Was er dankzij alle ‘groene’plannen op Bonaire vorig jaar 24 augustus al stroomuitval. Nu blijkt ook dat dankzij alle ‘groene’energie uit windmolens van Ecopower (eigendom Rabobank, de WNF-bank) de stroomrekening omhoog moet met 50 procent, zo meldt de Wereldomroep.

    We herhalen: 50 procent hogere energierekening dankzij een windmolenpark.

De reden?
De exploitatiekosten van het windmolenpark van Ecopower vallen vele malen hoger uit dan voorzien. (= ze werden veel te rooskleurig afgeschilderd om gesubsidieerde roofkapitalisten hun zin te laten krijgen) Dit na uitspraak van een arbitragecommissie, en beroep is niet mogelijk. Bonaire is in het klein, wat Groentopia in Europa kan uitrichten. We citeren:

Dit zal enorme gevolgen hebben voor de Bonaireaanse bevolking. “Dat is natuurlijk desastreus voor de samenleving. De meeste burgers kunnen dat niet opbrengen. De klap komt dubbel hard aan want winkels en bedrijven zullen hun hogere energiekosten moeten doorberekenen in hun prijzen. Ook voor de toerist wordt Bonaire duurder.”

Het bestuurscollege van Bonaire gaat naar alternatieven zoeken om de kosten te drukken. Er zal contact worden opgenomen met de Rabobank (de eigenaar van Ecopower) om te kijken wat de mogelijkheden zijn.


Voor de Groene Zaak: Ecopower won afgelopen jaar een contract om ‘100 procent hernieuwbare energie’op te wekken. Het is natuurlijk logisch dat een eiland dat enkel op dieselgeneratoren draaide ook iets met wind doet. Maar je ziet dus wat dit met de prijs doet.