen via een Belgische onderneming waarvan de directie uit een paar stromannen uit Zuid Limburg bestaat.

  Wat is de wereld toch klein.

  Deze website is te klein om straks alle onthullingen te publiceren.

  Intussen zou ik de bestuurders en bevolking van Saba en Sint Eustatius willen waarschuwen voor het kadootje dat ze vorige maand van minister Verhagen ontvingen: voor elk eiland drie grote windturbines als geschenk van de Nederlandse regering…..Als jullie over een paar jaar een betaalbare energierekening willen dan moet je die windmolens direct terugsturen naar Den Haag. Frankeren zonder postzegel.

 4. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 13:51 - Antwoorden

  Rypke schreef:

  Wat was daar ook maar weer mee aan de hand, Niek?

  Econcern dus.

  Man man, breek me de bek niet los.:)

  Een staaltje creatief boekhouden daar waar de muizen geen pap van lusten.

  Vrijwel het complete ex management van Econcern is nu betrokken bij Typhoon Capital.

  Ik suggereer niets maar het is opvallend daar waar de subsidiepotten met miljarden gevuld klaar staan, deze managers in de buurt zijn.

  Behalve dan de Entrepreneur van het jaar 2007, Ad van Wijk, de ex CEO van Econcern.

  De TU Delft wist niet hoe snel ze deze groene hulk binnen moesten halen om eerstejaars studenten te indoctrineren in de duurzame energietechniek.

  Ik zal er een blog van maken en volgende week hier publiceren. Dan heb ik nog even de tijd om precies uit te rekenen of de Rabobank er bij het faillissement van Econcern nu € 100 miljoen of € 200 miljoen is ingeschoten.

  Het is mij overigens een raadsel waarom de voormalige directie geen bestuurdersaansprakelijkheid wordt aangewreven. Immers het creatieve boekhouden was van een zodanig bedenkelijk niveau dat het faillissement van Econcern en z'n bijna 100 dochterondernemingen er rechtstreeks het gevolg van was.

 5. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 14:13 - Antwoorden

  Jan Waalwijk schreef:

  Gansje Sap kakelt (sorry, gakt) vrolijk het Windmolen Evangelie vanochtend aan iedereen die het maar (niet) horen wil….

  Voor iedereen die over het succes van windmolens wil lezen moet even op de website van Kees le Pair kijken:

  http://www.clepair.net/CBS-aug2012nl+eng.html

  In zijn onderzoeksrapport worden haarfijn de zegeningen van de windmolen blootgelegd. Tot op het kilowattuur niveau wordt voorgerekend hoeveel fossiele energie er met windmolens bespaard wordt.

  Mevrouw Sap moet het rapport welhaast kennen want het is ook naar regering en parlement gestuurd.

  Daarom snap ik haar Windmolen Evangelie van hedenmorgen niet zo.

  Haar actieprogramma "Met de wind in de rug" dat ze vandaag op de Noordzee bij een Nuon windparkje lanceerde houdt geen enkele rekening met de invloed die megawindparken hebben op ons klimaat.

  Dit wil het clubje van mevrouw Sap:

  GroenLinks wil energiebedrijven verplichten een jaarlijks oplopende hoeveelheid Noordzeestroom te leveren.

  GroenLinks doet in het actieplan voorstellen om te komen tot 10.000 megawatt (MW) wind op zee in 2020. Dat levert ruim 54.000 banen op en schone stroom voor ruim 9 miljoen huishoudens.

  Op dit moment hebben we 228 MW wind op zee. GroenLinks wil in de wet regelen dat de energiesector ervoor zorgt dat we in 2013 500 MW aan nieuwe windmolens bouwen. In 2014 872 MW en van 2015 t/m 2020 elk jaar nog eens 1400 MW per jaar.

  Beste mevrouw Sap. 54.000 banen? U gelooft vast nog in sprookjes. 9 miljoen huishoudens? Meent u het echt of is dit voer voor de pers?

  In het rapport van Kees le Pair, u moet beslist uw postvakje even legen, staat dat het rendement van een windpark slechts 8.7% is.

  Die negen miljoen huishoudens worden dan plotseling een stuk minder, mevrouw Sap.

  Als u bij een bank zou werken en op deze manier de cijfers zou presenteren was u al lang de straat opgeschopt zonder gouden handdruk.

  U pleegt volksverlakkerij in optima forma mevrouw Sap, een politica onwaardig. U liegt om electoraal te scoren.

  U lijkt een exponent van het ex management van Econcern. U goochelt op dezelfde wijze als Econcern met cijfers, maar dáár trok de Rabobank schielijk de stekker eruit toen dat zichtbaar werd en ging Econcern failliet. U blijft echter door rommelen alsof u denkt dat u met een stel randdebielen te maken heeft.

  Een vergrijp dat vraagt om aangifte bij justitie.

  Nog een vraag.

  Waar haalt u de minstens € 125 miljard vandaan die dit stormachtige actieplan gaat kosten?

  Bij de banken?

  Die kijken wel uit om mede verantwoordelijk te worden gesteld voor een naderende klimaatverandering die de door hen gefinancierde windparken veroorzaken.

  Bij de belastingbetaler dus.

  Je kunt dan nog zo de wind in de rug hebben, als je in de toekomst elke dag met je paraplu op moet lopen omdat die windparken op de Noordzee daarvoor verantwoordelijk zijn, heb je niets aan dit soort onzinnig actieplannen.

  Gelukkig haalt u bijna geen zetels meer na 12 september….

 6. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 15:20 - Antwoorden

  Hier word ik ook zo moe van.

  Van die rapporten van het PBL:

  5 voorwaarden om Nederlandse economie te vergroenen

  op

  http://www.energieoverheid.nl/2012/08/16/5-voorwa

  Het zou me niets verbazen als Nederland uiteindelijk aan het langste eind trekt, juist omdat het is achtergebleven met het vergroenen van de economie.

  Vergroenen kost honderden miljarden en verarmt de economie.

  Kijk naar Duitsland waar grote industriële bedrijven uit de metaalsector moord en brand schreeuwen en zelfs dreigen hun werkzaamheden naar buiten Duitsland te verplaatsen naar landen waar de energie goedkoper is.

  Als alle landen om ons heen uiteindelijk zo groen zijn als de hulk, zo arm zijn geworden als een Afrikaanse economie, dan vieren wij feest omdat we zo verstandig waren het schaarse geld niet in bodemloze putten als wind en biomassa te storten.

 7. boels069 17 augustus 2012 om 15:22 - Antwoorden

  Niek Rodenburg schreef onder meer:

  "Ik suggereer niets maar het is opvallend daar waar de subsidiepotten met miljarden gevuld klaar staan, deze managers in de buurt zijn."

  Suggestie: het hebben van ambtelijke en politieke vriendjes en vriendinnetjes die in eerste instantie dienen als tipgevers en vervolgens de markt opgaan als handelaren in mantels der liefde.

  Zie ook:

  "GroenLinks twijfelt niet aan integriteit raadslid in opspraak"
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/arti

 8. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 15:45 - Antwoorden

  boels schreef:

  Suggestie: het hebben van ambtelijke en politieke vriendjes en vriendinnetjes die in eerste instantie dienen als tipgevers en vervolgens de markt opgaan als handelaren in mantels der liefde.

  Die hele club is zo politiek corrupt en frauduleus, dat wil je niet weten.

  Die mevrouw uit Rotterdam is een politiek vrindinnetje van mevrouw Sap. Om die reden twijfelt die partij niet aan de integriteit van het Rotterdamse raadslid.

  Ik kwam van de week nog langs een windmolen op de kruising A4/A44 waar de naam van het bedrijf van de Rotterdamse mevrouw op staat. De windmolen stond stil.

  Ik mag hopen dat het een voorbode is van de gang van zaken bij deze club sinterklazen.

  Ik herhaal het nog maar een keer:

  Er is in Nederland nauwelijks een sector te vinden die zo door en door corrupt is, waar zoveel faillissementen zijn en waar zoveel fraude wordt gepleegd, als deze duurzame sector.

 9. TINSTAAFL 17 augustus 2012 om 16:02 - Antwoorden

  Hier is het faillissement verslag van het luchtkasteel Econcern….

  http://www.wijnenstael.nl/faillissementen/Econcer

  Interessante lectuur.

 10. boels069 17 augustus 2012 om 20:16 - Antwoorden

  Jammer dat de curator nog niet toe is aan het "vonnis" over hoe het allemaal had kunnen gebeuren.

  De dan verantwoordelijk verklaarden gaan gewoon elders door.

 11. Niek Rodenburg 17 augustus 2012 om 21:06 - Antwoorden

  boels schreef:

  Jammer dat de curator nog niet toe is aan het “vonnis” over hoe het allemaal had kunnen gebeuren.

  De dan verantwoordelijk verklaarden gaan gewoon elders door.

  Er worden heel wat (persoonlijke) belangen beschermd boels. Je wilt niet weten hoe het er in dit curatoren wereldje aan toe gaat. Een diepgaand onderzoek zeer waard, maar de tijd ontbreekt me.

  Het punt is ook dat in het geval Econcern er nauwelijks te bewijzen valt wie persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld en dat bewijs heb je wel nodig voor een eventuele rechtszaak.

  Ik ken de leden van de Raad van Commissarissen van een grote fabriek in het oosten van het land die jaren geleden failliet is gegaan door wanbestuur. De leden waren stuk voor stuk professoren met kapitale landhuizen in Aerdenhout, Vogelenzang, het Westland, die omgeving.

  Bij al die knapen is beslag gelegd op huizen in binnen- en buitenland, inboedel, tientallen dure PC Hoofdtrucks en inkomens omdat in de boekhouding van het betreffende bedrijf overduidelijke signalen stonden wie wat had geflikt. Dat kom je zelden tegen maar was uiteindelijk wel de aanleiding voor veel persoonlijk leed bij deze figuren. Hun eigen schuld zogezegd.

  Dat bijna het complete management van Econcern een andere baan heeft gevonden is tekenend voor dit wereldje. Het is zo klein. De één richt een bedrijfje op, meestal een financieringsmaatschappijtje en trekt collega B aan als mede directeur. Het is opvallend dat er altijd veel geld zit bij dit soort lieden. Op zich niets mis mee als iemand veel geld heeft, maar het roept wel vragen op over de oorsprong.

  Dat het Econcern faillissement zich uiteindelijk toch tegen hen keert zie je nu bij Typhoon Capital gebeuren.

  Vanwege dit Econcern verleden van nagenoeg het hele Typhoon management is het bedrijf er in de afgelopen twee jaar nog niet in geslaagd om banken te interesseren om een paar miljard in Typhoon te stoppen.

  Wat wil je ook. De banken kregen indertijd van het Econcern management de schuld van het faillissement. Je moet maar durven.

  Vind je het dan vreemd dat er geen bank meer in Typhoon is geïnteresseerd?

  In plaats daarvan strikken ze een vuilnisman uit Alkmaar. HVC werd bereid gevonden om € 75 miljoen in Typhoon te stoppen.

  Waarom HVC zul je denken?

  Omdat de aandeelhouders van HVC ongeveer 60 gemeenten en provincies in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland zijn, die niet geheel bij toeval in het bezit waren van een paar miljard die ze verdiend hadden met de verkoop van hun NUON aandelen.

  Maar het lukte HVC niet om daar ook maar één cent los te peuteren.

  Overigens maakte HVC gisteren bekend dat er tien procent van de vaste medewerkers ontslagen worden vanwege de slechte resultaten.

  Ik lees overal dat huisvuil goud waard is, maar kennelijk niet bij HVC.

  Dat gaat ten onder aan alle duurzame experimenten die het bedrijf probeert op te starten. Je ziet ze er als het ware op afstevenen.

 12. boels069 18 augustus 2012 om 00:38 - Antwoorden

  In het VK kan een rechter een persoon verbieden om voor een bepaalde tijd (of voor goed) een leidende positie in een bedrijf te bekleden.

  Het zou goed zijn om dit ook in NL te introduceren.

  Notoire wanbeleiders richten hier te veel schade aan.

 13. pascal 18 augustus 2012 om 13:51 - Antwoorden

  Het zit allemaal net even wat gecompliceerder dan het artikel zegt. Er is ook een energiecentrale helemaal afgebrand. Hierdoor moest geinvesteerd worden in nieuwe energiebronnen. Vervolgens is het afgelopen jaar een periode geweest met bijna geen wind. Komt een keer in de 50 jaar voor. En er was een onenigheid over wat betaalt moet worden voor de stroom van de windmolens waardoor de kosten omhoog vlogen.

 14. boels069 18 augustus 2012 om 14:28 - Antwoorden

  "Daarbij heeft men het eigen bedrijf, WEB, aan de kant geschoven en Ecopower een monopolie positie gegeven om stroom op te wekken. Daarbij is de belofte gedaan dat de tarieven met 20 procent zullen dalen, wanneer Ecopower operationeel wordt. "
  http://www.amigoe.com/antillen/123839-oppositie-w

  Welk marsmannetje of vrouwtje heeft die belofte gedaan?

 15. Niek Rodenburg 18 augustus 2012 om 16:36 - Antwoorden

  De verhouding tussen WEB en Ecopower is er één die louter bestaat uit corruptie en fraude.

  Een pure machtsstrijd die over de ruggen van de bevolking van Bonaire wordt uitgevochten, met medeweten en -werking van de overheid.

  Het hele staatsapparaat is eveneens door en door corrupt.

  Ook op individuele leden van de arbitragecommissie die oordeelde over het geschil tussen het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower is kritiek.

  Zij zouden her en der belangen hebben en niet onafhankelijk zijn.

  Probeer in zo'n omgeving eens op een eerlijke manier zaken te doen. Het is ondoenlijk.

  Witwassen, zelfverrijking, duistere grondtransacties, politici die zich laten omkopen, you name it.

  De rol van minister Hans Hillen in deze zaak is niet onomstreden.

  Hij was adviseur van het bestuurscollege en sprak regelmatig met politicus Booi die door justitie verdacht wordt van grootschalige fraude en corruptie. Booi geldt als de belangrijkste politicus van Bonaire van de afgelopen decennia.

  Het justitieel dossier dat recent naar het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen is gestuurd, staat bol van de aanwijzingen dat er op Bonaire langdurig en op grote schaal corruptie heeft plaatsgevonden.

  Nederlandse ondernemers profiteerden naar hartelust mee.

  De afgelopen jaren werden vele honderden miljoenen geïnvesteerd in vastgoed, horecacomplexen en toeristische trekpleisters.

  In het dossier duikt bijvoorbeeld de naam op van de gebroeders Hans en John den Besten uit Epe, die nauwe banden onderhouden met Booi. Ze zijn omstreden, onder meer vanwege een reeks faillissementen in Nederland. John den Besten verhuisde na zijn persoonlijke faillissement naar Bonaire, waar hij een riant leven leidt. Tegen beide voormalige horeca-ondernemers heeft ABN Amro aangifte gedaan van fraude waarbij ze € 12,2 miljoen zouden hebben verduisterd.

  De schade die door hun faillissementen is berokkend bedraagt meer dan € 100 miljoen. Nog eens 125 schuldeisers gingen tezamen voor € 6 miljoen het schip in.

  Als je hier in Apeldoorn bij een willekeurige horecazaak naar binnen stapt en vraagt of ze de gebroeders den Besten kennen mag je blij zijn als je weer ongeschonden naar buiten kunt lopen.

  Ook andere Nederlanders zouden hebben geprofiteerd door met hulp van corrupte, zich zelf verrijkende politici honderden miljoenen euro’s op voordelige wijze te investeren in vastgoed en horeca op Bonaire.

  Die jongens den Besten kwamen ook in ons onderzoek naar BioShape al om de hoek kijken. We kregen namelijk betrouwbare en controleerbare informatie dat er op Curacao een financieringsmaatschappijtje zit dat nauwe banden onderhoudt met één van de directieleden van BioShape.

  Man, man, als je van beerputten houdt zit je hier goed, want ook de advocaat van de gebroeders den B. is niet onomstreden. Hij wordt er namelijk van verdacht enkele valse getuigenverklaringen op papier te hebben gezet. Ik weet niet of de Raad van Discipline over die zaak al een uitspraak heeft gedaan.

  En dan zijn er nog wat Nederlandse banken. Jammer dat ik zo weinig tijd heb om er dieper in te duiken. Misschien binnenkort na de finale over BioShape.

 16. Niek Rodenburg 18 augustus 2012 om 18:51 - Antwoorden

  Rypke schreef:

  De plannen voor Groentopia op Bonaire zijn ontworpen door Econcern

  Tja, de plannen voor een fictief duurzaam eiland, één jaar voor het faillissement van Econcern gemaakt.

  Het document, ontsproten aan de hersenspinsels van Ad van Wijk, toont een stel bedrijven waarvan driekwart inmiddels failliet is.

  Het document is louter en alleen gemaakt om indruk te maken op de financiers, om geld, heel veel geld los te peuteren. Toen was eigenlijk al bekend dat het binnen één jaar afgelopen zou zijn met Econcern.

  In een uiterste poging trachtte van Wijk ook nog bij minister Cramer een paar miljoen los te weken, maar zij gaf niet thuis. Dat is één van de weinige goede daden die JC heeft ooit heeft verricht.

  Voor de rest stelde het eilandontwerp niets voor, zoals alles wat Ad van Wijk bedacht.

  Ik begrijp nog steeds niet dat zo'n man in zo'n fantasiewereld kon leven.

 17. TINSTAAFL 18 augustus 2012 om 19:19 - Antwoorden

  Man, man, als je van beerputten houdt zit je hier goed, want ook de advocaat van de gebroeders den B. is niet onomstreden.

  Tja, lees deze brief maar eens…

 18. Niek Rodenburg 18 augustus 2012 om 22:53 - Antwoorden

  @tinstaafl

  Crimategate.nl 🙂

 19. DWK 19 augustus 2012 om 10:21 - Antwoorden

  Bonaire;

  wat doen ze daar nou helemaal met stroom? Airco, koelkast en misschien op een frisse avond terrasverwarming. Dingen die hier bijna verboden zijn.

  Zet daar nou eens zo’n kleine kerncentrale neer.

 20. Rypke 19 augustus 2012 om 12:16 - Antwoorden

  Beste Niek, volgens mij is Ad van Wijk nu wel gasthoogleraar geworden aan de TU Delft. Hij doet toch iets goed, al was het alleen al de verzorging van zijn eigen PR

 21. Niek Rodenburg 19 augustus 2012 om 12:31 - Antwoorden

  Rypke, het enige dat AD van Wijk zijn studenten vertelt is dat alle huishoudens in Nederland hun beltransformator moeten uitzetten. Dan kunnen er twee fossiele centrales gesloten worden.

  Als van Wijk bij de Tu Delft ontslag zou nemen dan bespaart dat de Nederlandse belastingbetaler direct drie ton.

  Deze man is volstrekt wereldvreemd wat mede oorzaak was van het faillissement van Econcern.

 22. boels069 19 augustus 2012 om 12:52 - Antwoorden

  "Prof. Dr. Ad van Wijk (1956) is one of the most influential sustainable energy entrepreneurs and innovators in Europe."

  Bescheidenheid valt hem niet te verwijten en schuldgevoel ook niet.

  Lees verder:
  http://www.profadvanwijk.com/biography/

 23. Ivo 19 augustus 2012 om 13:16 - Antwoorden

  Rabobank. Was dat niet de bank van onze groengoeroe Wijffels? Maar hij was inmiddels vertrokken maar zijn geest waart rond.

 24. Rypke 19 augustus 2012 om 15:16 - Antwoorden

  Beste Ivo: de geest van Wijffels? Vlak ook Bart Jan Krouwel niet uit, die nu één van de 'green deals'van de overheid heeft binnengesleept, samen met Triodosbank, Greenchoice en Alliander willen ze nu iedereen die zelfstandig energie wil opwekken inlijven bij hun conglomeraat.

  Ik kende zijn naam nog omdat hij in het bestuur zat van natuurclub ECNC.

  Hij kwam bij Triodos vandaan en, zorgde voor deelname van Rabo bij Triodos. Met Marijke Vos als voorzitter (Groen Links) wil hij beslag leggen op de zorgboerderijmarkt, die volgens de standaarden van zijn stichting moet opereren

  Zo werkt dat: ik heb het ook bij dierenasiels gezien die allemaal volgens de mores van Stichting VOnd moesten gaan werken, met hulp (en veel subsidie) van de overheid

 25. Rypke 19 augustus 2012 om 15:18 - Antwoorden

  Zo werkt dat ook met keurmerken, waarbij je een hele sector een progressieve agenda kunt opleggen: zorg dat jouw club met de nodige politieke bobo's dé norm wordt en lijf de rest in

 26. Niek Rodenburg 19 augustus 2012 om 16:05 - Antwoorden

  Oud stukje over Krouwel in Trouw,2009:

  Duurzame bankier Bart Jan Krouwel ging pas met pensioen. Hij heeft aangekondigd zich bezig te gaan houden met zorgboerderijen, waarvan er 3000 nodig zijn om mensen op te vangen die buiten de boot vallen. De boerenzoon zegt zelf heel goed te zijn in knuffelen met koeien. In het NRC: „Die koeien worden helemaal lijp, ze laten hun tong uit hun bek hangen van vreugde. Ik heb het laatst gedaan toen ik met een aantal collega’s bij een zorgboerderij op bezoek was. Je zag ze kijken: wat doet die Krouwel nu weer?”

  Krouwel begon in 1977 bij de Triodosbank, waar hij de eerste directeur was. In 1996 stapte hij over naar de Rabobank, voor de functie directeur Maatschappelijk ondernemen. „Het is mij niet gelukt om voor mijn pensioen alle 60.000 medewerkers van de Rabobank ervan te overtuigen dat de manier waarop wij leven en bankieren niet goed is voor de planeet.” Maar, zegt hij in zijn afscheidsinterview met het Financieel Dagblad, de twee procent duurzame investeringen van de Rabobank is nog altijd meer dan de hele Triodosbank bij elkaar.

  Hij werd destijds gevraagd door Rabo-topman Herman Wijffels. „Nelson Mandela is mijn held en trouwens Herman ook. Hij is een visionair. Dat ben ik minder. Ik ben een horzel in de pels en een doener.”

  Hier nog een over boer Krouwel: http://www.p-plus.nl/nieuws/krouwel-boer

  Bij Prorail zouden ze zeggen, die trein spoort niet.

 27. David 16 december 2012 om 13:30 - Antwoorden

  Tja, het "vergroenen" van vakantie-eilandjes zonder industrie en transport is dus al problematisch. Een afschrikwekkend voorbeeld voor een technisch-industriële samenleving.

Geef een reactie